Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Fundatii si sisteme de fundare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Fundatia este acea parte a constructiei ce are rolul de a prelua incarcarile date de structura de rezistenta a cladirii, prin intermediul peretilor structurali si a stalpilor si sa le transmita terenului de fundare astfel incat:
– sa nu depaseasca capacitatea portanta a terenului de fundare
– sa nu se produca tasari pe care structura si functionalitatea constructiei sa nu le admita,
– iar tensiunile ce apar in fundatie sa nu depaseasca capacitatea de rezistenta a materialului corpului de fundatie.

Functie de destinatia si importanta cladirilor, de marimea si natura incarcarilor, fundatiile se pot realiza fie pe pamanturi stabilizate, fie nestabilizate, dar compactate prin procedee specifice si cu ajutorul materialelor precum : piatra, caramida, beton simplu, beton slab armat sau beton armat.

Sisteme de fundare

Fundatii rigide:
– fundatii izolate rigide din bloc si cuzinet din beton armat
– fundatii continue sub ziduri
– fundatii sub ziduri cu descarcari pe reazeme

Fundatii elastice:
– fundatii izolate sub stalpi
– fundatii continue sub ziduri
– fundatii continue sub siruri de stalpi prin grinzi de fundare, retele de grinzi de fundare
– fundatii pe retele de grinzi de fundare
– fundatii de tip radier general

Fundatiile rigide au un consum mare beton dar au un consum mic de otel-beton, comparativ cu cele elastice, la care proportia este inversa.

Pentru alegerea sistemului potrivit de fundare trebuie sa cunoastem natura terenului si proprietatile fizico-mecanice ale acestuia cum ar fi:
– stratificatia terenului pentru a identifica terenul bun de fundare si adancimea apei subterane,
– presiunea maxima pe care o poate suporta terenul bun de fundare,
– modul de comportare a pamantului la umiditate,
– deformabilitatea terenului de fundare, etc.
– adancimea de inghet a pamantului (aceasta variind functie de zona), doarece prin inghet-dezghet pot aparea forturi suplimetare in structura de rezistenta a cladirii
– tipul de structura si greutatea acesteia

Detaliere sisteme de fundare

Fundatiile izolate rigide din bloc si cuzinet – se aplica la structuri de tip cadre (stalpi si grinzi) fie ca sunt din beton armat sau din metal. Cuzinetul, realizat din beton armat, are rolul de a prelua si repartiza incarcarile din stalp catre blocul de fundare, realizat din beton simplu, iar acesta la randul sau repartizeaza incarcarile pe o suprafata mai mare : terenul de fundare.

Fundatiile rigide continue sub ziduri – transmit incarcarile provenite din peretii structurali si urmaresc conturul acestora. Talpa fundatiei, realizata din beton simplu, este cea care asigura transmiterea catre sol a incarcarilor ce provin din constructie.

Fundatiile rigide sub ziduri cu descarcari pe reazeme – preiau incarcarile din zidarie prin intermediul unor grinzi si le transmit catre sol in puncte izolate prin intermediul blocurilor de fundatie.

Fundatiile izolat elastice – sunt fundatii ce se utilizeaza in cazul in care nu poate fi adoptata solutia de fundatie bloc si cuzinet. Prezinta un consum mai mic de beton, dar acesta trebuie sa fie de calitate superioara – consuma otel beton in proportie mai mare decat fundatiile rigide.

Fundatiile elastice continue sub ziduri – se realizeaza atunci cand portanta terenului este mai mica fata de incarcarile provenite din constructie, sau la terenuri cu tasare neuniforma.

Fundatiile elastice continue sub stalpi – se realizeaza atunci cand portanta terenului este mai mica dacat incarcarile provenite din stalpi, iar fundatia izolata, fie ea elastica sau rigida, ar prezenta suprafete foarte mari, nefiind nici economica.

Fundatiile de tip radier – se adopta in cazul structurilor cu incarcari foarte mari, cu multe niveluri, silozuri, buncare, subsoluri, iar portanta terenului de fundare este foarte slaba.

Narcis Botez
Inginer constructor

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.