Instalarea unei centrale termice: economiseşti până la 1.900 lei anual la facturi
0 comentarii

Instalarea unei centrale termice de apartament aduce confort și independența, dar mai ales reducerea costurilor comparativ cu sistemul centralizat de încălzire. 

În medie, la nivel național, prețul gigacaloriei facturat către populație în sistemul centralizat este de 221 de lei, în timp ce prețul maxim ajunge la 431 de lei în Constanța. Prețul de producție, în medie, la nivel național de 355 de lei.

Prin comparație, o centrală termică în condensare produce o gigacalorie la un preț de 163 de lei. Astfel, la un calcul simplu putem vedea o reducere de până la 165% fata de pretul mediu.

Cum s-a estimat

Un apartament de 2 camere consumă circa 7 Gcal/an. Dacă ţinem cont de preţul mediu al gigacaloriei calculat mai sus, cheltuielile anuale ale locatarilor acestui apartament cu încălzirea şi apă caldă sunt de 1.547 lei, în timp ce în cazul centralei, costurile se ridică la doar 1.140 lei.

În oraşele unde gigacaloria este cea mai scumpă, cum este Constanţa, diferenţa este uriaşă, de 1.877 lei/an.

 

Oraș

Cost Gcal în sistem centralizat* Cost anual în sistem centralizat Cost Gcal cu centrală termică Cost anual cu centrală termică  

Reducere

Constanța 431 lei / Gcal 3.017 lei 163 lei /  Gcal 1.140 lei 1.877 lei
Arad 267 lei / Gcal 1.869 lei 729 lei
Iași 256 lei / Gcal 1.792 lei 652 lei
Timiș 244 lei / Gcal 1.708 lei 568 lei
Bihor 240 lei / Gcal 1.680 lei 540 lei

Cost raportat de ANRSC în luna noiembrie 2016

 ariston_GENUSpremium-Evo_ambientata3

Cum reduci costurile de încălzire cu centrala termică

  1. Exploatarea corectă a centralei 

„Indiferent de tipul de centrală deținut, primul pas pentru eficientizarea costurilor și obținerea confortului dorit este programarea optimă a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatură constantă de circa 210 C. De asemenea, montarea pe fiecare calorifer din locuință a robineților cu cap termostat poate aduce o eficientizare și mai mare a consumului” – Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo Romania .

  1. Gestionarea de la distanţă

Folosire unui sistem inteligent de gestionare a sistemului de încălzire din locuință, cum este Ariston NET , permite setarea centralei termice de la distanță, pentru fiecare cameră din locuință, și oferă utilizatorilor permanent posibilitatea de a adapta parametrii de funcționare a sistemului.

  1. Izolarea eficientă a locuinţei

De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt îndemnați să asigure o izolare eficientă a geamurilor, uşilor, pereţilor și mai ales a spațiilor vitrate pentru a evita pierderile de căldură.

  1. Setări corecte pentru apă caldă

Centrala termică trebuie setată astfel încât apa caldă să aibă o temperatură cât mai apropiată de cea la care este folosită. În acest fel, apa caldă nu mai trebuie combinată cu apă rece, iar centrala nu mai consumă la fel de mult gaz pentru a o încălzi.

  1. Verificare tehnică periodică

Verificarile tehnice asigura o durată de viață cât mai mare a centralei și ajută la menținerea unor condiții corecte de funcționare prevenind uzura pieselor, aspect care, în timp, conduce la creșterea consumului de gaz și, implicit, a costurilor.

Sursa date: Ariston Thermo Romania

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.