Încălzirea apartamentelor mici cu facturi zero: pompa de căldură cu panou solar termodinamic - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Încălzirea apartamentelor mici cu facturi zero: pompa de căldură cu panou solar termodinamic - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Încălzirea apartamentelor mici cu facturi zero: pompa de căldură cu panou solar termodinamic

Thermoboiler montat in bucatarie

Dacă trebuie să te deconectezi de la sistemul centralizat sau să înlocuieşti vechea centrală pe gaz, iată o soluţie pe care o poţi lua în considerare chiar dacă stai la bloc: un sistem pentru apă caldă şi căldură format dintr-o pompă de căldură aer-apă (murală sau de pardoseală) cu panou solar termodinamic sau cu ventilator.

Sună foarte tehnic şi complicat, dar denumirile componentelor sunt mult mai pompoase decât ceea ce face de fapt sistemul: preia energia din aer, indiferent de temperatura lui şi o transferă unui rezervor de apă caldă sau sistemului de încălzire prin intermediul unui schimbător de căldură. Sistemul este atât de eficient încât obţii reduceri la facturile de energie de 80% până la 100%.

În funcţie de dotările pe care le ai deja instalate – unii dintre voi au boilere electrice, de exemplu – de configuraţia şi poziţia apartamentului şi de nevoile tale de consum, sistemul care ar trebui să-l achiziţionezi poate include doar pompă de căldură cu panoul termodinamic şi/sau ventilator sau pompă plus un boiler.Sisteme perfecte pentru spaţii mici, de până la 50 mp

Toate soluţiile de mai jos sunt configurate pentru a deservi spaţii mici, de până la 50 mp, cu economii de până la 80% la energie.  Pentru montarea acetor sisteme, va trebui să instalezi ventiloconvectoare – nu funcţionează cu calorifere.

Pentru facturi ZERO la energie, va trebui să instalezi şi câteva panouri solare photovoltaice, dimensionate în funcţie de consumul echipamentelor şi eventual al celorlalţi consumatori din casă (frigider, televizor, ect).

Sistemele se pot achiziţiona cu ajutor de la stat, prin Programul Casa Verde

Dacă vrei să afli ce ţi se potriveşte şi care poate fi nivelul subvenţiei la proiectul tău, poţi folosi formularul de cerere de oferta de la finalul articolului, dar nu uita să adaugi toate detaliile despre apartamentul tău. O schiţa este foarte utilă şi ea.

Cele mai mici echipamente de Pompe de Căldură, care pot înlocui cu succes centralele termice murale pe GAZ de apartament, sunt:

 1. Green e-Pack AIR

greenpack1Este un sistem de Pompă de Căldură Aer-Apă, pentru producere ACM cu un COP 2÷5 (funcţie de temperatura aerului ambiental) şi un consum de energie electrică maxim de 0,5kWe. Asta înseamnă că, faţă de un boiler clasic cu rezistenţă de 1kWe, energia consumată de Green e-Pack AIR, este de 3 ori mai mică.

Dimensiunile acestui echipament sunt: 645 x 425 x 345 mm şi poate fi montat pe perete, în locul centralei termice murale.

Condiţie pentru eficienţă maximă: este necesară înlocuirea radiatoarelor cu ventiloconvectori. Pentru a putea fi folosită şi pentru ACM, se recomandă şi utilizarea unui boiler de minim 100L. Detalii aici.

 

 

 1. Green e-Pack seria E

greenpack3Este un alt model de Pompă de Căldură Aer-Apă, pentru producere ACM cu un COP 2÷5 (funcţie de temperatura aerului ambiental) şi un consum de energie electrică maxim de 0,5kWe.

Dimensiunile acestui echipament sunt: 300 x 430 x 340 mm şi poate fi montat pe perete, în locul centralei termice murale vechi.

Pentru a putea fi folosită şi pentru  ACM, se recomandă utilizarea unui boiler de minim 100L- 200L.

Sistemele Green E-Pack sunt foarte simplu de instalat:  se  conectează în boiler şi la panoul termodinamic.

Boilerul se umple cu apă rece şi apoi o supapă de presiune se închide.  Apa din cilindru circulă apoi prin sistemul termodinamic până când ajunge la 55°C.

Dacă ai deja boilerul, practic îl vei alimenta cu energie electrică produsă de panoul termodinamic, evitând astfel înlocuirea lui cu alt echipament.  Detalii aici.

 1. Thermoboil Mural 110L seria E şi I

thermoboil-muralEste o altă variantă de înlocuire a centralei termice murale pe gaz, cu o Pompă de Căldură Aer-Apă, pentru producere ACM cu un COP 2÷5 (funcţie de temperatura aerului ambiental) şi un consum de energie electrică maxim de 0,5kWe.

Diferenţa faţă de modele de mai sus, este că această are şi boilerul de 110L inclus.

Dimensiunile acestui echipament sunt: 1340 x 450 x 450 mm şi poate fi montat pe perete, în locul centralei termice murale vechi. Este un pic mai înaltă decât centrala murală pe gaz.

Această varianta are două soluţii de montaj:

 • Modelul I – cu vaporizator şi ventilator, montaj în interiorul clădirii.
 • Modelul E – cu panou SOLAR termodinamic, montat în exteriorul clădirii

Detalii aici.

 

 1. Thermoboil de pardoseală 100÷500L seria E şi I

thermoboil-pardosealaEste o altă variantă de înlocuire a centralei termice murale pe GAZ, cu o Pompă de Căldură Aer Apă, pentru producere ACM cu un COP 2÷5 (funcţie de temperatura aerului ambiental) şi un consum de energie electrică MAXIM de 0,35÷1 kWe(1kWe, pentru cel de 500L).

Sistemul mai include:

 • Varianta serie E: – pompă de căldură cu boiler inclus+panou SOLAR termodinamic
 • Varianta serie I: – pompă de căldură cu boiler inclus care are ventilator în loc de panou SOLAR termodinamic
 • Varianta serie E+I: – pompă de căldură cu boiler inclus cu ventilator+panou SOLAR termodinamic

Acoperă 100% necesarul de ACM şi încălzire.

Sunt caracterizate de un sistem dublu de evaporare încorporat, cuprins dintr-un panou solar termodinamic care colectează radiaţiile solare, precum şi energia ambientală şi un schimbător de căldură cu ventilator intern, care se activează când condiţiile de mediu sunt nefavoribile, profitând de energia din interior.

 

Cum funcţionează un sistem solar termodinamic?

Aerul, chiar şi la termperaturi negative, conţine energie. Panoul termodinamic preia (pompează) această energie din mediul extern şi o transfera în interior.

Lichidul de răcire circulă prin sistem la -5°C şi intră în sistem la -15° C, apoi se încălzeşte şi se evaporă. Lichidul evaporat este transformat în gaz şi prin intermediul reţelei de distribuţie solară intră în compresor. Pe parcursul compresiei gazul îşi măreşte densitatea, crescându-şi temperatura la 110-130°C, după care printr-un schimbător de căldură transmite căldură unui rezervor de apă caldă sau sistemului de încălzire.

Pe scurt sistemul solar termodinamic funcţionează exact ca şi frigiderul obişnuit de acasă numai că pe invers.

Astfel obţinem în mod continuu apă caldă la 60°C pe timp cu soare, cu vânt, ploios, chiar şi noaptea!

termoboiler2
Thermoboiler de pardoseala montat in balcon

Termeni

COP = eficienţa echipamentului, adică raportul dintre valoarea energiei primare consumate şi energia termică produsă şi livrată. O pompă de căldură de ultimă generaţie poate avea o eficienţă de 7, adică la 1kWe consumat se poate produce 7kWt.

ACM = apă caldă menajeră.

Material realizat cu sprijinul Smart Instal.

Pentru oferte şi lămuriri suplimentare, completează formularul de mai jos cu detaliile situaţiei tale.

Cere oferta

Vrei o oferta de pret? Doresti mai multe detalii? Completeaza formularul de mai jos si trimite solicitarea. Te rog completeaza inclusiv produsul sau serviciul dorit.

Datele tale de contact

Nume

E-mail

Telefon

Judetul de livrare

Localitatea de livrare

 

2 comentarii

 1. Aurel MICLEA

  Dl. Tudorache,…email 14-02-2017….nu ati raspuns (sau ati renuntat?)

  Pentru evaluarea unui sistem de incalzire si ACM pentru casa Dvs., trebuie sa primim mai multe detalii:
  tip de cladire (izolata sau NU-pereti,tavan,pardoseala)
  zidaria pereti exteriori(dimensiuni)
  ferestre tip (clasic;termopan cu dublustrat/triplustrat)
  planuri cu dimensiunile camerelor si destinatie

 2. Casa de incalzit are dimensiunile 8×8 m. si o inaltime de2,3 m. plafon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Renovarea completă a unei căsuțe vechi de 50 de ani

Renovarea completă a unei căsuțe vechi de mai bine de 50 de ani nu este …