Prea multă umiditate la interior? Iată cum poţi remedia

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

A început perioada rece şi de acum înainte vom deschide ferestrele mai rar şi strict pentru a aerisi încăperile, ceea ce înseamnă că umiditatea produsă de activităţile noastre obişnuite va rămâne în interiorul casei şi o vom simţi pe piele, în nas, sau chiar o vom vedea, sub formă de condens depus pe geamuri, pereti, mobila.

În acelaşi timp, pornim sistemele de încălzire,  iar aerul încălzit absoarbe o bună parte din umiditate, dar există locuinţe unde umezeala este o problema reala pe timpul iernii si favorizează apariţia mucegaiului şi uneori a igrasiei. Umiditatea şi temperatura prea ridicate sunt un mediu propice şi pentru alte feluri de paraziţi care o duc grozav în acest mediu “tropical”, iar în plus, umiditatea constantă este duşmanul electronicelor.

Condensul nu înseamnă umiditate ridicată!

Verifică însă dacă este vorba într-adevăr despre umiditate ridicată! Dacă apa şiroieşte în fiecare zi pe geamuri sau pereţi, nu înseamnă neapărat că aerul este prea umed, ci doar că acolo se formează condens din cauza unei punţi termice, de exemplu! Încercaţi să identificaţi cauza exactă a problemei înainte de a recurge la măsuri care pot usca şi mai tare aerul!

Umezeala poate persista din cauze constructive sau de poziţionare a clădirii:

 • cameră mai rece datorată poziţionării spre nord, combinată cu neizolarea corespunzătoare,
 • punţi termice datorate unei termoizolări incorecte sau a unor ferestre care nu izolează suficient,
 • pereţi reci datorită locuinţelor goale din vecini,
 • pardoseli reci datorită poziţionării apartamentului deasupra subsolurilor neîncălzite sau a unor camere tehnice sau spaţii de trecere reci,
 • neconcordanţă între gradul de etanşeitate şi gradul de aerisire al casei, etc.

Umiditatea persistentă poate fi o consecinţă a comportamentului nostru

 • Gătitul. O bună aerisire a bucătăriei, în timpul şi după gătit, plus prezenţa unei hote eficiente pot elimina cea mai mare parte din aburi şi mirosuri.
 • Baia. După fiecare utilizare a apei calde trebuie aerisită temeinic.
 • Uscatul rufelor trebuie să se facă în spaţii bine aerisite, care permit eliminarea umezelii
 • Instalaţiile de apă trebuie să fie etanşe, fără scurgeri
 • aerisirea insuficientă

Află care este nivelul umidităţii şi temperaturii din fiecare cameră

În primul rând află care este nivelul umidităţii şi al temperaturii din casa ta. Acest lucru îl faci cu un higrometru + termometru de cameră.

umiditate-masurare
Masoara permanent umiditatea si temperatura cu un termometru cu higrometru. Depasirea limitelor de umiditate temporar, intr-un sens sau in celalalt nu va provoca probleme, dar daca se mentine permanent acolo, da.

Umiditatea ideală în fiecare încăpere trebuie să fie în jur de 40- 60%. Dacă higrometrul indică valori normale şi totuşi apa şiroieşte pe geamuri şi pereţi, înseamnă că aveţi o problemă cu (ne)izolarea locuinţei – pereţi şi ferestre. Ridicarea temperaturii ambientale nu va face decât să accentueze uscăciunea aerului – dăunătoare pentru sănătate – şi să crească condensul.

Temperaturile ideale atât pentru confortul corpului uman cât şi pentru consumul de energie, la o umiditate de 40- 60% sunt:

 • încăperi locuite = 20-21° C
 • Băi = 23-24°C
 • Holuri, bucătării, toalete de serviciu= 16°C
 • Casa scării = 12°C

Elimină umiditatea excesivă

Acolo unde ventilarea naturală şi îngrijirea constantă a casei nu fac faţă, poţi recurge la una dintre soluţiile de mai jos, funcţie de cât de gravă este problema.

Absorbantul de umiditate

Este un dispozitiv pasiv, care funcţionează fără electricitate. Este compus dintr-o parte care include tabletele cu săruri care absorb umiditatea din aer şi recipientul în care se colectează apa. Este ideal pentru spaţii mici, de la dimensiunile unei debarale până la maxim 50-60 mp. Tabletele absorbante trebuie înlocuite regulat.

Dezumidificatorul electric

Este un aparat care elimină umezeala în mod activ, având un motor electric şi capacitate de absorbţie mai mare sau mai mică, funcţie de tip: cele profesionale pot absorbi umiditatea inclusiv din elementele de construcţie, cele casnice sunt potrivite pentru umiditatea dintr-o casă normală.

Aparate de aer condiţionat cu funcţie de dezumidificare

Dacă folosiţi aparatul de aer condiţionat pentru încălzire, atunci aveţi grijă să alegeţi un model care are şi funcţii pentru purificarea şi dezumidificarea aerului.

O iarnă plăcută îţi urăm!

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Daca vrei sa scapi pentru todeauna de condens pe geamuri tebuie mai intai sa scapi de umiditate, iar umiditartea poate fi reglata pentru totdeauna doar cu un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura care elimina excesul de umiditate din casa.

  Vezi aici mai multe detalii: https://pranaromania.ro

  Alte solutii elimina doar temporar efectul, nu si cauza