Instantul de apă caldă – pro și contra

Instantul de apă caldă pe curent electric este cea mai simplă și rapidă soluție pentru obținerea apei calde. Nu ai nevoie de centrală, boiler, racord la gaz metan, etc. Doar curent electric în clădire, cu o instalație corect dimensionată pentru nevoile de consum (foarte important!) și instantul preferat de tine.

Instantul de apă caldă este o soluție excelentă pentru o casă de vacanță, pentru o bucătărie de vară pentru care nu vrei să prelungești instalația de apă caldă, pentru un bar, pentru o terasă ori pentru orice zonă în care nu ai acces cu sistemele clasice.

Instantul de apă caldă este considerat și o soluție mult mai eficientă decât un boiler sau cazan clasic, care trebuie să încălzească apa stocată în mod repetat, pentru a o menține caldă și gata de utilizare în orice moment. Modelele actuale de instanturi sunt eficiente energetic, incluzând aeratoare ce reduc consumul de apa până la 50% și de aici și nevoile de încălzire.

Costul inițial și instalarea

O centrală electrică sau un boiler este cea mai comună alternativă la un instant de apă caldă, astfel încât ne raportăm la ele.

O centrală costă peste 2.500 lei, iar la aceste tarife se adaugă costurile cu instalația și manopera destul de laborioasă. Un cost realist pentru o astfel de lucrare se ridică la 5000 lei sau mai mult. Dacă schimbi și radiatoarele, investiția este și mai mare.

Cel mai ieftin model de instant pentru apă caldă, care deservește un singur punct de consum, costă în jur de 400 lei. Cel mai scump, care deservește mai multe puncte de consum, merge spre 2.000 lei. Mai ai nevoie de racorduri și țevi (dacă deservește mai multe puncte de consum) și de un eventual sistem de dedurizare a apei.

Din punct de vedere al costului inițial și al instalării, în raport strict cu nevoia de apă caldă, câștigătorul este instantul de apă caldă.

Consumurile lunare

În cazul unei centrale electrice sau a unui boiler, ai apă caldă oricând vrei, plus încălzire, iar costurile lunare cu energia se ridică la mai mult de 150 lei peste consumurile obișnuite ale gospodăriei – cele pentru iluminat și electrocasnice diverse. Centrala electrică aduce cele mai mari facturi, pentru este responsabilă de încălzire pe timpul iernii. Un calcul pentru consumurile de energie în cazul instalării unei centrale pe energie electrică găsești AICI.

În cazul instantului, consumi energie doar dacă deschizi robinetul de apă caldă.

Pe de altă parte, dacă ai mai multe robinete racordate la instant, sau consumatorii au obiceiuri costisitoare (dușuri prelungite, băi dese) sau pur și simplu ai o casă aglomerată, kilowatt – ii de pe factură se vor aduna rapid. Dacă vrei să știi cât vei consuma, citește în primul rând eticheta energetică a instantului și fă o estimare a orelor de funcționare lunare și ai aflat cât te vă costa, estimativ, curentul eletric pentru un instant.

O diferență esențială între centrale, respectiv boilere și instanturi este că primele încălzesc și reîncălzesc apa pe care o stochează, pentru a fi gata oricând pentru consum – o situație normală pentru o locuință permanentă. Instanturile încălzesc strict apa pe care o consumi, în momentul in care ai nevoie.

În plus, cele mai noi modele de instant au incluse aeratoare, ceea ce generează economii de apă și energie de până la 50%.Pe de altă parte, instalarea de aeratoare la toate bateriile sanitare din casă este o soluție ieftină și la îndemână pentru a face economii la energie și apă.

Spațiul ocupat

Cele mai mici modele de instanturi de apă caldă au latura de aproximativ 20 cm și adâncime de 8 cm și un design neutru, destul de elegant. Se pot monta atât deasupra chiuvetei cât și dedesubt, ceea ce înseamnă că instanturile ocupă foarte puțin spațiu și pot fi instalate unde dorești.

O centrală termică are nevoie de mult mai mult spațiu pe perete, iar traseele țevilor vor ocupa și ele un spațiu în fiecare cameră.

Calibrarea instalației în funcție de nevoile familiei și mărimea și destinația clădirii

Prin simplul fapt că încălzește doar apa pe care o consumi, un instant de apă caldă generează economii făță de o centrală sau un boiler.  Montajul simplificat și traseele scurte de apă caldă și rece generează economii substanțiale față de o instalație de apă caldă racordată la centrala termică. Folosit sporadic, ori de o familie mică, un instant de apă caldă perfect. Folosit zi de zi însă, eventual cu mai multe puncte de consum, costurile cresc destul de mult și se apropie de cele aferente unei centrale electrice. Dacă energia provine de la rețea, factura lunară vă fi consistentă.

Tipul de clădire este și el important. O bucătărie de vară, o căbănuță de munte sau o terasă pot fi deservite elegant și eficient de un instant, mai ales dacă nu ai nevoie și de încălzire sau aceasta este asigurată cu lemne, de exemplu. Pentru o locuință permanentă, unde nevoile sunt diferite, centrala termică este cea mai bune soluție.

baterii baie negre

Magazin.sporulcasei.ro/blog: baterii sanitare pentru baie si bucatarie

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.