Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Frumuseţea unui material banal: 13 idei de amenajare cu placaj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Nici un alt produs din lemn nu este utilizat pe o scară atât de largă ca placajul: rezistenţa sa mecanică, elasticitatea, imunitate ridicată la schimbările bruşte de temperatură sau umiditate, fac din el unul dintre cele mai utilizate materiale din lume.

Este folosit de la fabricarea mobilelor, a ambalajelor, a ambarcaţiunilor, a jucăriilor, dar şi ca suport pentru parchetul din lemn masiv, cofrarea în vederea turnării betoanelor, placarea interioară a autovehiculelor de transport, instrumente muzicale, fără a uita de soluţiile ingenioase de amenajare cu placaj pe care le-am descoperit cu ocazia documentării pentru acest articol.

Ce este placajul?

Placajul este un semifabricat din lemn sub formă de placă, realizat prin încleierea sub presiune a unui număr de foi de furnir suprapuse, fiecare strat având fibra lemnoasă dispusă perpendicular pe straturile adiacente.

Furnirul este o foaie foarte subţire (puţin peste un milimetru) din lemn, obţinută prin derularea buşteanului. Foile de furnir sunt apoi aşezate cu fibrele perpendicular una peste alta şi sunt lipite cu adezivi speciali. Adezivii pot fi rezistenţi la apă şi furnirurile pot fi tratate ignifug, sporind astfel rezistenţa şi numărul de aplicaţii ale placajului.

Placajul se poate prezenta cu diferite finisaje: şlefuire, melaminare, sau furniruire. Mai există şi varianta de placaj antiderapant, cu feţele acoperite cu film fenolic. Există şi placaj cu canturile special tratate pentru a-l face impermebil la apă.

Se găseşte în orice casă sub o formă sau alta, dar cel mai adesea îl vei găsi în elementele mai puţin vizibile ale mobilierului: spatele dulapurilor, despărţituri, poate rafturi şi de obicei aici nu se foloseşte este într-o variantă foarte bine finisată.

Grosimea placajului diferă foarte mult, de asemenea: de la câţiva milimetri şi flexibilitate maximă (se poate mula pe suprafeţe curbe), până la plăci rigide, foarte rezistente, de 2 cm. Esenţele cu care se lucrează sunt foarte diferite: de la plop şi mesteacăn, până la cedru şi fag.

placaj-structura
Element din placaj, detaliu cant

Cum se poate prelucra o foaie de placaj

Extrem de uşor, dacă îţi doreşti să-l foloseşti în proiecte DIY. Îl găseşti în comerţ sub formă de plăci cu dimensiuni prestabilite de 1525X1525 mm sau 1250X2500 mm.

Este mult mai stabil dimensional prin comparaţie cu cheresteaua de aceeaşi dimensiune, iar uneltele necesare sunt cele obişnuite: fierăstrău circular sau pendular, o unealtă pentru şlefuit, cuie autofiletante, ruletă, cumpănă, s.a.

Rafturi intr-un spatiu dedicat copiilor. Proiectul intreg aici.
Rafturi din placaj intr-un spatiu dedicat copiilor. Proiectul intreg aici.

Ce poţi face din placaj

Aproape orice. Am pomenit la început despre aplicaţiile sale la nivel industrial, iar în cele ce urmează va vom prezenta o serie de proiecte pe care le poţi încerca singur sau le poţi comanda unui mobilist sau studio de amenajări interioare, dacă îţi place cum arată. Ar putea încerca să te convingă să le faci din MDF sau PAL, pentru că sunt mai populare zilele acestea şi se află pe stoc cam peste tot, dar dacă îţi place aerul uşor nefinisat al placajului şi modelele sale neregulate, rămâi la idea ta.

Interesant este că deşi este considerat de unii demodat şi sărăcăcios, există proiecte de design în care esta alăturat unor materiale glossy, cu aspect opulent, şi ambele materiale au de câştigat. De fapt, cu ocazia acestei cercetări am găsit atât de mult proiecte de design interior care integrează minunat placajul, încât ne-a fost greu să alegem. Cred că singurele limitări ţin de compatibilitatea tipului de placaj (rezistenţă la apă, tipul de lemn, proprietăţi antiderapante) cu caracteristicile şi utilizările spaţiului amenajat (mediu uscat/umed, de pildă).

Să vedem câteva proiecte frumoase de amenajare cu placaj

Amenajarea unui studio de lucru de 14 mp: rafturile, delimitările şi fronturile mobilei sunt din placaj.
Amenajare cu placaj a unui studio de lucru de 14 mp: rafturile, delimitările şi fronturile mobilei sunt din placaj. Detalii aici.
rafturi_CV8
Un sistem ingenios şi versatil de rafturi din placaj melaminat. Detalii aici.
Renovarea-unei-căsuţe-din-lemn-şi-lut-5
Placarea pereţilor interiori ai unei căsuţe vechi de 70 de ani. S-a optat pentru placaj pentru a se putea păstra pereţii originali la exterior, din bârne de lemn şi lut, oferind în acelaşi timp etanşeitate noii construcţii. Proiectul aici.
placaj-baie
Amenajare cu placaj în baie: mobilier simplu şi elegant. Sursa imagine: Dezeen.com.
placaj-bucatarie
Amenajare cu placaj în bucătărie: placare perete. Pentru încorporarea chiuvetei şi a aragazului este indicat să se folosească materiale speciale, termorezistente şi hidroizolate. Sursă imagine: Houzz.com
placaj-melaminat-scari-dezeen
O scară cu spaţii de depozitare, integral din placaj melaminat. Sursă foto: Dezeen.com.
placaj-tavan
Placare tavan: căldură inserţiilor de lemn plus luminozitatea sporită de placajul lăcuit. Sursă imagine:  https://makefurniture.co.nz
placaj-bucatarie-casa-scarii
Spaţiul de lucru al bucătăriei, plus scara din spatele lui sunt integral din placaj. Sursă imagine: Dezeen.com.
placaj-masa
O masă, construită integral dintr-o foaie de placaj. Proiectul întreg pe http://www.popularmechanics.com .
placaj-masa-taburet-lucru
Birou şi taburet, integral din placaj. Pe vezi cum se poate face acasă.

Piese de mobilier de serie făcute din placaj

Dar placajul nu este folosit doar pentru a costrui mobilă şi decoruri personalizate. Iată mai jos exemple de folosire a placajului pentru realizarea de piese de mobilier de serie.

placaj-masa-tiger
O măsuţă de cafea simplă şi delicată, care relevă toată frumuseţea placajului şlefuit. Sursa:  http://cargocollective.com
scaun-pipo-placaj
Scaunul Pipo, făcut din 2 foi de placaj tăiate în 29 de bucăţi curbate. Sursa imagine: luxuo.com.
scaune-eames
Scaunele Eames – reprezentative pentru designul scandinav.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.