Insula de bucătărie: 7 întrebări esenţiale şi idei de amenajare

Insula de bucătărie: 7 întrebări esenţiale şi idei de amenajare

Insula de bucătărie nu este o alegere prea populară dintr-un motiv foarte simplu: spaţiile prea mici din majoritatea bucătăriilor. În plus, bucătăria este unul dintre spaţiile cel mai greu de proiectat dintr-o casă, dată fiind multutidinea de activităţi care se desfăşoară zilnic, iar asta nu face decât să facă lucrurile să pară şi mai complicate. (Reguli de organizare a bucătăriei AICI.)

Dacă îţi doreşti totuşi o insulă de bucătărie, dar nu ştii ce şi cum să alegi, începe prin a-ţi pune întrebările de mai jos.

Casa_pasiva_ferma_California6
Bucataria unei case pasive in forma de hambar. Vezi tot proiectul.

 

  1. Ce funcţii vrei să aibă?

Înainte de toate, bucătăria este un spaţiu multifuncţional, în care se desfăşoară cea mai mare parte a vieţii de familei, iar masa sau insula de bucătărie poate sluji mai multor scopuri.

Aşa că înainte de a decide ce fel de uşi şi ce mecanisme isteţe vei folosi, trebuie să decizi la ce vei folosi insula cel mai des, astfel încât să fi integrat şi în fluxul de lucru al bucătăriei. Vei pregăti ingredientele? Vei găti? Familia va lua masa acolo? Vrei să petreci timp cu copiii în timp ce găteşti? Studiază cu atenţie obiceiurile familiei, iar toate celelalte întrebări îşi vor găsi răspunsurile plecând de aici.

apartament_Paris_renovare_parter5
O insula mica, dotata complet. Vezi tot proiectul.

 

  1. Ce dotări alocăm insulei?

Odată ce ai hotărât care anume din obiceiurile voastre zilnice îşi găsesc locul pe insulă, dotările vin de la sine.

Dacă vrei s-o foloseşti la pregatirea ingredientelor, atunci ai nevoie să încorporezi o chiuvetă şi să ai la indemana tocătoarele şi cuţitele, plus un coş de gunoi foarte aproape, dacă nu cumva şi un tocător pentru resturi. Dacă foloseşti maşina de spălat vase, atunci locul ei trebuie să fie tot aici, în apropierea chiuvetei.

Dacă o vei folosi pentru gătit, atunci trebuie să fie suficient de mare pentru a încorpora plita şi trebuie să ai la îndemână vasele pentru gătit şi ustensilele specifice. Dar în acest caz nu uita nici de hotă!

Dacă va fi şi locul în care familia va lua majoritatea meselor, atunci poţi depozita dedesubt vesela şi tacâmurile, iar scaunele trebuie să-şi găsească loc sub tejghea atunci când nu sunt folosite.

Sau le poţi încorpora foarte bine pe toate, dar atunci trebuie să fie o insulă de bucătărie cu adevărat generoasă: minim 1 m pe 2 metri, după părerea designerilor.

70F_architecture_Home_2.0_5
Bucataria unei case amenajate foarte practic si simplu. Vezi tot proiectul.

 

  1. Ai nevoie de mult spaţiu de depozitare?

Dacă ai suficiente dulapuri de perete, atunci insula nu ar trebui să fie afectată de problema depozitării şi poate fi mai mică, supla, axată strict pe designul adaptat funcţiei de bază. Dacă ai nevoie de spaţiul de depozitare pe care îl oferă, atunci încorporează orice soluţie te-ar putea ajuta: rafturi, dulapuri cu uşi, sertare, agăţători.

bucataria_invizibila2
Bucataria invizibila

 

  1. Ce dimensiune să aibă insula de bucătărie?

Pleacă de la lăţimea cea mai des folosită pentru blaturile de bucătărie: 60 cm. Vezi cât spaţiu ai disponibil în bucătărie şi începe să proiectezi. Nu te teme să pui mâna pe creion şi hârtie: e bucătăria ta, şi înainte de a merge să dai comandă, trebuie să ştii ce funcţii vrei şi cum trebuie să arate.

Dacă îţi doreşti doar un spaţiu simplu, bun la toate, de la preparare a alimentelor până la lecţiile copiilor, dar cu depozitări dedesubt, atunci insula poate fi cât un blat de lăţime 60 cm şi lungime funcţie de spaţiu.

Ytong_bucatarie2
Insula de bucatarie construita din BCA. Vezi alte amenajari din BCA.

Dacă doreşti să încorporezi chiuvetă, atunci ţine cont de dimensiunile chiuvetei, la care trebuie să mai adaugi spaţiul necesar pregătirii ingredientelor, plus spaţiul din faţa şi din spatele chiuvetei, pentru a nu ajunge prea multă apă pe podea. Şi ţine cont că acea chiuvetă trebuie racordată la apă curentă şi canalizare, deci vei avea de modificat şi instalaţiile.

Kuma_Concept_bucatarie7
Blat turnat in corp comun cu chiuveta – Kuma Romania

Dacă doreşti că încorporezi şi plită pentru gătit şi eventual cuptorul, atunci dimensiunile insulei pot ajunge la 1 metru pe 2 metri, pentru a avea loc pentru toate, deşi există designeri care consideră că şi 60 cm lăţime (cât un blat standard din magazin) este în regulă, dacă atâta spaţiu este disponibil.

casa_lemn_slovenia6
Bucataria deschisa a unei case de lemn din Slovenia. Vezi tot proiectul.

 

  1. Cât loc trebuie să fie în jur?

Nu uita că trebuie să şi circuli pe lângă ea. Majoritatea proiectanţilor consideră că un culoar de 80-100 cm este perfect pentru a circula în siguranţă, fără a trebui să deplasezi foarte mult oale fierbinţi şi ustensile murdare.

Atenţie la uşi şi sertare! Închide-le pe toate după ce le foloseşti, pentru că într-un spaţiu atât de mic nu ai loc de greşeli, mai ales cu lucruri fierbinţi în mână.

parter_acces_garaj
Bucataria unei case pasive de 60 mp. Vezi tot proiectul.

 

  1. Cât de înalt să fie blatul?

Dacă îl foloseşti la prepararea hranei, atunci să fie exact atât de înalt cât şi restul blaturilor din bucătărie. Dacă îl foloseşti pentru a servi masa, atunci trebuie să fie de 70 – 80 cm, ca la oricare altă masă. Dacă combini luatul mesei cu gătitul sau preparatul, atunci fie faci blatul în trepte, fie îi ataşezi scaune de bar.

The_Tyre_shop_Bucataria1
O bucatarie mica, cu insula de gatit “impinsa” in living. Vezi tot proiectul

 

  1. Ce fac dacă îmi place ideea de insulă, dar nu am suficient loc?

Improvizează. Când o insulă clasică nu-şi poate găsi locul în bucătăria ta din motive de spaţiu sau de organizare, caută alte soluţii. Uite mai jos câteva.

Kuma_Concept_bucatarie5
Peninsula: este corp comun cu restul bucătăriei, dar poate fi un excelent loc de mic dejun sau cină. Vezi solutiile KUMA.
insula-de-bucatarie-pe-rotile
Insula pe rotile. O bucătărie mică poate însemna flexibilitate mai mare.
insula-de-bucatarie-triunghiulara (1)
Forme atipice: majoritatea insulelor au formă dreptunghiulară, dar dacă tu ţi-ai organizat restul bucătăriei în formă de L, gândeşte-te la posibilitatea de a face o insula în formă triunghiulară, trapez, sau arc de cerc.
ikea8
Foloseşte-te de cărucioare: – ataşează-le mesei tale obişnuite, alături de câteva rafturi şi agăţători şi ţi-ai improvizat propria insula, cu cheltuieli minime.
insula-de-bucatarie-casa-israel
Masa cu suport pentru depozitare: pe langa raftul de dedesubt care poate fi folosit pentru orice, si de tavan se pot adauga ustensile, vase si plante. Vezi tot proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.