Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Focul suedez, sau cum poți face face rapid și sigur un foc de tabără oriunde ai fi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

În curând începe oficial vacanța, așadar și sezonul excursiilor și petrecerilor în aer liber, așa că venim cu idee pentru voi: un mini-foc de tabără rapid și sigur, denumit focul suedez, torța suedeză sau lumânarea canadiană. 

Focul suedez sau torța suedeză a fost folosit pentru prima dată de către armata suedeză în timpul războiului de 30 de ani (anii 1600) și a apărut ca o soluție extrem de eficientă de încălzire și gătit pentru trupele suedeze implicate în marele conflict eruropean. Pe lângă faptul că e nevoie doar de o buturugă de lemn și de scânteia inițială, torța suedeză a avut mare succes și încă are pentru că se poate amplasa oriunde, chiar dacă solul este umed sau acoperit de zăpadă.

foc de tabara, focul suedez
Foc suedez cu plita metalica atasata

De ce torța suedeză este mai potrivită decât un foc de tabără obișnuit 

 • Folosești în mod foarte eficient lemnul. Fie că este vorba despre o buturugă despicată cu motoferăstrăul sau una încropită din bucăți de lemn și legate cu o sârmă (vezi imaginile de mai jos), focul va fi puternic și lemnul va arde mai greu și cu putere mai concentrată.
 • Ai o suprafață plană pentru gătit, cu flacara în centru, exact ca la aragaz și nu ai nevoie de alte obiecte pentru a sprijini tigaia/ibricul. Acestea stau pur și simplu pe suprafața de lemn.
 • Flacăra este concentrată, puternică, spre deosebire de un foc clasic, a cărei flacară este ușor împrăștiată de vânt.
 • Focul nu atinge solul decât în ultimă instanță, așadar este un mare avantaj pe solul ud.
 • Focul se alimentează singur, nefiind nevoie să adaugi mereu lemne subțiri, care se mistuie rapid odată puse peste jar.

Condiții esențiale pentru ca focul suedez să reușească

 • Pentru ca focul suedez să fie pe atât de eficient pe cât îi este renumele, trebuie ca buturuga sau bucățile de lemn să fie uscate. Lemnul ud se aprinde și întreține arderea mai greu.
 • Dacă asamblezi o torță suedeză din bucăți independente de lemn, pentru a porni focul mai repede poți cresta ușor cu toporul interiorul bucăților de lemn.
 • Dacă este o buturugă tăiată cu motoferăstrăul, atunci ai grijă să ai la îndemână mici surcele și paie uscate pe care să le îndeși în tăieturile lemnului.
focul suedez - taierea buturugii

Cum se începe focul suedez

 1. Selectezi o buturugă înaltă, cu un diametru mărișor, din lemn uscat. Dacă ai îndoieli, poți începe cu o buturugă mai mică, pentru a testa sistemul.
 2. Dacă nu ai decât lemn tăiat și crăpat, poți încropi o torță suedeză legând la un loc câteva bucăți de lemn, ca în imaginea de mai jos.
 3. Printre crăpăturile lemnului începe să îndeși mici surcele și bucățele de hârtie. Fă o grămăjoară de surcele și hârtie și în partea de sus a buturugii. Nu îndesa surcelele prea tare.
 4. Aprinde surcelele de pe buturugă. Treptat, focul ar trebuie să se întindă și spre surcelele îndesate între crăpăturile buturugii, iar în circa 20 de minunte ar trebuie să ai un foc puternic.
focul suedez, varianta cu resturi de lemn legate laolalta
Focul suedez – varianta cu capete de lemn de prin curte, legate laolalta. Pune mici surcele intre bucatile de lemn, pentru ventilare.

Vei începe rapid să gătești, să te încălzești și să luminezi zona care te interesează. Nu ai nevoie de mult lemn și îl poți folosi inclusiv pe teren ud sau cu zăpadă.

În execursie sau în curtea casei, focul suedez este una dintre cele mai practice soluții de a obține rapid căldură, lumină și un ceai cald.

Încercăm vara asta, ce zici?

Sursa imagini: https://www.countryliving.com, https://www.freshoffthegrid.com, https://www.instructables.com 

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.