Hamacul, pentru momente de relaxare oricand si oriunde

Oricine s-a lasat furat de somn intr-un hamac, intr-o dupa-amiaza fara prea multe planuri concrete, stie deja ca aceasta are capacitatea misteriosa de a ne linisti si a ne adormi extrem de usor.

Relaxare cu radacini stravechi

Hamacul provine din America Centrala si are o vechime de cel putin 1.000 de ani, fiind atribuit civilizatiei mayase. Pe timpuri se facea din coaja si frunze de copaci si era folosit pentru a proteja ocupantul de solul noroios si populat de serpi, rozatoare si altele asemenea. Se pare ca aprinderea unui foc mic sub hamac era de asemenea un obicei folosit pentru mentinerea unei temperaturi confortabile pentru ocupant.

A fost adus in Europa de catre oamenii lui Columb, iar in secoul XVI, marina engleza si cea spaniola adoptasera deja hamacul ca si principal mijloc de odihna a marinarilor la bordurile navelor. Avantajele practice ale hamacelor au fost atestate de catre colonistii americani si de catre membrii oricaror expeditii si proiecte care cereau relocarea masiva a oamenilor din secolele XIX si XX (un exemplu este canalul Panama).

the_descovery_of_america_am._vespucci_gravura_1630
Gravura „Descoperirea Americii” (1630, Theodor Galle) – momentul in care Amerigo Vespucci trezeste din somnul in hamac un localnic pasnic.

Somn odihnitor

Astazi, pentru cei mai multi dintre noi, hamacul este asociat cu relaxarea din dupa-amiezele petrecute in curte sau pe teresa, si, daca mai era nevoie sa convingem pe cineva, iata ca exista si studii care atesta faptul ca leganatul hamacului sincronizeaza undele cerebrale, permitandu-ne sa adormim mai rapid si profund.

Variantele moderne ale hamacului incorporeaza aceleasi tehnologii stravechi, dar pe alocuri uimesc prin asocierea de tehnici si concepte, care au menirea de a aduce hamacul cat mai aproape de obiceiurile si inovatiile zilelor noastre.

hamac_balansoar
Aflat la intersectia dintre hamac si balansoar, acest hamac al austriacului Georg Bechter poate fi amplasat oriunde, de la living pana la terasa sau curte, pentru a oferi cateva momente de relaxare dupa o zi plina.
casa_cu_hamace_Viena1
Flederhaus (Casa liliecilor) din Viena – o cladire intreaga dedicata relaxarii in hamac.
hamac_trinity1
Trinity Hammocks – structuri care permit folosirea hamacului impreuna cu familia.

Hamacul, piesa de amenajare la exterior si la interior

Hamacele clasice de agatat sunt confectionate dintr-o gama variata de materiale rezistente, de la plasa pana la tesaturi tari cu bumbac, lana sau piele si se pot agata oriunde in curte sau pe terasa, atat timp cat sunt respectate conditiile de distanta si rezistenta a suporturilor/prinderilor existente.

Pentru cei care prefera sa mute hamacul functie de imprejurari si dispozitie, suporturile pentru hamac sunt solutia ideala.

hamac31

Hamacul la interior

Desi hamacul este asociat cu gradina si iesirile in aer liber, ideea de hamac la interior este destul de des abordata in amenajarile interioare, mai ales daca spatiul o permite.

Iata mai jos cateva idei de amenajare avand hamacul in centrul atentiei in camera copilului, balcon, living, dormitor si chiar la birou.

hamac_interior_camera_copil

hamac_interior_balcon

hamac_interior_living

hamac_interior_dormitor

hamac_interior_birou

Pentru o senzatie unica de relaxare, faceti-va cadou un hamac si accesoriile necesare, potrivit nevoilor, obiceiurilor si stilului dvs de viata.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.