Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Idei de amenajare: combinații de culori pentru bucătăriile mici 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Bucătăria ar trebui să fie locul în care dăm start dimineților perfecte și în care ne pregătim pentru ziua ce abia începe. Ar trebui să fie locul în care să ne putem bucura, oricând, la noi acasă, de aroma unei cafele intense, într-un spațiu prietenos, amenajat pe gustul nostru.

Bucătăria însă nu este întotdeauna atât de spațioasă pe cât ne-am dori, și, pentru cei mai mulți dintre noi,  o bucătărie mică înseamnă și una neprimitoare. E adevărat că un spațiu îngust ne limitează alegerile, dar cu puțină inspirație și câteva sfaturi bune, putem realiza cu ușurință o atmosferă relaxantă și confortabilă.

Ca o primă regulă pentru bucătăriile mici: păstraţi-le ordonate. Regula nu se referă la cât de des facem curăţenie, ci la o folosire cât mai bună a spaţiului de care dispunem prin: alegerea mobilierului potrivit, achiziţia şi păstrarea doar a acelor vase şi electrocasnice care slujesc obiceiurilor noastre alimentare, folosirea de rafturi în loc de dulapuri închise şi  electrocanisce încorporabile pe măsură. Este foarte important ca fiecare lucru să aibă un loc al lui.

În bucătăria de mai jos s-a folosit încă un truc: s-a demolat un perete interior, ceea ce dă impresia de spaţiu mult mai mare, dar este o măsură pe care nu v-o recomandăm dacă nu agreaţi ideea de mirosuri de mâncare în toată casa. Sau puteţi folosi uşile culisante: închise, oferă intimitate şi protejează, iar când sunt deschise sunt practic invizibile, discrete şi perfect aliniate la perete.

În cele ce urmează vom vedea, împreună cu specialiştii Duraziv, ce combinaţii de culori pentru bucătăriile mici putem alege pentru a induce ideea de confort și de spaţiu mai mare decât în realitate.

culori_pentru_bucatarii_mici1

Nuanțe de alb, pentru senzaţia de spaţiu, ordine şi simplitate

O bucătărie mică chiar poate părea mai mare dacă este vopsită în culoarea potrivită. Cea mai la îndemână soluție pentru a reda acest lucru este, evident, albul. Simplu, rapid și fără prea multe bătăi de cap! Pentru că reflectă foarte bine lumina, această culoare schimbă complet felul în care percepem o încăpere și ne păcălește să o vedem mult mai mare decât în realitate.

Stilul scandinav este contruit în jurul nuanțelor de alb, al ordinii şi al simplității, cu doar câteva accente cromatice, aşa că este un exemplu perfect pentru a ilustra importanţa acestei culori şi a nuanţelor sale în amenajările interioare.

În general, cam toate camerele mici par înghesuite și dezordonate, iar asta se întâmplă pentru că nu sunt echilibrate cromatic. O bucătărie cu pereți albi va părea întotdeauna mai aerisită și mai elegantă decât una vopsită în nuanțe puternice.

Iar dacă vrem să alungăm monotonia și să aducem un plus de personalitate încăperii, avem la dispoziție o multitudine de nuanțe de alb din care putem alege: de la cele reci, cu accente de gri, verde sau albastru, până la cele calde, așa cum sunt alb vanilat sau crem.

culori_pentru_bucatarii_mici2

Mix de culori neutre și accente pastel pentru o atmosferă caldă și primitoare

Nuanțele pastelate de roz, verde, piersică sau lavandă nu doar că ne dau bună dispoziție, dar se și potrivesc de minune cu tonurile neutre de gri, bej sau crem, care măresc vizual spațiul și creează o atmosferă caldă și primitoare.

Mixul dintre aceste două palete de culori e perfect pentru cei care își doresc o bucătărie care să inspire veselie și optimism. Culorile neutre sunt discrete și se pliază pe orice stil de amenajare, în timp ce pastelurile sunt nuanțe vibrante, care înveselesc și scot din anonimat orice încăpere.

Ca să evităm un spațiu încărcat, recomandat ar fi să folosim culoarea pastel pe un perete-accent, iar pe restul să îi îmbrăcăm în nuanțe neutre.

culori_pentru_bucatarii_mici3

Un alt truc la care putem apela atunci când vrem să obținem un decor cu personalitate este amenajarea în dungi. Când sunt realizate corect și cu bun gust, dungile remodelează spațiul și îl fac să pară mai mare.culori_pentru_bucatarii_mici4

„Când au de-a face cu amenajarea unui spațiu mic, majoritatea persoanelor aleg alb pentru decorarea pereților.  Într-adevăr, cu această alegere nu dau greș, dar, dacă îl înlocuiesc cu o vopsea în nuanțe neutre, pot obține un decor mult mai cald și mai aproape de personalitatea lor” – Manuela Martin, directorul de marketing al Duraziv.

Nuanțele marine delicate dau adâncime spațiului

Când vine vorba despre amenajările în nuanțe marine, una dintre cele mai întâlnite percepții este aceea că încarcă spațiul. Nimic mai neadevărat! Pe de altă parte dacă rămânem fideli acestui principiu, există riscul să ratăm multe amenajări de efect.

Ce se știe mai puțin este că, indiferent de culorile pe care le alegem pentru un decor, totul depinde de intensitatea acestora. De exemplu, tonurile discrete de turcoaz sau albastru revigorează orice încăpere și dau adâncime spațiului.

Pentru că nu obosesc ochii și dau o stare de calm, sunt o alegere perfectă pentru bucătăriile mici. Acestea,  împreună cu tonuri de alb sau cu nuanțe foarte deschise de ametist sau lavandă, creează o atmosferă luminoasă și jovială.

culori_pentru_bucatarii_mici5

Culori citrice, pentru un spațiu cu personalitate

Pentru că, în general, bucătăriile mici par neprimitoare, este indicat să folosim nuanțe care personalizează spațiul. Galbenul-lămâie, verdele-lime sau portocaliul sunt doar câteva dintre culorile în care ne putem îmbrăca bucătăria,  dacă vrem să-i energizăm atmosfera .

Secretul pentru integrarea lor în decor stă în asocierea cu nuanțe neutre – griuri colorate, marouri foarte deschise, alburi nuanțate.

Un alt truc este să păstrăm culorile citrice pentru un perete-accent. Astfel,  dăm adâncime camerei, fără să o încărcăm cromatic.

culori_pentru_bucatarii_mici6

Articol realizat în colaborare cu Duraziv. Sursă imagini: www.pinterest.com.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.