Izolaţia fonică. Elemente de construcţie şi lucrări de fonoizolare pentru o casă liniştită

Izolaţia fonică presupune împiedicarea zgomotelor să treacă dintr-un spaţiu în altul. Orice material de construcţie reţine o parte din zgomotele din jur, dar nu pe toate. În plus zgomotul are semnificaţii şi grade diferite de percepţie funcţie de persoană, aşa că nu există o soluţie universal valabilă pentru toată lumea.

Prima condiţie a unei clădiri în care se poate trăi în linişte, ar fi construcţia corectă, etanşă şi conştientizarea nevoii de linişte a viitorilor locatari încă din faza de proiectare.

A două condiţie pentru o viaţă liniştită este controlul zgomotelor pe care le facem noi personal. Dacă toată lumea se comportă civilizat şi îndatoritor, este mai puţin probabil să apară situaţii deranjante pentru ceilalţi.

A treia condiţie este să ai o viaţă lipsită de stres şi griji, pe cât posibil. Asta deoarece cu cât stresul din viaţa ta este mai mare, cu atât vei resimţi mai acut fiecare zgomot şi purtare necuvincioasă, vecinii se transformă în inamici şi oraşul într-un vertij zgomotos.



Zgomotul nu se produce doar din nepăsare

Există situaţii în care chiar dacă toată lumea se comportă civilizat şi atent, tot ne deranjează zgomotele din vecini, pentru că pereţii sau planşeele sunt foarte subţiri sau au practicate găuri pentru trecerea diverselor instalaţii. Există situaţii în care vecinii noştri şi-au amenajat pardoselile cu soluţii care generează zgomote mari de impact (parchet fără covor, gresie) sau poartă adesea pantofi cu toc. Nu au făcut-o intenţionat pentru a ne deranja, ci au optat pentru o soluţie fără să cunoască toate consecinţele.

Există situaţii în care alăturarea între 2 încăperi cu funcţii diferite (dormitor şi bucătărie sau dormitor şi întrarea în bloc) poate duce la situaţii deranjante. Sau, chiar într-o casă unfamilială, alegerea nefericită a pardoselilor sau un gol de scară prost proiectat pot propaga zgomote nedorite.

Vezi aici diverse situaţii de zgomote din vecini şi rezolvări posibile.



Cum se propagă zgomotul într-o clădire?

Zgomotul se transmite atât pe calea aerului cât şi prin vibraţii. Într-o clădire zgomotul se propagă atât prin pereţii de beton sau cărămidă cât şi prin structurile uşoare de BCA, gips carton etc. Fiecare material de construcţie opreşte o parte din zgomotul din jur, dar totul depinde de grosimea sa şi de modul de punere în operă.

Zgomotul se propagă mult mai uşor prin structurile uşoare deoarece unda sonoră pătrunde mult mai uşor printr-un material cu densitate mai mică (BCA, gips carton) faţă de un material cu densitate mare (beton).

Materialele de construcţie şi modul cum sunt îmbinate influenţează izolaţia fonică

Materialele de construcţie folosite, densitatea, grosimea şi felul cum sunt îmbinate influenţează modul de transmitere a sunetelor în clădire, precum şi din exterior spre interior.

De exemplu, un zid corect executat din BCA Celco, va asigura protecţie la zgomot astfel:

bca-celco-protectie-zgomot
Sursa date: Celco

 

Conform Brikston, zidurile din cărămidă asigură şi ele izolaţia fonică, dar gradul de izolare depinde de grosimea cărămizii şi etanşeitatea lucrării.

Tip produsGrosime pereteIzolaţie fonică (db)
Brikston BKS 25 (375X250X238)25 cm47 db
Brikston BKS 30 (250X300X238)3050 db
Brikston BKS 20 (500X200X238)20 cm42 db
Brikston GV 365 (365X180X138)37.5 cm53 db
Brikston CP (240X115X63)37.5 cm60 db

Sursă date: Brikston

La rândul său, Xella Ro, producătorul BCA Ytong precizează:

„Pentru pereții interiori datele tehnice care primează diferă. Aici accentul se pune  pe nivelul de izolare fonică asigurat, iar omogenitatea și etanșeitatea produselor utilizate sunt avantaje adiționale. În general, produsele YTONG de compartimentare au o densitate mai mare pentru a împiedica transferul zgomotelor între camere. Soluția recomandată de noi pentru pereții interiori dintr-un apartament este YTONG Interio. Protecția împotriva zgomotului aerian între încăperi se realizează începând cu grosimile cele mai mici (≥10cm). Grosimile de peste 15 cm oferă rezultate optime din punct de vedere fonic.

Pentru pereții care separă două apartamente cerințele sunt mai ridicate decât pentru pereții de compartimentare utilizați în cadrul aceluiași apartament. În aceste situații experții Xella Ro recomandă produsele YTONG Forte. Acest produs are o densitate mai mare decât YTONG Interio și grosimi superioare de 20, 25 și 30 de centimetri. Densitatea aparentă în stare uscată a blocurilor YTONG Forte este de 600 kg/mc oferind o masivitate termică și izolare fonică superioară.”

Conform Knauf Insulation, vata minerală de sticlă are un bun indice de izolare la zgomotul aerian (voci şi activităţi casnice, de exemplu), dar cu condiţia executării corecte a lucrării. Detalii aici. Acest tip de lucrare te va proteja de zgomotele medii, normale din orice casă, dar nu de cele de tip bormaşină sau başii de la o sursă puternică de muzică.

structura_perete_fonoabsorbant
Indicele de absorbtie a zgomotului aerian difera functie de structura peretelui de gips carton + vata minerala. Sursa: Knauf Insulation

Etanşeitatea şi combinarea materialelor

Etanşeitate şi folosirea materialelor de diferite densităţi este foarte importantă, din perspectiva Details Acoustic: “În general totul ţine de etanşeitate şi de folosirea materialelor de diferite densităţi. Unele trebuie să fie fonoabsorbante, iar altele fonoizolante.

Pereţii cu cât sunt mai groşi şi mai denşi cu atât izolează mai bine. Însă nu rentează să faci un perete interior de 40 cm cărămidă în casă deoarece pierzi mult spaţiu. Acelaşi confort fonic îl poţi obţine cu 3 plăci de gips carton, 2 membrane fonoizolante Blocktec şi un material fonoabsorbant de 4 cm. Iar grosimea finală va fi de nici 10 -12 cm.”

Nu uita nici de ferestre: nişte pereţi exteriori buni izolatori fonici nu vor putea suplini niciodată defectele unor ferestre de slabă calitate!

Dacă liniştea este prioritară, proiectează/cumpără în consecinţă

Xella Ro: „Trebuie acordată o mare atenție încă din faza de proiectare a unei clădiri tuturor detaliilor și accesorilor utilizate deoarece performanța unui produs de zidărie influențează doar rezultatele privind propagarea zgomotului aerian direct (ilustrat cu săgeată neagră în imaginea de mai jos).

Zgomotul aerian poate fi propagat și indirect prin trei căi suplimentare. Fiecare colț al unei încăperi este compus din patru elemente de compartimentare, respectiv doi pereți și două planșee (podeaua și tavanul). Punctele de îmbinare ale acestor elemente vor contribui la propagarea indirectă a zgomotelor. Practic, sunetul poate ocoli peretele care dorim să oprească zgomotele prin intermediul elementelor de compartimentare adiacente (săgeata verde și săgeata roșie din imaginea de mai jos).”

Celco: „Aspectul izolării fonice este luat în considerare de către dezvoltatori sau proprietari, însă acesta nu se află în topul criteriilor. Ţinând cont de propriile nevoi şi de importanţă aspectelor în evaluarea materialului de zidărie din care este construită o locuinţă, proprietarii au menţionat izolarea fonică că fiind în top 5 dintr-un total de 15 criterii.

Cel mai adesea, proprietarii rezonează cu ideea de confort (personal, al familiei). Criteriul “confort” este mult mai apreciat, acesta fiind dat de o combinaţie de mai mulţi factori: izolare termică, umiditate cât mai scăzută în aer şi izolare fonică.”

propagare-zgomot-Ytong
Propagarea sunetului aerian in cladire. Sursa imagine: Xella Ro

Poţi verifica dacă clădirea în care te muţi este una liniştită

Details Acoutics ne spune că se poate face o sonometrie de locaţie, iar un expert în acustică te poate pune în tema cu toate posibilele probleme în locaţia respectivă.

Evident, cu cât eşti mai departe de zone zgomotoase cu atât ai mai multe şanse pentru un spaţiu liniştit. Însă dacă vecinii tăi fac zgomot şi clădirea nu este izolată la interior, vei întâmpina aceleaşi probleme. Achiziţia unui apartament într-o clădire nou construită este indicat să se facă măcar împreună cu un specialist în construcţii, dacă nu şi cu unul în acustică.

Pereţi finisaţi frumos dar cu structura incompletă, uşi şi ferestre prinse în struncturi şubrede, goluri de scară care amplifică orice zgomot sunt doar câteva dintre problemele pe care specialiştii în acustică au fost chemaţi să le rezolve.

Ai cumpărat deja apartamentul/ casă şi ai probleme majore cu zgomotele din vecini?

Nu este totul pierdut.  Există soluţii pentru izolaţia fonică profesională, care îţi pot readuce liniştea.

Details Acoustics: „Pentru reducerea nivelului de zgomot este necesar să fie realizată o structura  multistrat cu cel puţin două materiale de diferite densităţi.  Materialele pot fi fonoabsorbante , fonoizolante sau hibride (şi fonoabsorbant şi fonoizolant).

Spre exemplu materialul HD Foam este doar un material fonoabsorbant, însă materialul HD Foam Plus este material hibrid (jumătate are celulă deschisă – fonoabsorbant, jumătate are celulă închisă – fonoizolant).

Membrană Blocktec 70 este un material ce adaugă densitate structurii, are celulă închisă, deci este doar material fonoizolant. La o grosime de doar 3,5 milimetri are o greutate de 7 kg/mp.

Plăcile Quash Details sunt uşoare însă au o structură multicelulară. La suprafaţă sunt fonoabsorbante microperforate, însă la interior au cel puţin 7-10 celule mici, iar grosimea totală a materialului este de doar 4 cm. Astfel sunetul pătrunde din ce în ce mai greu în încercarea de a traversa materialul şi de aici rezultă şi numărul mare de decibeli reduşi.

Spre exemplu putem spune că un perete de gips carton izolează 10-12 dB. În condiţiile în care îi adăugăm o placă Quash Details, combinaţia dintre cele două materiale va stopa până la 50 dB.

Datorită materialului viscoelastic, membrană Blocktec 70 stopează independent până la 39 dB (aproape cât 4-5 plăci de gips carton suprapuse) şi are doar 3,5 mm grosime. O combinaţie între plăci Details şi membrană BT 70 poate stopa zgomote de până la 75 dB.

Etanşeitatea este foarte importantă în procesul de montaj al izolaţiei fonice.  Asta nu înseamnă că materialele fonoizolante nu pot fi pătrunse de şuruburi, dibluri etc ci doar nu trebuie să existe găuri mari în material. Prin găuri mari înţelegem găuri de peste 1-2 cm.”

structura_izolatie_fonica2

Combinaţia corectă a materialelor este dată de nevoile fiecăruia.

Details Acoustics: „Spre exemplu avem un perete de beton de 15 cm, iar în prima situaţie se aud vocile dintre două persoane, iar în cea de-a două situaţie se aude zgomotul unei bormaşini. Structura care va rezolva prima situaţie, nu va rezolva cea dea două situaţie. De ce? Pentru că zgomotul unei bormaşini implică zgomot transmis prin vibraţie şi atunci se va transmite atât în peretele comun, cât şi în pereţi laterali, tavan şi pardoseală. Izolaţia fonică foarte bună a peretelui comun va reduce nivelul de zgomot cu aproximativ 99% pentru prima situaţie şi cu 60-70% pentru a doua situaţie, dar nu total. În cea de-a doua situaţie zgomotul poate fi redus total doar dacă se realizează structura tip cameră în cameră, ca cea sugerată aici.

Un alt lucru de care trebuie ţinut cont în momentul alegerii unei structuri de izolaţie fonică este intensitatea zgomotului. Practic trebuie să ne asigurăm că realizăm un perete care rezistă la un anumit număr de decibeli. Uneori este necesară o măsurătoare la locaţie.”

zgomot-vecini

Pasiunile tale implică zgomot? Ai grijă să nu deranjezi

Dacă îţi place să exersezi la instrumentul tău favorit, să asculţi muzică cu volum puternic, dar fără, ţine cont şi de părerile celorlalţi. Poţi face o cameră în cameră cu materiale de izolaţie fonică profesională şi îţi poţi desfăşura activitatea liniştit fără a îi deranja pe cei din jurul tău.

Trăim într-o lume înţesată de zgomote şi imagini, iar presiunile la care suntem supuşi sunt uneori extrem de greu de suportat. Puţină grijă şi consideraţie faţă de cei din jur nu strică niciodată.

Mulţumiri pentru informaţii şi imagini: Celco, Xella Ro, Brikston, Details Acoustics.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.