Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Intoxicaţia cu monoxid de carbon – ucigaşul tăcut

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Orice instalaţie care foloseşte combustibili organici (gaz, lemn, cărbune) produce monoxid de carbon.

Cel mai grav este că simţurile noastre nu îl pot detecta – este incolor, inodor, insipid – iar simptomele intoxicaţiei se pot atribui unei multitudini de alte afecţiuni posibile: greaţă, stare de vomă, ameţeli, dureri de cap, oboseală, stare de slăbiciune, confuzie, dezorientare şi probleme cu vederea.

Prezenţa în sânge

Monoxidul de carbon este produs de orice organism viu, iar în cantităţi mici este absolut inofensiv.  În sângele oricărei persoane este normal să existe cantităţi între 0 şi 3%, poate ceva mai mari la fumători, dar procentele mai mari semnifică intoxicaţia şi pot duce la probleme serioase.

Simptome înşelătoare

Din cauza simptomelor comune şi a interpretării lor eronate – multe familii afectate tind să creadă că suferă de vreun fel de intoxicatie alimentară – intoxicaţiile cu monoxid de carbon sunt imposibil de detectat fără analize de sânge.

Prezenţa în atmosferă

Monoxidul de carbon este prezent tot timpul în atmosfera în cantităţi acceptabile şi provine în principal de la activitatea vulcanică, incendii şi arderea industrială a combustibililor fosili.

Poluarea din zonele urbane

Acitvitatea umană concentrată în zonele urbane este o altă sursă majoră de monoxid de carbon şi este produsă de maşinile noastre şi de arderea incompletă a altor tipuri de combustibili precum lemnul, cărbunele, diferite uleiuri, parafină, propan şi gunoi.

Poluarea la interior

Însă cea mai periculoasă prezenţa a monoxidului de carbon este cea la interior, în spaţiile închise în care trăim şi lucrăm.

Prezenţa monoxidului în casele noastre este imposibil de detectat cu ajutorul celor 5 simţuri – gazul este inodor, insipid şi incolor la temperaturi ale aerului între 20 si 25⁰ C – şi din păcate acesta poate ajunge la niveluri periculoase foarte uşor.

Spaţiile închise în care funcţionează aparate precum centrale termice, boiler-e, şeminee,  generatoare, s.a. sunt predispuse la acumularea de gaze periculoase, dar surse pot fi şi aparatele de gătit pe baza de gaz metan folosite pentru încalzire, gazele de eşapament acumulate în garajele închise şi coşurile de fum necurăţate.

Percepţia greşită a pericolului – studiu

Un studiu HONEYWELL din 2015 pe 1.000 de persoane rezidente în zone urbane cu minim 50.000 locuitori, arată cât de greşit este perceput acest pericol real:

 • peste 70 % dintre români nu sunt conştienţi de riscul fatal al monoxidului de carbon
 • În timp ce 85 % dintre respondenţi folosesc un dispozitiv alimentat cu combustibil fosil, doar 30% din cei intervievaţi cred că în casele lor pot avea loc scurgeri de monoxid de carbon;
 • 34% dintre cei intervievaţi consideră că o bună aerisire este suficientă pentru siguranţa locuinţei;
 • 15% consideră că nu trebuie să ia măsuri pentru a preveni emisiile de CO pentru că pot simţi mirosul de gaz în cazul în care acesta s-a acumulat în interiorul casei.
 • iar 19% dintre cei intervievaţi cred că alarmele de fum instalate în case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, deşi cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon.
 • Doar 42% dintre respondenţi au luat în considerare achiziţionarea unui detector de monoxid de carbon separat – spun că în acest moment au alte priorităţi privind îmbunătăţirile aduse locuinţelor.
 • Dar 75% dintre cei care au cumpărat un detector, au ales un dispozitiv care este fabricat în conformitate cu standardele din industrie.

Ce putem face?

 • inspectaţi periodic şi curăţaţi sistemele de încălzire din locuinţă, inclusiv coşurile de fum,
 • asiguraţi o ventilaţie corespunzătoare, mai ales în încăperile în care se află instalaţiile de încălzire şi apă caldă
 • urmaţi întotdeauna instrucţiunile producătorilor privind instalarea şi operarea dispozitivelor de încălzire şi apă caldă şi lucraţi cu profesionişti atestaţi.
 • Dacă vă instalaţi sobă, atunci lucraţi cu profesionişti care  ştiu cum se asigură etanseitatea sobei, a coşului de fum, dar şi că trebuie asigurată o priză de aer proaspăt.
 • Instalaţi în locuinţe alarme de monoxid de carbon certificate conform standardului BS EN 50291 din 2010. Acestea asigură avertizarea atunci când apare o acumulare de gaz, cu mult înainte că emisia să ajungă la un nivel periculos. Exista pe piata sub diferite marci, dar importanta este certificarea aceasta.

Case Ocrotite este o campanie europeană ce are ca scop creşterea gradului de conştientizare a posibilelor surse de CO dar şi a ameninţărilor pe care acest gaz le aduce. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.detectormonoxidcarbon.ro.

Alte detalii despre intoxicarea cu monoxid de carbon, prevenirea şi acţiunile de intrepins găsiţi aici:  http://www.igsu.ro/documente/informare_preventiva/mono.pdf

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.