Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Ferma solara plutitoare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
   In timp de companiile producatoare de energie solara din intreaga lume lupta pentru obtinerea de noi terenuri pentru instalarea fermelor solare, firma israeliana Solaris Synergy a gasit un nou si revolutionar teren de utilizat pentru acest scop: suprafata marii. Cu alte cuvinte, vor devolta o centrala solara plutitoare.
Fondatorii companiei spun ca au realizat la un moment dat ca, mai ales intro tara mica precum Israelul, suprafetele vaste de teren liber necesare pentru infiintarea unei ferme solare sunt imposibil de gasit. In plus, in mai multe tari ale lumii a inceput deja competitia acerba intre cei care doresc sa foloseasca terenul pentru agricultura si/sau constructii si cei care vor sa-l foloseasca pentru producerea energiei alternative.
Sistemul aceasta, bazat pe apa, la propriu, rezolva problema elegant si ieftin. Dupa cum sustine Solaris Synergy, orice suprafata de apa, fie ea dulce, sarata sau reziduala, poate fi transformata intr-o platforma pentru ferma solara.Sistemul Solaris Synergy are la baza un sistem fotovoltaic plutitor – sistem ce concentreaza o mare cantitate de energie solara pe o mica suprafata de panou, pentru a genera electricitate. Sistemul este modular, astfel incat poate fi adaptat la orice suprafata si la orice putere, de la cativa kilowatti pana la sute de megawatti.

Un alt avantaj scos in evidenta de catre companie este costul redus al energiei produse astfel, datorat faptului ca pozitionarea la suprafata apei asigura si racirea panourilor solare. Racirea continua asigura temperatura scazuta a elementelor de silicon, marindu-le astfel durata de viata si eficienta.

Solaris Synergy a fost fondata in 2008 si a castigat deja un grant de la guvernul israelian pentru devoltarea ideii, dar dispune si de finantare externa, din  SUA. In plus, au primit deja avizul companiei de apa israeliene Mekorot pentru a devolta prima ferma langa orasul Netivot.

Compania sustine ca deja negociaza viitoare proiecte cu companii din Marea Britanie, Franta, America de Sud si India.

Cea mai mare provocare pentru companie, dupa spusele directorului sau de dezvoltare, este mentinerea costurilor la un nivel cat mai scazut, pentru ca “oamenii nu vor folosi tehnologia noastra daca nu are pretul suficient de scazut”. Deasemenea, compania este constienta ca pentru a ataca piata globala va trebui sa se asocieze cu o companie care deja opereaza la nivel global, mai ales ca Solaris nu este singura companie care exploateaza aceasta idee, si sunt constienti ca pentru a ajunge lideri pe acest segment trebuie pur si simplu sa fie cei mai buni.solaris_synergy.jpg

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.