Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Mucegai pe pereti la casa in constructie

Întreabă specialistulCategorie: Hidroizolatii, mucegaiMucegai pe pereti la casa in constructie
Sporul casei Echipa a întrebat acum 4 ani

Buna ziua! Am cumparat recent o casa, care inca e in constructie. Dar ce am observat, e ca placile de rigips sunt puse direct pe caramida. Si in camere jos, s-a facut mucegai. O sa imi iasa in casa tot timpul mucegai si dupa ce dau cu glet si lavabil? Mentionez ca constructorul a sters o data mucegaiul, dar a aparut din nou.

V-am atasat cateva poze, ca sa vedeti despre ce e vorba. In una din poze se vede lateralul peretelui, pt a vedea cum a pus placile de rigips.

Am auzit fel si fel de pareri, si nu mai stiu ce sa cred. E ok ca a pus asa rigispul? Sau mai trebuia pus ceva inainte de rigips?

Multumesc anticipat!
Stefania Marc

Intrebare primita pe adresa office@sporulcasei.ro

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Răspunsuri
Sporul casei Echipa răspuns acum 4 ani

Raspuns Reximaco, firma specializata in lucrari de impermeabilizare si combatere a igrasiei:

1. Montajul rigipsului pe zidarie

Operatiunea este cunoscuta sub numele de „tencuiala uscata” si presupune lipirea placilor de gipscarton pe diferite suprafete cum ar fi pereti, spaleti, glafuri etc. Este o solutie care se preteaza atat pentru finisarea locuintelor noi, ca o alternativa la executarea tencuielilor interioare, cat si pentru renovare. Cu toate acestea, ar fi fost bine sa aveti ca prima optiune pentru locuinta Dvs. realizarea unei tencuieli minerale, manuala sau mecanizata. In cazul Dvs. nu mai este cazul sa le dati jos.

Placarea cu gipscarton se preteaza foarte bine pentru repararea unor pereti de compartimentare care prezinta defecte greu reparabile prin alte solutii, indreptarea unor pereti cu abateri, acoperirea unor suprafete care ar necesita lucrari greoie utilizand metodele clasice etc. Personal, am utilizat aceasta metoda de placare pentru peretii de compartimentare din BCA, placi subtiri de 10cm, care prezentau fisuri multiple sau pentru finisarea unor zone unde tencuiala existenta era fisurata. Pot spune ca dupa 8 ani de la punerea in opera a primilor pereti, acest sistem se comporta excelent.

In vederea executarii unei lucrari de calitate, durabile, trebuie sa avut in vedere pregatirea stratului suport pe care se vor lipi placile din gipscarton. Aceste suprafete trebuie sa fie uscate, fara substante antiaderente, fara crapaturi care inca lucreaza, fara elemente cu rezistenta slaba etc.

Pentru reducerea gradului de absorbtie si stabilizarea urmelor de praf ale suprafetelor se va aplica o amorsa, se poate utiliza orice amorsa de perete, la fel ca si in cazul gletuirii.

Cu acest sistem de placare putem prealua abateri de planeitate de maxim 30mm doar din stratul de adeziv. Pentru abateri mai mari se pot utiliza straifuri de gipscarton lipite in prealabil.

2. Problemele de igrasie

Aparitia igrasiei asa cum se observa si din foto se datoreaza umiditatii data de apa care balteste pe pardoseala. Ca urmare aceasta uda zidaria si bineinteles ca transmite umiditatea si placilor de rigips prin intermediul adezivului.

Parerea mea este ca n-ar trebui sa va faceti probleme legate de acest fenomen. Odata cu eliminarea umiditatii din incinta casei va dispare fenomenul.

Atunci veti face un tratament pe portiunile afectate cu produsul SANO ANTIMUCEGAI (il gasiti in orice supermarket sau online) pe care il pulverizati pe suprafetele afectate si cca 30 – 50 cm in jurul acestora. Trebuie sa aveti o buna ventilatie deoarece emana un miros specific.

Dupa acest tratament puteti sa treceti la gleturi si finisaje, dar numai dupa ce rigipsul s-a uscat complet.

Totusi, ar trebui sa verificati urmatoarele aspecte :

  1. Modul de realizare a hidroizolatiilor la infrastructura ( verticala, orizontala la placa)
  2. Inaltimea la care se afla pardoseala parterului ( ar trebui sa fie la cca 60 – 80 cm fata de cota terenului exterior ). Acest lucru se verifica usor daca masurati soclul casei, respectiv numarul de trepte pe care le urcati ca sa ajungeti la intrare.
  3. Verificati daca constructorul a pus o hidroizolatie pe fundatii respectiv pe placa de la parter sub zidaria perimetrala si sub cea de compartimentare,sau daca a facut hidroizolarea pardoselii de beton care sta pe umplutura de pamant ,daca nu aveti subsol la casa.
  4. Daca toate aceste verificari dovedesc o buna executie nu aveti motive de ingrijorare.

In cazul in care constatati ca nu sunt executate hidroizolatiile asa cum v-am prezentat si nu aveti nici subsol la casa, atunci va trebui facut un tratament de impermeabilizare chimica a perimetrului pe grosimea placii de pardoseala de la parter cu produse de tip XYPEX, VANDEX (produse care sa gasesc in portofoliul Reximaco) sau alt material din aceeasi clasa, numai ca trierea lor se face pe baza capacitatii de impermeabilizare in profunzime care trebuie sa fie de minim 30 cm de la fata de tratare.

La peretii de compartimentare se face acelasi tratament de o parte si de alta a zidului cate o banda lata de 30 – 40 cm. Prin dezvoltarea cristalina care are loc tridimensional se asigura impermeabilizarea placii si sub zidarie.

Va doresc succes!

Pentru detalii suplimentare
Dir. Ing. Radu Teodor
Tel: 0722 285 638
     Email: office@reximaco.ro
http://www.reximaco.ro

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sporul casei Echipa răspuns acum 4 ani

Raspunsul TEMAD CO S.R.L.

Buna ziua,

Mucegaiul aparut in placile de rigips – nu va disparea niciodata, odata sporii intrati in zidarie, sau placa de rigips vor aparea mereu, oricat ati incerca cu diverse solutii – il veti curata/indeparta temporar, primavara si toamna va aparea din nou.

Nu ne-ati dat detalii despre pozitionarea casei ( malul unei ape, la baza unui deal), sau daca s-a facut o hidroizolatie sub placa de beton de la parter, dar din ce vedem in poze aparitia mucegaiului in cazul acesta are doua cauze:

– placa de beton nu a fost uscata suficient inainte de ridicarea zidariei din caramida, sau nu a fost tratata ( cu o hidroizolatie inainte de turnare) – casa finnd plasata intr-o zona cu panza freatica ridicata
– Panourile din rigips nu sunt aplicate corect, acestea nu se lipesc pe zidul din caramida, ci se pun pe niste profile din aluminiu ( UD, CD), intre ele lasandu-se un spatiu pentru izolare/ventilare, sau pentru izolare termica se pune vata minerala
– daca izolarea casei se face pe exterior cu polistiren, zidul de caramida la interior se tencuieste – fara a se placa cu rigips.

Daca doriti alte informatii referitoare la situatia casei dumneavoastra, va rugam sa ne contactati direct, deoarece avem nevoie si de alte detalii!

Cu stima,

Mihaela Sasu
Brand Manager
TEMAD CO S.R.L.
mobil: 0742.143.395
e-mail: mihaela.sasu@temad.ro

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.