Folosirea terasei pe timp de iarnă: surse de încălzire

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă nu ești genul care consideră iarna un anotimp al activităților de interior și vrei să valorifici fiecare moment de vreme bună, indiferent de temperatură, iată câteva sfaturi pentru folosirea terasei pe timp de iarnă. Vorbim în special despre surse de încălzire a terasei, pentru că, indiferent dacă este închisă sau deschisă, sursele de căldură sunt indispensabile și pot prelungi șederea pe terasă oricât de mult vrem.

Pornind de la stilul de viață al celor ce locuiesc în regunile nordice ale planetei, unde spațiile de recreere în aer liber sunt pline indiferent de temperatură, moda teraselor folosite și pe timp de iarnă a fost adoptată mai întâi de către comercianți, dar soluțiile inovative de încălzire o fac accesibilă și în zona rezidențială.

Barurile și restaurantele: terase utilizabile tot timpul anului

Tendința de a valorifica terasa inclusiv pe timpul iernii o vedeți cu siguranță la baruri și reasturante: pereții transparenți și tunuri de căldură sau încălzitoare de terasă fac atmosfera perfect frecventabilă, chit că afară zăpada este de 20 de cm și temperaturile sub 0˚C.

Pornind de la dotările restaurantelor, să vedem ce soluții avem pentru a putea folosi și terasa sau balconul nostru de acasă, oricând vrem, inclusiv pe timpul iernii.

Terasă acoperită? Pereți transparenți și tunuri de căldură

Daca ai o terasă lipită de casă, cu acoperiș fix, o poți închide pe timpul iernii cu ajutorul unor jaluzele transparente, ca cele foloiste la terasele restaurantelor. Prezența grătarului sau a cuptorului  garantează o atmosfera plăcută, dar chiar dacă acestea nu există, poți folosi sisteme electrice de încălzire a aerului, precum aeroterme, tunuri de căldură sau radiatoare. Jaluzelele devin astfel niște pereți mobili, care rețin în interior aerul cald și lasă lumina să intre, iar aeroterma ori tunul de căldură livrează aerul încălzit pe perioada cât este folosită. Se instalează ușor, prin conectare la rețiaua de curent electric.

Terasa inchisa cu pereti transparenti cu rulare pe tambur. Sursa imagine: http://www.practix.ro

Terasă deschisă? Foc de lemne și pături calduroase

Chiar dacă terasa ta este deschisă complet, venirea iernii nu înseamnă că trebuie abandonată. O vatră deschisă sau un șemineu exterior, câteva fotolii comode, pături pufoase și perne moi, împreună cu o cană cu vin fiert și mâncare bună, pot face o seară memorabilă între prieteni pe terasă, chiar dacă este decembrie. Sau tocmai pentru că este decembrie.

Pentru un gazon perfect în jurul terasei tale, vezi și această ofertă de scarificatoare.

Vatra exterioara pentru foc de lemne sau carbuni. Sursa imagine: Symmetrica

Încălzitorul cu infraroșu – perfect pentru terase mici și balcoane

Spre deosebire de radiatoare, tunuri de căldură și aeroterme, care încălzesc aerul și apoi îl “trimit” în cameră, încălzitoarele cu infraroșu folosesc radiația infraroșie pentru a încălzi obiectele din jur (similar panourilor radiante) care la rândul lor încălzesc atmosfera. Au o rază de acțiune de câțiva metri pătrați și pot fi instalate oriunde, de la terase de restaurant, până la micul tău balcon. Au o eficiență ridicată, de până la 90% și se pot monta ușor, pe perete sau tavan. Trebuie conectate la curent.

Incalzitoare cu infra-rosu si semineu. Sursa imagine: http://www.stevevolk.com

Încălzitorul pe gaz – mobilitate mare, dar și emisii de CO2

O altă soluție este încălzirea aerului de pe terasă cu ajutorul gazului: propan, butan sau amestec. Mobilitatea mare a acestor încălzitoare pe gaz provine de la conectarea la butelie. Deși ca resursă gazul este mai ieftin decât energia electrică, eficiența unui sistem de încălzire a terasei pe gaz este mai mică decât a unuia pe curent electric, așa că veți consuma multe butelii, dacă aveți de încălzit permanent. În plus este vorba despre flacără deschisă, care trebuie protejată, dar și despre emisiile de CO2 provenit de la ardere.

Incalzitor pe gaz. Sursa imagine: Hayneedle

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!