Insamantarea gazonului - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Insamantarea gazonului - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Insamantarea gazonului

Un gazon frumos si sanatos se poate obtine prin 2 metode: prin instalarea de rulouri de gazon gata crescut si prin insamantare.  Prima metoda are avantajul rapiditatii, dar si costuri mai mari. Insamantarea gazonului este mai degraba pentru cei care nu se grabesc si mai ales le place ca lucrurile de pe langa casa sa fie facute pe indelete, de ei insisi. 

Semintele

Semintele se gasesc in magazine de specialitate, magazine DIY, dar si online. De obicei acestea sunt soiuri selectionate si sunt atent verificate daca corespund standardelor in vigoare. Incercati sa aflati: perioada de valabilitate, soiul, capacitatea de germinare, procentaj de substante/soiuri straine.

Dupa ce cumparati semintele: depozitati-le intr-un loc potrivit: uscat, racoros, fara lumina (magazia de unelte, garajul), altfel isi vor pierde capacitatea de germinare.

In imaginea de mai jos vedeti semintele celor mai uzuale tipuri de iarba de gazon, de la stanga-sus la dreapta:

 • Zizania sau Lolium perenne (1g = 800 seminte),
 • Paiusul rosu furajer sau Festuca rubra commutata (1g=1000 graunte);
 • Iarba campului sau Agrostis capilaris (1g=15000 graunte);
 • Firuta sau Poa pratensis (1g=3300 graunte).

Seminte pentru gazon

gazon_tipuri_seminte

Conditii de germinare

Germinarea semintelor de iarba nu este influentata doar de cantitatea de apa si temperatura, ci si de de conditiile de luminozitate si cantitatea de oxigen din sol.

 • Apa este necesara pentru umflarea semintelor, de aceea se uda imediat dupa insamantare. Dupa insamantare solul trebuie mentinut umed. pentru a facilita incoltirea, dar nu exagerati pentru ca pamantul mereu umed contine putin aer, iar lipsa aerului duce la dezvoltarea anumitor soiuri de ciuperci care ataca firele de iarba deja incoltite.
 • Pe langa umiditate si aer, este nevoie si de anumite temperaturi pentru dezvoltarea optima a gazonului:  temperatura minima trebuie sa fie 5°C, maxim 25°C, iar optimul este 16-21°C. De aceea cele mai multe soiuri de gazon se insamanteaza primavarea sau toamna devreme.
 • Cele mai multe soiuri de iarba incoltesc in prezenta luminii – umbra  permanenta nu este un foarte bun prieten al gazonului. Pentru a le proteja de vant si apa semintele vor fi doar usor ingropate in pamant (aprox 5 mm) – o grebla este de ajutor in acest caz. Ingropate prea adanc, rasar mai greu.
 • Daca firele de iarba nu au aceeasi desime peste tot, nu este un motiv de ingrijorare, pentru ca mai tarziu incep sa se inmulteasca radacinile si lujerii, formandu-se un adevarat covor de iarba. In zonele in care gazonul este extrem de rar, se va proceda la a doua insamantare pentru a se evita aparitia buruienilor.

Biostimulatori pentru perioada germinarii

Ingrasaminte cu erbicid

gazon_devoltare_la_2_sapt
Stadiu de dezvoltare dupa 2 saptamani de la insamantare, de la stanga la dreapta: Zizania, Paiusul rosu furajer, Firuta, Iarba campului.

 

Pasi de urmat pentru insamantare

1.    Inlaturarea gazonului vechi/ingalbenit sau a buruienilor si afanarea solului

 • Ramasitele gazonului vechi, pietrele mari si radacinile se scot cu harletul / lopata si cu grebla si se indeparteaza.
 • Daca este vorba despre un teren foarte buruienos, acesta se erbicideaza si apoi se sapa si se indeparteaza radacinile si pietrele. Pentru ierbicid: cereti sfatul unui specilist sau interesati-va la fitofarmacii despre cea mai buna solutie.Dupa anumite ierbicide nu este recomandat sa se planteze nimic circa 3-4 saptamani.
 • Inainte de plantare, pamantul trebuie sa fie bine afanat si fara bulgari mari sau pietre.

 

2.    Ameliorarea solului

 • Inainte de a semana noul gazon, stratul superior al solului poate fi ameliorat. Capacitatea de drenare a solurilor dure si dense se poate creste cu nisip cu graunte de 0.2-0.3 mm. Procentajul optim de nisip trebuie stabillit cu un specialist, pentru a nu afecta viitorul gazon.
 • Pamantul cu pietre si pietris este si el dificil de cultivat, pentru ca prima ploaie spala solul fertil si apoi survin lipsa de nutrienti si uscaciunea. Pe un astfel de teren este indicat sa se aduca un aport de pamant fertil de gradina. Un amestec de pamant de gradina, compost si nisip de 1:1:1 este ideal.
 • In mod ideal, planificarea gradinii incepe odata cu proiectarea casei, astfel incat inca de la saparea fundatiei, stratul de pamant fertil de la suprafata se va trata diferit: va fi depozitat intr-o movila separata si se vor semana pe el plante de tipul ingarasamntului verde pentru a-si pastra proprietatile si pentru a putea fi utilizat ulterior pentru gazon, gradina cu flori su gradina cu legume. Plantele ingrasamint verde sunt: trifoi, lucerna, in, lupin, mazare, mazariche, sulfina, rapita, mustarul, floarea soarelui.

Strat de pamant ideal: cu strat de drenaj si strat de pamant fertil:Gazon_straturi_sol 

3.    Aranjarea terenului

 • Pentru terenurile proaspat decopertate – precum cele din jurul unei constructii noi: acestea este indicat sa ramana o vreme mai indelungata neinsamantate, pentru a se da timp burieniler sa creasca.  Astfel acestea se pot identifica si smulge fara a afecta viitorul strat de iarba fina de gazon.
 • Daca terenul este drept, este ideala crearea unei pante usoare de 2% (2 cm pe metru), pentru drenarea corespunzatoare, incepand de langa casa. Se pot delimita si viitoarele alei betonate, cu scanduri si proptele de lemn, care astfel ajuta si la delimitarea terenului de insamantat.

4.    Pregatirea terenului

Pregatirea terenului incepe cu saparea sau ararea acestuia. Eventualii bulgari trebuie sfaramati, pietrele indepartate si se vor grebla buruienile, radacinile si alte resturi.

5.   Semanare si acoperire

 • In general este necesara o contitate aproximativa de 20-30 grame de seminte pe metru patrat, dar respectati indicatiile semintelor pe care le achizitionati dvs.
 • Cand se seamana cu semanatoare, semintele vor fi impartite in 2 iar terenul va fi parcurs de 2 ori: odata pe verticala si o data pe orizontala. Fasiile sa se suprapuna pe circa 10 cm.
 • In cazul semanarii manuale, semintele se impart in 4 si se imprastie in sensurile din imaginea de mai jos. Dupa semanare semintele se ingroapa usor cu ajutorul unei greble.

Dispozitive imprastiere seminte si fertilizatori AICI.

gazon_insamantare6.    Tavalugire si udare

 • Pentru tavalugirea terenului se trece cu ruloul de tasat (rulou cu gratar, rulou de plastic umplut cu apa, rulou din lemn) peste pamant, pentru ca semintele si pamantul sa intre bine in contact – important pentru germinare. In timpul tavalugirii pamantul trebuie sa fie uscat.
 • Prima udare se face dupa insamantare, iar ulterior umiditatea trebuie mentinuta relativ constanta. Cand este foarte cald afara se recomanda udari scurte si dese.

7.    Prima tundere

 • Prima tundere se face cand firele de iarba au ajuns la circa 10 cm. Se vor taia doar varfurile (1-2 cm), incurajandu-se astfel dezvoltarea radacinilor.
 • In decursul urmatoarelor tunderi, iarba va fi scurtata din ce in ce mai mult, treptat ajungandu-se la o inaltime a firului de 3-4 cm, asa cum este firesc.

8.      Aerarea gazonului

Aerarea gazonului trebuie făcută incepand cu anul urmator plantarii, mai ales în zonele circulate intens, unde compactarea este evidentă şi constă în introducerea unor tije solide în suprafaţa gazonului la o adâncime de minim 7,5 cm: furca de grădina dacă suprafaţă este mică sau un aparat special pentru aerat, pentru suprafeţe mari.

În urma efectuării acestei operaţii are loc un schimb al aerului: oxigenul din aer, element vital pentru creşterea rădăcinii, ia locul dioxidului de carbon din sol. Ca beneficiu suplimentar şi apa poate acum ajunge adânc la rădăcină şi asta este important atât în timpul verii cât şi iarna. Această lucrare este ideal să se facă toamna devreme, dar este bine şi acum, primăvara.

aerator-motorizat aerator-manual
Aeratoare / scarificatoare motorizate pentru gazon Aerator manual pentru gazon

Principalele soiuri de iarba pentru gazon

Soiurile de iarba de mai jos stau la baza tuturor amestecurilor pentru gazon. Amestecul ideal de gazon tine cont de :

 • Proprietatile solului
 • Intrebuintarea ulterioara a gazonului
 • Cerinte de ingrijire a gazonului
 gazon_Lolium_perenne  Zizania (Lolium perenne)

 • Germineaza rapid si creste usor,
 • Necesita mari cantitati de apa, ingrasaminte si ingrijire intensiva.
 • Frunzele sunt relativ late, puternice, si de aceea soiul este foarte rezistent la sarcini.
 • Capacitatea de innoire este foarte buna si de aceea intra in componenta amestecurilor pentru terenuri de sport si joaca.
 • Creste in tufe si exista in numeroase varietati. Intr-un sol prielnic si daca gazonul este folosit intensiv, acest soi va elimina varietatile cu frunze mai fine.
gazon_Festuca_rubra_commutata Paiusul rosu furajer (Festuca rubra commutata)

 • Acest soi de iarba cu frunze fine creste reativ repede in prima perioada de devoltare si elimina buruienile care rasar in acelasi timp.
 • Diferitele varietati ale acestui soi se utilizeaza cu preadere pentru gazonul decorativ pentru ca formeaza un covor de iarba foarte fin.
 • Rezista relativ bine la seceta si este un soi fara cerinte speciale.
 gazon_poa_pratensis Firuta (Poa pratensis)

 • La inceput se devolta mai incet dar apoi formeaza radacini puternice si se inmulteste prin stoloni, acoperind rapid toate spatiile goale.

Este relativ rezistenta la seceta si nu are cerinte speciale.

 gazon_Agrostis_capillaris Iarba campului (Agrostis capilaris)

 • Este soiul cel mai folosit pe terenurile de golf si pentru gazonul cu structura fina.
 • Formeaza un gazon des, uniform si longeviv si rezista la tunderi foarte scurte.
 • Are frunze fine, inguste, creste in tufe si se inmulteste rin rizomi (radacini subterane scurte).
 • Prefera clima umeda si in anumite conditii poate sa elimine alte soiuri de iarba.

Sursa informatii pentru articol: Ingrijirea gazonului

6 comentarii

 1. Buna seara!Imi puteti raspunde va rog de ce nu a aparut gazonul,desi eu am plantat semintele acum 2 saptamani?Multumesc!

  • Buna ziua

   Temperatura si umiditatea sunt esentiale pentru incoltirea semintelor.
   Daca in zona dvs a fost predominant rece in ultime perioada, perioada de incoltire se prelungeste, pana ce si aerul si solul se vor incalzi.
   De asemenea, pe langa caldura, zona trebuie sa beneficieze si de umiditate. Daca nu au fost precipitatii, trebuie sa udati cate putin pentru a mentine umiditatea.
   Pe cutia de seminte nu erau specificate conditiile minime pentru incoltire?

 2. se poate sa,mi dati o idee? ce firma de seminte as putea cumpara?(care crede.ti ca e ce.a mai buna pe piata)

 3. Cristina Pauna

  Subiectul “INSAMANTAREA GAZONULUI” ma intereseaza foarte mult.Tot ce am citit in acest articol,
  m-a facut, sa intaleg pasii pe care ii am de urmat, pentru obtinerea corecta a unei zone inierbate. Locuiesc la bloc si spatiul dedicat unei mici zone de sadit flori nu este prea mare. Pamantul este argilos si din articolul dumneavoastra, pe care
  ll-am parcurs, am primit sugestiile de care aveam nevoie.de cum pot imbunatatii solul pentru a iinsamanta gazonul.Zona de gradina pe langa faptul ca are pamantul argilos, nu este rasfatata
  de lumina. Acesta a fost motivul pentru care am cumparat GAZON PENTRU ZONE UMBRITE.
  V-as ruga, daca m-ati putea ajuta cu un sfat,care se refera la ce flori as putea sadi in zona usor umbroasa pe care o avem in fata blocului.
  Va multumesc si va felicit pentru publicarea acestui articol la momentul potrivit.
  Cu stima,
  Cristina Pauna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Cel mai bun motofierăstrău pentru treburile tale

Cel mai bun motofierăstrău este acela care face tot cei ai nevoie în curte sau grădină, …