Gustă momentul. Sau despre bucătărie ca centru al universului familiei

Gustă momentul. Sau despre bucătărie ca centru al universului familiei

Bucătăria a trecut prin multe faze de-a lungul istoriei: de la cuptorul multifuncțional din casă și bucătăria deschisă de vară, până la camera pentru gătit de la bloc, cât mai bine închisă, pentru a nu deranja restul casei.

Astăzi a ajuns în stadiul în care reflectă cel mai bine rostul pentru care a fost creată: acela de a aduce plăcere și confort prin gătirea și savurarea mâncării bune, împreună. Este locul în care ne adunăm alături de familie și prieteni, unde copiii își fac uneori temele, unde ne întâlnim savurăm momente speciale în fiecare zi și bucătarul sau bucătăreasa se bucură de compania și susținerea întregii familii.

Mâncarea este una dintre cele mai mari plăceri – ne asaltează toate cele 5 simțuri simultan – dar mai are și darul foarte special de a ne aduce împreună. Situarea bucătăriei în centrul universului familiei nu este întâmplătoare: casele în care se gătește bine și cu plăcere au o căldură aparte și un aer foarte primitor, de neînțeles la o primă vedere. (De altfel și restaurantele care reușesc să creeze această astmosfera au un succes mult mai mare și mai de durată.)

În legatura cu acest subiect

Un studiu derulat în București de către IKEA pe 1009 persoane între 18 și 60 de ani, vorbește despre obieiuri relevante ale locuitorilor capitalei în ceea ce privește relația lor cu mâncarea.

  •  74% dintre bucureșteni sunt curioși să testeze noi feluri de mâncare
  •  79% au încredere în calitățile lor de bucătari, dar doar 22% gătesc acasă în timpul săptămânii.
  •  58% spun că timpul este principalul motiv pentru care ajung să renunțe la gătit
  •  Bucureștenii au fost pretențioși cu mâncarea în copilărie, de fapt numărul lor este cu cu 9% mai mare decât media celorlalte capitale implicate în sondaj
  •  7 din 10 bucureșteni folosesc telefoane mobile sau tablete în timpul mesei, dar 52% nu se simț bine atunci când altcineva folosește telefonul la masă
  •  Copiii joacă un rol important în bucătărie și în alegerea mâncării. 1 din 2 părinți crede că este important să implice copiii în activitățile din bucătărie și pentru 43% dintre bucureștenii intervievați, copiii au un cuvânt de spus în alegerea felurilor de mâncare
  •  Deși declară că se bucură atunci când gătesc alături de familie și prieteni (75%), foarte puțini dintre bucureșteni își pregătesc mesele împreună (22%).

Așadar să ne facem timp să gătim împreună, să experimentăm chiar și cu cele mai simple ingredinte și în cele mai umile vase. Gustul, mirosul, văzul, dar și inimile noastre vor fi asaltate de noua experiență.  Da, timpul e scurt. Dar de ce să fie doar timp și atât? Să nu lăsăm momentul să treacă, ci să-l îmbogățim cu experiențe senzoriale și de familie pe care ni le vom aminti cu drag și cu umor mai târziu.

Între timp, desfătați-vă ochii cu imaginile acestor spații dedicate cultivării, gătirii și servirii mâncării și poate că veți găsi câteva idei de reorganizare și pentru bucătăria dvs și pentru viitoarele mese delicioase în familie. Imaginile fac parte din noul catalog IKEA 2016.

ikea0 ikea1 ikea4 ikea5 ikea6 ikea7 ikea8 ikea9 ikea11 ikea12 ikea13 ikea14 ikea15 ikea16 ikea17 ikea18 ikea19 ikea21

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.