Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Ignifugarea: protejeaza-te impotriva focului!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Spatiile in care locuim si ne desfasuram activitatile trebuie sa ne confere siguranta si protectie. Incendiile pot aparea oriunde si pot pune viata oricui in pericol, asa ca este bine sa cunoastem cateva masuri pe care le putem lua pentru a opri extinderea focului si a minimaliza efectele unui astfel de incident. Ignifugarea este acea serie de masuri pe care le putem lua pentru a preveni sau reduce efectele unui incendiu.

Ce presupune ignifugarea?

Prin ignifugare se sporeste rezistenta la incendiu a unui material sau a unei cladiri pe o anumita perioada de timp. Operatiunea de ignifugare se efectueaza cu substante speciale, care nu dauneaza mediului.

Ignifugarea minimalizeaza riscurile in caz de foc, dar nu exclude masurile clasice de prevenire, cum ar fi: instalatiile de semnalizare, instalatii de stins incedii si mijloace de prima interventie.

Un material care a fost tratat cu o substanta ignifuga nu devine 100% neinflamabil,  ci se va aprinde mai greu sau nu va mai arde in momentul in care sursa de aprindere este oprita.  Incetinirea vitezei de aprindere confera timpul necesar pentru reusita stingerii incediului de catre un echipaj de pompieri.

In functie de modul in care se comporta la foc materialele se impart in 4 categorii:

  • C1 – practic neinflamabile
  • C2 – dificil inflamabile
  • C3 – mediu inflamabile
  • C4 – usor inflamabil

Ignifugarea este recomandata mai ales pentru materialele care se aprind foarte usor. Din aceasta categorie fac parte lemnul, celuloza, diverse lacuri care se aplica pe suprafete laminate (parchet, dusumea).

Constructiile care presupun ignifugarea obligatorie sunt casele din lemn, acesta fiind inclus in categoria C4 de risc, dar si structurile din lemn aferente unei constructii din zidarie: podul, sarpanta, balconul, terasa. Lemnul va fi tratat la suprafata ori in masa materialului cu substante inhibatoare de flacara.

Alte materiale usor inflamabile si care se pot asigura prin ignifugare sunt materialele textile: covoare, draperii si perele, tapiterii, cortine  – important de ignifugat mai ales in spatii publice, cum sunt salile de spectacol, HoReCa, institutii de invatamant, etc.

Cand este recomandata ignifugarea?

1.Orice constructie noua poate si trebuie sa fie protejata prin ignifugare. Acest lucru ne poate scapa de multe batai de cap, cu atat mai mult cu cat in respectivul spatiu se desfasoara activitati care implica prezenta unui numar mare de materiale inflamabile. Pentru aceste situatii este indicat sa apelati la o firma de ignifugare specializata. Foarte important de precizat este faptul ca pretul serviciilor de ignifugare ale unor cladiri noi poate fi mai redus fata de cel pentru ignifugarea unor cladiri vechi.

2.Daca planuiti lucrari de modificare a cladirii, acesta este un alt moment potrivit lucrarilor de ignifugare deoarece accesul la structura acesteia va fi mult mai usor.

3.Dupa cum am precizat mai sus, ignifugarea sporeste rezistenta la foc a cladirii pentru o perioada de timp limitata. In momentul in care expira valabilitatea ignifugarii anterioare, este recomandata executarea unor noi lucrari, pentru a se mentine starea de siguranta a cladirii.

Beneficiile ignifugarii

  • corect executata, ignifugarea  poate localiza un incendiu la focarul initial
  • reduce costurile unei constructii limitand alte masuri de protectie anti foc foarte scumpe
  • ignifugarea poate reduce costurile incheierii unei polite de asigurare.
  • pe langa rolul de imbunatatire a rezistentei lemnului la foc, substantele folosite pentru ignifugare , mai ales cele pentru lemn, au si rol fungicid si insecticid.
  • starea de bine a familiei, indusa de siguranta ca ati luat masurile corecte.

ignifugare-sarpante

ignifugare-vulpeaantifoc

tratare-vulpeaantifoc

Informatii si imagini:

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

2 comentarii la „Ignifugarea: protejeaza-te impotriva focului!”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.