Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cos de fum din caramida normala: cu ce il etansez si ce solutie de rezistenta exterioara am?

Întreabă specialistulCategorie: Incalzire si apa caldaCos de fum din caramida normala: cu ce il etansez si ce solutie de rezistenta exterioara am?
Sporul casei Echipa a întrebat acum 6 ani

Doresc sa construiesc un cos de fum din caramida normala, tencuita interior si exterior, inalt de cca 6 m.

Ce solutie de rezistenta exterioara am in acest caz, si cu ce pot etansa cosul fata de structura lemnoasa a acoperisului?

Multumesc anticipat.
Cu stima, ing. Dan A.

Intrebare primita prin intermediul formularului de contact de la articolul: Structura de rezistenta.

4 Răspunsuri
Sporul casei Echipa răspuns acum 6 ani

Raspunsul de la Pefoc.ro

Din punct de vedere static, fiind un cos de fum zidit in regie proprie asigurarea statica poate fi doar prin corset metalic. Fiind un cos de fum traditional dimensionarea corsetului metalic poate fi realizata doar de catre un inginer-structurist.

In ceea ce priveste etansarea fata de structura lemnoasa raspund printr-un exemplu – cosurile de fum profesionale Schiedel au specificat distanta de 50mm fata de structura lemnoasa (http://www.pefoc.ro/produs/cos-fum-schiedel_2248).

In cazul dumneavoastra fiind un cos de fum traditional nu va putem specifica o anumita distanta fata de materialele combustibile singura specificatie fiind fie sa construiti un cos de fum ceramic izolat fie sa construiti cosul de caramida cat mai departe posibil de structura lemnoasa.

Pentru alte detalii ne puteti contacta la numarul 0769 070 263.

O zi buna,
Paul Marc
Pefoc.ro

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sporul casei Echipa răspuns acum 6 ani

Răspuns de la Asociaţia Hornarilor, Constructorilor de Coşuri de Fum şi Şeminee (ASFOCH ) România.
 
Stimate Domnule ing.Dan,

Coșurile de fum sunt o componentă importantă a instalației de încălzire, cu rol  determinant în  funcționarea la capacitate și în deplină siguranță a aparatelor  termice bazate pe arderea diferitelor tipuri de combustibili.

În conformitate cu legislația în vigoare, la lucrările de construcţii se interzice utilizarea de produse pentru construcţii fără certificarea şi declararea, în condiţiile legii, a performanţei, respectiv a conformităţii acestora.

Legea Nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, stabilește și amenzi pentru cazurile în care în proiecte s-au prevăzut, respectiv în execuție s-au utilizat produse necertificate.

Dincolo de legislație, în momentul în care alegeți o soluție tehnică de evacuare a gazelor de ardere, trebuie să luați în considerare următoarele aspecte.

  • Coșurile de fum sunt supuse la solicitări complexe (variații de temperatură, acțiunea umidității și a condensatului acid, șocuri de temperatură cauzate de autoaprinderea depunerilor de funingine și gudron, îngheț-dezgheț, acțiunea vântului și a seismului, etc.), care produc deteriorări majore în structura coșulului de fum, dacă la construirea lui nu stat o concepție tehnică adecvată și dacă în execuție nu au fost utilizate materiale corespunzătoare.
  • Coșurile de fum defecte sau necurățate reprezintă riscuri foarte mari, fiind cauza a circa 15% din totalul incendiilor produse într-un an în țara noastră (principala cauză a incendiilor, ce au loc la locuințe).
  • De asemenea, coșurile de fum neetanșe sunt la originea numeroaselor intoxicații cu monoxid de carbon.

Sistemele de coșuri de fum certificate cu respectarea legislației în vigoare, sunt supuse la încercări conform prevederilor standardelor europene de produs, în scopul determinării nivelurilor de performanță aplicate în domeniul evacuării gazelor de ardere.

În urma acestor încercări rezultă, printre altele:

  • temperatura maximă admisă a gazelor de ardere,
  • etanșeitatea,
  • rezistența la umiditate și coroziune chimică,
  • rezistența la arderea funinginei a coșului de fum testat.

În baza rezultatelor încercărilor efectuate, producătorul emite declarația de performanță pentru produs și aplică marcajul CE. Din informațiile pe care le deținem, în prezent niciun tip de cărămidă nu este certificată pentru a putea fi folosită la realizarea coșurilor de fum.

Prin urmare, pentru siguranța Dvs, vă recomandăm să optați pentru un coș de fum certificat, adoptat în funcție de tipul aparatului termic deservit, coș cu o durată de viață îndelungată, garantată de producător.

În documentația tehnică a acestor produse (declarație de performanță, instrucțiuni de montaj) veți găsi precizări inclusiv cu privire la distanța minimă de siguranță dintre coșul de fum și elementele de construcții executate din materiale combustibile.

Specialiștii Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de fum și Șeminee ASFOCH (http://www.asfoch.ro) acordă consultanță în domeniul problematicii evacuării gazelor de ardere, iar societățile membre sunt specializate în executarea lucrărilor de construire, verificare și curățare a coșurilor de fum, a sobelor și șemineelor, precum și a instalațiilor de ventilare naturală sau mecanică.

ing.Laszlo Schreck
Vicepreședinte ASFOCH
e-mail :   office@asfoch.ro
telefon:  0725 515 844
Ionel Dragoi răspuns acum 6 ani

Standard de Stat – STAS 6793-86 pentru cosuri, canale de fum, pentru focare obisnuite:

art. 3.10 „cand cosurile sunt langa pereti de lemn sau din alte materiale combustibile, sau cand cosurile intersecteaza astfel de pereti, acestia se prevad din zidarie de caramida sau din alte materiale incombustibile, avand cate o fasie de cel putin 24 cm pe ambele parri ale cosului sau se lasa intre cos si perete un spatiu de 10 cm protejand peretele cu materiale rezistente la foc”

art. 3.12 „la traversarea podului cladiri si la strapungerea acoperisului fetele exterioare ale cosurilor trebuie sa fie la cel putin 10 cm distamta de la elementele de lemn”

Pana aici ati primit raspuns partial la intrebarea dumneavoastra.

Aceste doua articole se refera la focare obisnuite (sobe teracota, plite de gatit, etc.) nu la centrale termice si cazane sub presiune pentru apa calda.

Suntem in domeniul montaj si proiectare cosuri de fum profesionale de peste 18 ani si avem o experienta de peste 22 de ani in montaj sobe de teracota si seminee. De aceea voi incerca sa va explic la ce pericole va expuneti montand un cos de fum din materiale fara certificat de conformitate.

Se stie ca necuratarea periodica a cosului de fum impreuna cu alti factori (subdimensionare cos de fum, lemn cu umiditate mai mare de 20%, lipsa priza de aer, etc.) duc inevitabil la aparitia incendiului pe interiorul acestuia.

Temperatura de zvoltata se ridica la peste 1000 grd. C. Cosul de fum din zidarie clasica sau cel din elemente cu gaura nu rezista la aceste temperaturi.

Alt factor care duce la disconfort si pericol este aparitia pe interior a condensatului. Acesta se imbiba in peretii cosului de fum si pe langa aspectul neplacut, iarna ciclurile de inghet-dezghet pot duce la fisurarea cosului de fum si degradarea caramizilor.

Concluzie – NU VA RECOMANDAM

Pentru siguranta si sanatatea dumneavoastra si a celor din jur va recomandam sa investiti intr-un cos de fum profesional ex.: cos de fum SCHIEDEL

Garantia acestui cos este de 30 de ani, este sigur in exploatare si daca este dimensionat corect veti avea si un mare confort financiar (reducerea cheltuielilor la incalzire).

Pentru detalii despre achizitie si/sau montaj contactati-ne la: contact@seminee-mol.ro.

Nu uitati: NU VA JUCATI CU FOCUL… LASATI-NE PE NOI!

ING. Ionel Dragoi
http://www.seminee-mol.ro
TEL: 0744.394.363

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mircea Balsoianu răspuns acum 5 ani

Stimate Domnule ing.Dan,

Va recomand o simpla cautare pe google ,,SR EN 15287-1,, si veti gasi in format pdf,  standardul care astazi cand dumneavoastra doriti sa construiti un cos de fum are caracter obligatoriu si veti constata ca acesta inlocuieste STAS 6793-86 inca din anul 2007. In rest raspunsul domnului ing.Laszlo Schreck cred ca ne spune totul.

Mircea Balsoianu-Maestru Cosar
0745767313
http://www.hornar.ro

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.