Hidroizolarea teraselor cu membrana hidroizolanta lichida

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Acoperisurile /terasele, in special cele circulate, sunt cele mai vulnerabile la ploaie si ninsoare. Pentru a proteja camerele/locuintele de la ultimul etaj si pentru a creste durata de viata a constructiei, hidroizolatia trebuie sa fie facuta corect si cu materiale de cea mai buna calitate.

Cea mai noua tehnologie pentru hidroizolarea teraselor se concretizeaza in membranele hidroizolante lichide, care au avantajele aplicarii usoare si timpului scurt de uscare.

Ca si proces tehnologic de aplicare, acesta depinde de numarul de straturi aplicate, insa principiul este acelasi si presupune: 1. Pregatirea stratului support si 2. Aplicarea propriu-zisa a membranelor hidroizolatoare.

O hidroizolatie optima se realizeaza cu cele mai bune materiale si este importanta respectarea indicatiilor oferite de producator cu privire la utilizarea acestora.

Sikalastic-614 este o membrana lichida elastica, mono-componenta, hidroizolanta, utilizata pentru acoperişuri, cu urmatoarele carateristici:

 • se aplica uşor, cu pensula sau rola,
 • acopera fisurile,
 • are o elasticitate mare,
 • adera foarte bine pe beton, zidarie, azbociment, ţigla ceramica, materiale bituminoase, etc.
 • este rezistenta la apa la 10 minute dupa aplicare.

Pentru a aplica Sikalastic-614, suprafata trebuie sa fie: curata, uscata si complet libera de particule friabile..

hidroizolare_terase

Accesati aici link-ul pentru fisa tehnica a sikalastic_614.

Se aplica pe suprafata cu pensula sau rola, in doua straturi, lasandu-se un timp de 6 – 8 ore intre cele doua aplicari. Primul strat se armeaza cu fibra din sticla Sika Reemat Premium.

Un alt produs recomandat pentru acoperisuri este Sikalastic-612, tot membrana lichida, mono-componenta, pe baza de poliuretan. Are o flexibilitate ridicata chiar si la temperaturi scazute, se intareste rapid si este rezistenta la ploaie intr-un timp scurt de la aplicare (10 minute) si permite stratului suport sa respire.

Un film explicativ despre tehnologia incorporata in aceste 2 membrane lichide, care folosesc umiditatea din atmosfera pentru a initia procesul de intarire, vedeti aici:

Pentru sigilarea rosturilor de imbinare la cosuri, luminatoare etc, luati in calcul şi Sika BlackSeal-1 – un sigilant monocomponent pe baza de bitum. Pe langa finisajele la lucrarile de hidroizolatie, sigilantul se mai poate folosi si la sigilarea fisurilor si gaurilor din hidroizolatia cu membrana bituminoasa, la reparatii la acoperisuri si la jgheaburile pentru colectarea apei pluviale. Se aplica pe straturi suport neporoase umede, nu necesita primer in prealabil si poate fi aplicat foarte usor.

Sika_BlackSeal

Am  intrebat specialistii Sika pentru dvs:

1. Ce garantii sunt si cine le ofera, pentru executarea unei hidroizolatii cu membrana lichida elastica Sika?

Garantia pentru executarea unei lucrari o acorda intotdeauna cel care o executa. In cazul produselelor Sika, acestia sunt aplicatorii autorizati sau aplicatori ai distribuitorilor nostri: firme si echipe de montaj instruite si certificate anual de catre departamentul tehnic al Sika Romania, primesc certificari nominale, pe fiecare persoana. Aceasta garantie este sustinuta de Sika prin acordarea de garantie pe produs catre aplicatori sau distribuitori.

2. Exista o solutie pentru reparatii la hidroizolatiile vechi de pe terase – cele facute cu carton bituminos?

Exista mai multe solutii care depind de starea in care se afla cartonul bituminos.

– membrana lichida – aplicata cu trafaletul – in cazul in care cartonul este inca ancorat de suport

– inlocuirea lui cu o membrana PVC, o membrana lichida aplicata direct pe suportul de beton sau un adeziv hidroizolant poliuretanic care poate face atat hidroizolarea cat si lipirea placajului ceramic (daca e cazul).

3. Ce recomandari aveti pentru cazurile in care nu se poate repara toata terasa pentru ca este proprietatea mai multor locatari (la bloc)?

Membrana lichida este solutia ideala pentru reparatii punctuale atat din punct de vedere al usurintei realizarii lucrarii cat si al logisticii (se realizeaza o vopsitorie a suprafetelor folosind un trafalet si membrana ambalata la cutie), fata de realizarea unei reparatii cu membrana bituminoasa (un sul cantareste 30 – 45 kg, arzator, amorsa etc), dar mai ales din punct de vedere al sigurantei (se elimina riscul izbucnirii unui incendiu, risc foarte mare atunci cand se lucreaza cu flacara deschisa).

De asemenea, in urma aplicarii membranei lichide se obtine o suprafata fara imbinari, astfel incat la sfarsit exista siguranta ca a fost realizata o suprafata 100% etansa.

Insa nu recomandam doar reparatiile punctuale, deoarece apa infiltrata printr-un punct slab al hidroizolatiei poate afecta structurile aflate la cativa metri sau zeci de metri mai incolo.

Nota suplimentara:

Conform Legii 230/2007, actualizata in 2014, administrarea, intretinerea, investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune dintr-un condominiu sunt in sarcina Asociatiei de proprietari, care repartizeaza cheltuielile aferente acestor lucrari comune conform cotei parti indivize detinute de fiecare proprietar. Spatiile comune de la bloc (cele intalnite peste tot) sunt: casa scarii, subsolul, terasa/acoperis. De aceea orice reparatie ar trebui facuta pe terasa unui condominiu ar trebui achitata de catre toti locatarii.

Daca Asociatia de proprietari, dintr-un motiv sau altul, nu actioneaza conform acestor prevederi, reparatiile se fac de regula de catre locatarii de la ultimul etaj (primii afectati de deteriorarea invelitorilor tareselor/acoperisurilor) si contravaloarea lor este ulterior recuperata de la ceilalti locatari, fie prin intermediul Asociatiei, fie prin Instantele de judecata, pe baza da documente legale de achizitiei a lucrarii.

Pentru mai multe detalii: Sika Romania.

[divider]

igrasia_prevenire_si_combatere

In aceasta lucrare sunt rezumate o serie de soluţii la problemele datorate conţinutului de umiditate al pereţilor, soluţii care au avut intotdeauna in vedere ca lucrarile de reabilitare sa fie in concordanţa cu renovarile executate in trecut.

[button color=”red” size=”medium” link=”http://profitshare.ro/l/2850741″ icon=”” target=”true”]Vreau cartea[/button]

 

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  am o terasa acoperita cu policarbonat transparent de aproximativ 20 metri patrati in timp au aparut fisuri si gauri la imbinarile mecanice si se infiltraza apa de la ploaie ce solutie ar fi buna pentru a acoperi intreaga suprafata si a o izola contra ploii si zapezii cu stima, mircea dragan buftea

   Buna ziua

   Daca doriti sa pastrati transparenta, puteti:
   – Inlocui placilor de policarbonat, dar problema ar putea sa reapara dupa cativa ani.
   – Contrui un acoperis din sticla speciala, cum sunt acestea de aici: http://alcoplastgroup.ro/tamplarie-aluminiu/pergole-si-terase.html
   – Folosi un sistem care ofera si transparenta, dar produce si energie pentru casa, cum este acesta de aici: https://sporulcasei.ro/wp-content/uploads/2016/08/Terase-pergole-PHOTOVOLTAICE.pdf

   Daca transparenta nu este o prioritate, puteti folosi orice invelitoarea ce va asigura etanseitatea si are o greutate mai mica, cum este tigla metalica, de exemplu.