Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Insula de bucătărie: 7 întrebări esenţiale şi idei de amenajare

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Insula de bucătărie nu este o alegere prea populară dintr-un motiv foarte simplu: spaţiile prea mici din majoritatea bucătăriilor închise, ea fiind un element specific amenajărilor open-space.

În plus, bucătăria este unul dintre spaţiile cel mai greu de proiectat dintr-o casă, dată fiind multutidinea de activităţi care se desfăşoară zilnic, iar asta nu face decât să facă lucrurile să pară şi mai complicate. 

Dacă îţi doreşti totuşi o insulă de bucătărie, dar nu ştii ce şi cum să alegi, începe prin a-ţi pune întrebările de mai jos.

Aici  găsești cele 3 aspecte importante de care să ții cont în amenajări interioare!

Mai jos, o insula de bucatarie intr-un living generos, cu facilitati pentru prepararea mesei.

casa pasiva California, insula de bucatarie

1. Ce funcţii vrei să aibă insula de bucătărie?

Înainte de toate, bucătăria este un spaţiu multifuncţional, în care se desfăşoară cea mai mare parte a vieţii de familei, iar masa sau insula de bucătărie poate sluji mai multor scopuri.

Aşa că înainte de a decide ce fel de uşi şi ce mecanisme isteţe vei folosi, trebuie să decizi la ce vei folosi insula cel mai des, astfel încât să fi integrat şi în fluxul de lucru al bucătăriei.

Vei pregăti ingredientele? Vei găti? Familia va lua masa acolo? Vrei să petreci timp cu copiii în timp ce găteşti? 

Studiază cu atenţie obiceiurile familiei, iar toate celelalte întrebări îşi vor găsi răspunsurile plecând de aici.

insula de bucatarie open space apartament Paris

2. Ce dotări alocăm insulei de bucătărie?

Odată ce ai hotărât care anume din obiceiurile voastre zilnice îşi găsesc locul pe insulă, dotările vin de la sine.

Dacă vrei s-o foloseşti la pregatirea ingredientelor, atunci ai nevoie să încorporezi o chiuvetă cu bateria sanitară aferentă şi să ai la îndemână tocătoarele şi cuţitele, plus un coş de gunoi foarte aproape, dacă nu cumva şi un tocător pentru resturi. Dacă foloseşti maşina de spălat vase, atunci locul ei trebuie să fie tot aici, în apropierea chiuvetei.

Dacă o vei folosi pentru gătit, atunci trebuie să fie suficient de mare pentru a încorpora plita şi trebuie să ai la îndemână vasele pentru gătit şi ustensilele specifice. Dar în acest caz nu uita nici de hotă!

Dacă va fi şi locul în care familia va lua majoritatea meselor, atunci poţi depozita dedesubt vesela şi tacâmurile, iar scaunele trebuie să-şi găsească loc sub tejghea atunci când nu sunt folosite.

Sau le poţi încorpora foarte bine pe toate, dar atunci trebuie să fie o insulă de bucătărie cu adevărat generoasă: minim 1 m pe 2 metri, după părerea designerilor.

Mai jos, bucataria unei case pasive, amenajate foarte practic si simplu, pentru pregatirea ingredientelor.

insula de bucatarie casa pasiva

3. Ai nevoie de mult spaţiu de depozitare?

Dacă ai suficiente dulapuri de perete, atunci insula nu ar trebui să fie afectată de problema depozitării şi poate fi mai mică, supla, axată strict pe designul adaptat funcţiei de bază.

Dacă ai nevoie de spaţiul de depozitare pe care îl oferă, atunci încorporează orice soluţie te-ar putea ajuta: rafturi, dulapuri cu uşi, sertare, agăţători.

Mai jos: imaginea futurista a unei insule de bucatarie facuta sa fie aproape invizibila.

insula de bucatarie invizibila

4. Ce dimensiune să aibă insula de bucătărie?

Pleacă de la lăţimea cea mai des folosită pentru blaturile de bucătărie: 60 cm. Vezi cât spaţiu ai disponibil în bucătărie şi începe să proiectezi. Nu te teme să pui mâna pe creion şi hârtie: e bucătăria ta, şi înainte de a merge să dai comandă, trebuie să ştii ce funcţii vrei şi cum trebuie să arate.

Dacă îţi doreşti doar un spaţiu simplu, bun la toate, de la preparare a alimentelor până la lecţiile copiilor, dar cu depozitări dedesubt, atunci caută mai întâi un blat pe măsură nevoilor și apoi construiește structura de susținere, în funcție și de spațiul disponibil.

Mai jos: insula de bucatarie mica, doar pentru servirea mesei, construita din BCA. 

Insula de bucatarie din BCA

Dacă doreşti să încorporezi chiuvetă, atunci ţine cont de dimensiunile chiuvetei, la care trebuie să mai adaugi spaţiul necesar pregătirii ingredientelor, plus spaţiul din faţa şi din spatele chiuvetei, pentru a nu ajunge prea multă apă pe podea. Şi ţine cont că acea chiuvetă trebuie racordată la apă curentă şi canalizare, deci vei avea de modificat şi instalaţiile.

Spatiu de preparare a hranei, incorporat in insula de bucatarie de mai jos. Aici blatul este turnat in corp comun cu chiuveta – solutie excelenta, de la KUMA Romania.

insula de bucatarie cu blat turnat in aceeasi bucata cu chiuveta

Dacă doreşti că încorporezi şi plită pentru gătit şi eventual cuptorul, atunci dimensiunile insulei pot ajunge la 1 metru pe 2 metri sau mai mult, pentru a avea loc pentru toate, deşi există designeri care consideră că şi 60 cm lăţime (cât un blat de bucatarie standard din magazin) este în regulă, dacă atâta spaţiu este disponibil.

Gatit si preparare alimente, plus depozitari – incorporate in insula de bucatarie de mai jos, din cadrul unui spatiu de zi foarte generos.

living opne space, cu insula de bucatarie, in casa de lemn din Slovenia

5. Cât loc trebuie să fie în jur?

Nu uita că trebuie să şi circuli pe lângă ea. Majoritatea proiectanţilor consideră că un culoar de 80-100 cm este perfect pentru a circula în siguranţă, fără a trebui să deplasezi foarte mult oale fierbinţi şi ustensile murdare.

Atenţie la uşi şi sertare! Nu le pune mânere prea fistichii, în care să ți se agațe hainele în permanență. Închide toate usile si sertarele după ce le foloseşti, pentru că într-un spaţiu atât de mic nu ai loc de greşeli, mai ales cu lucruri fierbinţi în mână.

Mai jos: Bucataria unei case pasive din Canada.

insula de bucatarie intr-o casa mica din Canada

6. Cât de înalt să fie blatul?

Depinde la ce il folosesti:

  • daca il foloseşti doar la prepararea hranei, atunci trebuie să fie exact atât de înalt cât şi restul blaturilor din bucătărie, pentru unitate.
  • dacă îl foloseşti pentru a servi masa, atunci trebuie să fie ori la 70 – 80 cm fata de pardoseala, ca oricare altă masă.
  • dacă combini luatul mesei cu gătitul sau preparatul, atunci fie faci blatul în trepte, fie îi ataşezi scaune de bar.

Exemplu in imaginea de mai jos: O bucatarie mica, cu insula de gatit “impinsa” in living, pentru a castiga spatiu de manevra.

insula de bucatarie casa mica

7.Ce fac dacă îmi place ideea de insulă de bucătărie, dar nu am suficient loc?

Improvizează. Când o insulă clasică nu-şi poate găsi locul în bucătăria ta din motive de spaţiu sau de organizare, caută alte soluţii. Uite mai jos câteva.

Produse compatibile pe Magazin Sporulcasei.ro

scaun bar ajustabil pe inaltime

Magazin.sporulcasei.ro: Scaune de bar

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!