Ferestre de calitate, griji mai puţine. Ce trebuie să urmărim când alegem fereastra termopan?
0 comentarii

Am scris în ultimele luni despre eficienţa energetică a ferestrelor cu tâmplărie din PVC aici şi aici, dar un material primit de la Veka ne reaminteşte de funcţiile lor de bază – asigurarea luminii, aerului curat şi a siguranţei în orice casă – şi de cele estetice: opţiunile de design pe care le oferă, calitatea luminii şi protecţia solară.

Ce trebuie să analizăm când alegem ferestrele?

Materialul şi structura tâmplăriei: lemn, aluminiu sau PVC?

Profilele PVC (policlorura de vinil) pot asigura cel mai bun coeficient de izolare termică şi fonică, iar izolarea este cu atât mai bună cu cât profilul tâmplăriei este compus din mai multe camere interioare de izolare, arhitectură lor interioară, precum şi adâncimea de încastrare în zid.

Da, mai există şi variantele cu profil din lemn stratificat sau simplu, precum şi cele din aluminiu, dar oferă raporturi diferite ce calitate preţ.

Lemnul are un minunat şi de neegalat aspect natural, este bun izolator termic, dar durează mai puţin în timp, trebuie întreţinut cu grijă şi periodic, este cel mai scump dintre materialele pentru rame, iar calitatea prelucrării sale influenţează hotărâtor calităţile izolatoare ale ferestrei şi se poate umfla/deforma la umiditate.

Aluminiul are o greutate redusă, poare fi utilizat pentru un design minimalist şi se pretează perfect la faţadele vitrate, cu geamuri mari, dar este un foarte bun conductor termic, ceea ce înseamnă că se încălzeşte şi se răceşte extrem de uşor şi temperaturile externe le vor influenţa foarte uşor pe cele de la interior. Are cea mai mare durata de viaţă.

PVC-ul trece testul intemperiilor, fiind un slab conductor căldură. Deşi unora nu le place aspectul prea apropiat de plastic al acestor rame, avantajul constă în posibilitatea de a-l prelucra şi turna în forme diferite, precum şi posibilitatea de a-l colora în peste 50 de nuanţe. Nu necesită întreţinere specială, este durabil şi, datorită faptului că rama încorporează acele camere cu aer, oferă proprietăţi izolatoare foarte bune. Spre deosebire de aluminiu, nu poate susţine geamuri foarte mari ca suprafaţă, pentru că se deformează mai uşor la greutăţi mari.

VEKA-arhitectura

Geamul termoizolator şi sistemele de umbrire

Un profil puternic este completat de un pachet de sticlă adecvat, care cuprinde două sau trei foi de geam. Acest sistem modern izolează mai bine din punct de vedere termic şi fonic, faţă de cel clasic, compus dintr-o singură foaie de geam. Iarna este anotimpul în care ne dăm seama cel mai bine de calităţile termoizolante ale tâmplăriei dar şi ale geamului: cât de rece este aerul în vecinătatea geamului, se simt curenţi de aer rece, apar condensul şi mucegaiul, etc…..

În lunile de vară, pentru a feri locuinţa de supraîncălzire, putem opta pentru sticlă reflexivă care va face faţă cu brio chiar şi celor mai însorite zile, sau putem adaugă sisteme exterioare de umbrire: obloanele sau rulourile, care aduc şi ele un plus de izolare fonică şi intimitate.

VEKA_ambient1

Economie de timp şi bani

Profilele de tip PVC sunt foarte uşor de curăţat şi întreţinut, oferindu-ţi avantajul de a economisi timp de care să te bucuri în compania celor dragi.

Pe lângă timp, probabil cel mai important beneficiu este faptul că economiseşti şi bani. Cu lucrări minime de întreţinere şi reparaţii, capacitate marea de izolare termică şi o durabilitate însemnată (50 ani), ferestrele din PVC reprezintă cea mai rentabilă investiţie.

Siguranţă

Se pare să hoţii vizează intrarea pe fereastră în 30% din cazurile de efracţii. Ceea ce înseamnă că ferestrele trebuie să ofere şi siguranţă, nu numai lumină şi aer proaspăt.

Siguranţa tâmplăriei este garantată de un sistem de feronerie complex, care cuprinde mai multe puncte de închidere. De obicei, o fereastră obişnuită prezintă 3 puncte de închidere, dar sistemele de feronerie moderne permit 5 sau 6 puncte de închidere. Alegeţi deci feroneria de bună calitate, chiar dacă este mai scumpă: în timp îşi va dovedi valoarea atât structural cât şi ca siguranţă.

VEKA_ambient2

Design atractiv şi adaptabil

Profilele PVC albe sunt probabil cele mai utilizate de pe piaţă, dar dacă preferaţi alte nuanţe pentru a asorta designul interior şi exterior al locuinţei, trebuie să ştiţi că există cel puţin 50 de variante de folieri în culori RAL, imitaţii de lemn sau folieri metalice termorefractare.

În plus, rama poate fi tăiată şi asamblată în orice formă ar avea golul de fereastră, fără a-i fi afectate proprietăţile izolatoare.

Acest material este realizat cu sprijinul VEKA, furnizor exclusiv de profile PVC de clasa A, în peste 50 de nuanţe, cu design specific, reciclabile 100%.

Un profil VEKA din clasa A are o stabilitate structurală mai mare, o rezistenţă sporită la colţuri, un efect antiefracţie mai bun şi o mai bună rezitenţa în exploatare. Toate aceste se datoareaza grosimii peretelui exterior de 3 mm.

O fereastră VEKA de clasă A este structurată astfel:

Veka_SOFTLINE82

  1. 2 sau 3 foi de sticlă de grosimi până la 52 mm. In aceasta imagine este prezentat Softline 82, cu 3 foi de sticlă.
  2. margini rotunjite, pentru un design deosebit
  3. ramforsari interne din oţel galvanizat pentru creşterea rezistenţei profilelor
  4. garnituri pentru creşterea etansitatii şi implicit a izolaţiei termice şi fonice
  5. pereţi exteriori de 3 mm grosime pentru crestarea durabilităţii şi rezistenţei
  6. minim 5 camere de izolare în toc şi minim 70 mm gosime pentru o bună izolare termică în climă României.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.