Izolarea mansardei / podului casei

Daniel Ionescu asked 2 ani ago

La izolarea podului/mansardei cu vata minerala, daca vata se monteaza intre capriori dar nu si sub capriori, capriorii pot actiona ca punti termice sau lemnul este la fel de bun izolator termic ca si vata minerala?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Answers
Sporul casei Echipa answered 2 ani ago

Buna ziua

Functie de scopul pentru care izolati (spatiu de locuit sau nu), in urma combinarii si montajului tuturor materialelor izolatoare, trebuie sa obtineti o anumita rezistenta termica (R) a acoperisului, prevazuta in normele de constructii.
Astfel, pentru plafoane si poduri, trebuie sa obtineti o rezistenta termica recomandata in normele de constructii de 5 m²k/w, ceea ce inseamna ca ar  trebui sa folositi minim 22 cm de vata minerala, iar asta de obicei inseamna ca se acopera structura de lemn a podului. Vedeti calculul detaliat aici. Producatorii de vata recomanda grosimi minime de 30 cm, pentru consumuri anuale minime de energie.

In ceea ce priveste strict puntile termice, da, acestea se pot forma daca nu exista 2 straturi de vata minerala, pentru ca conductivitatea termica (λ) a celor 2 materiale difera substantial:

  • λ Lemn = 0.28 – 0.40
  • λ vata minerala de sticla sau bazaltica = 0.039 – 0.044
  • λ polistiren expandat = 0.040

Asadar, va invitam sa priviti termoizolatia ca pe un tot unitar, si pentru a face calcule corecte si a alege materialele potrivite, va invitam sa va sfatuiti si cu un expert (auditor) energetic.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Newsletter Sporul casei

Primești pe email ultimele articole și oferte de produse