Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Grădini cu trandafiri: trei stiluri de amenajare și soiurile potrivite pentru fiecare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Ne dorim multe lucruri în şi pentru grădina noastră dar, dacă nu este loc pentru toate sau ceea ce ne dorim este prea greu de definit, atunci trebuie să ne hotărâm ce stil ni se potriveşte cel mai bine. Să vedem câteva idei de amenajare și soiurile potrivite de trandafiri pentru fiecare.

Grădina în stil francez

Gradina_in_stil_francez
Gradina in stil francez. Sursa foto: Wikipedia

 

Principii: ordine şi simetrie

Frumusețea grădinii franceze este dată de plantele aranjate în forme geometrice, arborii și arbuștii tunși impecabil, aleile îngrijite și aerisite, fântânile arteziene și alte elemente decorative care oferă un rezultat spectaculos.

Forme geometrice bine definite

Plantele trebuie dispuse în linii drepte, cercuri, romburi sau alte forme geometrice bine definite. Aranjamentele florale vor asigura echilibrul vizual printr-o simetrie perfectă ca forma si inaltime.

Inclusiv arborii si arbustii vor fi tunsi in forme perfecte si intretinuti impecabil. Cele mai potrivite specii sunt bradul, tuia, carpenul și pinul.

Teren drept

Terenul trebuie netezit, deoarece grădina franceză este caracterizată prin zone drepte și întinse, mizând pe un aspect ordonat.

Apa

Apa care animă spațiul verde nu poate lipsi dintr-o grădină franțuzească. Poziționează central o fântână arteziană sau un bazin cu jocuri de apă, care vor captiva atenția și vor imprima un aer vesel și dinamic. Pentru un aspect autentic, inserează și câteva obiecte metalice cum ar fi o băncuță din fier forjat sau o stropitoare vintage.

Trandafiri perfecţi pentru o grădină în stil francez:

Liane_Foly_Meijecycka2Romance1
 Trandafirul de peisaj Liane FolyMeijecycka, dedicat marelui artist căruia îi poartă și numele. Acest trandafir are o înflorire aproape continuă, din luna mai până la îngheț. Romance este un trandafir puternic, care produce flori superbe, mari, de un roz pal. Forma alungită, eleganța bobocilor și parfumul fermecător îl vor transforma în punctul de atracție al grădinii tale.

Grădina în stil italian

gradina_in_stil_italian1
Gradina in stil italian. Sursa foto: Whimsical Home and Garden

Principii: simetria şi ordinea desăvârşită

Grădinile în stil italian sunt trasate după linii simetrice, inspirate de principiile geometrice din perioada Renaşterii. Regula de bază în amenajarea acestui tip de grădină este ordinea desăvârşită, aşa că trebuie să începi cu un plan detaliat.

Spaţiu dedicat plimbărilor şi contemplării

Prin tradiție, grădina italiană este un spațiu dedicat plimbărilor, așa că aleile largi din piatră și terasele spațioase joacă un rol esențial. Dacă spațiul sau bugetul nu îți permit un astfel de decor, poți să amenajezi un foișor, o pergolă mascată de viță de vie sau o băncuță la umbra unor plante agățătoare.

Apa  

Apa creează atmosfera specifică acestui tip de grădină, așa că incearca să integrezi o fântână arteziană, o cascadă sau orice alt element se potrivește spațiului tău, ca element central. Sculpturile reprezintă un alt element indispensabil al stilului, așa că poti folosi reproduceri după zeități, așezate lângă ghivece impunătoare cu trandafiri urcători.

Trandafiri perfecţi pentru o grădină în stil italian

blues_1brownie
 Trandafirul urcător Blues are flori mici, roz și ușor parfumate, care îți vor încânta fiecare dimineață. Brownie are înflorire repetată și flori cu o combinație de dungi roșii pălind în fața unei nuanțe neobișnuite de cărămiziu care, spre sfârșitul sezonului, capătă o tentă ciocolatie.

Grădina în stil toscan

gradina_in_Stil_toscan
Gradina in stil toscan. Sursa foto: Trust & Travel

Principii: simplitate şi naturaleţe

Acest stil presupune simplitate și naturalețe, spații mai mici și amenajate într-o dezordine studiată. O astfel de grădină este locul perfect unde îi poți aduna pe cei dragi în jurul mesei, o oază de relaxare după o zi plină.

În grădina toscană nu există conceptul de delimitare a spațiilor, ci dimpotrivă. Florile, iarba și arbuștii se intercalează într-o explozie de forme, culori și parfumuri, creând un spectacol vizual uluitor. Plantele aromatice precum rozmarinul sau busuiocul vor aduce grădinii arome care îți răsfață simțurile, iar trandafirii în nuanțe puternice de pe FamousRoses.eu vor completa minunat peisajul.

Dacă vrei să recreezi atmosfera tipică a unei grădini toscane, încorporează elemente de decor rustice, naturale, precum cărămida, fierul forjat sau lemnul cu aspect antichizat.

Trandafiri perfecţi pentru o grădină în stil toscan

 balmoral les-quatre-saisons
 Balmoral Palace are flori mari si duble de culoare rosu-inchis, cu mai mult de 40 de petale usor parfumate. Infloreste repetat pe toata perioada sezonului. Les Quatre Saisons are flori mari pana la 100 de petale roz, o inflorire continua pe toata perioada sezonului si o inaltime de 60-80 cm.

Toate soiurile de trandafiri prezentate sunt trandafiri la ghiveci, perfecţi pentru a fi plantaţi oricând în timpul anului.

foarfeca wolf-garten

Magazin Sporulcasei.ro: Unelte pentru gradinarii pasionati

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.