Fenomenul lovitura de berbec - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Fenomenul lovitura de berbec - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Fenomenul lovitura de berbec

Fenomenul “lovitura de berbec” apare in conductele inchise atunci cand fluidul este franat sau accelerat in timp foarte scurt, datorita inchiderii rapide a vanelor si robinetelor sau opririi unei pompe de circulatie. Acesta se manifesta prin propagarea in succesiune rapida de-a lungul conductelor a suprapresiunilor si depresiunilor care provoaca deteriorari in interiorul sistemului, dar si zgomot.

Din ceasta cauza Amortizorul impotriva loviturilor de berbec trebuie sa fie amplasat in apropierea bateriilor monocomanda, electrovanelor, robinetelor cu sfera, etc., astfel incat sa se previna efectele negative pe care ar putea sa le provoace inchiderea rapida a acestor dispozitive.

Surse de zgomot in cladire

In instalatiile hidrosanitare, fenomenul de lovitura de berbec apare ca urmare a inchiderii rapide a unei tevi pe partea cu echipamente de tipul bateriilor monocomanda, electrovane, robinete cu sfera, etc. Rapiditatea manevrei induce o perturbare in presiunea apei, care se propaga in interiorul tevilor sub forma de unda de suprapresiune.

Perturbarea porneste de la dispozitivul de oprire, urca catre amonte, are repercursiuni asupra altor echipamente sau coturi de tevi a circuitului si se intoarce catre aval, amortizandu-se progresiv. Suprapresiunea se va adauga deci la presiunea déja existenta in tubulatura, provocand urmatoarele inconveniente:

  • spargerea tubulaturii, rezervoarelor si racordurilor flexibile
  • uzarea imbinarilor, sudurilor de legatura si articolelor sanitare
  • deteriorarea dispozitivelor de sectionare, retinere si reglare
  • nivel de zgomot ridicat si vibratii puternice atat in tubulatura cat si in structura.

Suprapresiunea este influentata de factori multipli, care fac ca fenomenul sa fie dificil de reprodus in laborator:

  • timpul de inchidere a echipamentelor
  • lungime, diametru si materialul tubulaturii
  • viteza apei.

Utilizarea amortizoarelor impotriva loviturilor de berbec este sugerata in special de norma UNI 9182 “Instalatii de alimentare si distributie a apei reci si calde. Criterii de proiectare, omologare si gestionare”.
Romstal recomanda Amortizorul Caleffi seria 525 pentru a amortiza zgomotele din instalatia sanitara.Romstal_amortizor_caleffi

 

Particularitati constructive ale Amortizoarelor Caleffi seria 525

Gabarite reduse – Dispozitive de amortizare pentru loviturile de berbec pot fi introduse cu usurinta in instalatie, pe cat posibil in apropierea dispozitivelor de sectionare, care sunt la baza suprapresiunii de amortizat.

Absenta necesitatii intretinerii- Spre deosebire de amortizoarele de tip pneumatic, dispozitivele anti lovituri de berbec Caleffi Seria 525, fiind mecanice, nu necesita intretinere.

Elastomeri si meteriale compatibile pentru uz alimentar – Elastomerii care constituie etansarile si materialele raspund cerintelor de compatibilitate pentru utilizare cu apa potabila prevazute cu certificarea WRAS.

Referinte normative

Art. 15 din norma UNI 9182 „Instalatii de alimentare si distributie de apa calda si rece. Criterii de proiectare, omologare si gestionare indica urmatoarele : Toate distributiile de apa rece si calda sunt prevazute cu dispozitive de amortizare pentru lovituri de berbec de tip mecanic (cu arc) sau de tip hidropneumatic (cu perna de aer permanenta sau care se realimenteaza…” Instalarea amortizoarelor de lovituri de berbec trebuie de altfel sa respecte ”Recomandarile pentru prevenirea si controlul legionelei”, prevazute de Ministerul Saantatii si adoptate de Conferinta de Stat a Regiunilor la data de 4.4.2000. Amortizoarele intr-adevar trebuie sa fie instalate astfel incat sa nu creeze „zone moarte„ de apa, la care se ajunge dificil cu dezinsectia.

Amortizorul Caleffi seria 525 trebuie sa fie instalat cat mai aproape posibil de dispozitivul care provoaca oprirea rapida a fluxului de apa. Poate fi instalat atat in pozitie orizontala cat si in pozitie verticala.Pentru a obtine cele mai bune rezultate impotriva loviturilor de berbec este de asemenea oportun ca instalatia amortizoarelor seria 525 sa fie insotita de adoptarea urmatoarelor prevederi:

  • Instalarea la intrarea retelei de distributie a unui reductor de presiune. Acesta din urma trebuie sa mentina presiunea in instalatie la o valoare de 3 – 4 bar, valoare care este considerata optima, atat pentru eficienta amortizatorului cat si pentru buna functionare a componentelor hidrosanitare.
  • Reducerea vitezei apei in tubulatura, care trebuie obtinuta in primul rand prin dimensionarea corecta a retelei din care este alcatuita instalatia hidrosanitara.

Amortizatorul impotriva loviturilor de berbec trebuie instalat de catre un instalator calificat in conformitate cu regulamentele nationale si/sau cerintele locale aferente. Daca Amortizatoarele impotriva loviturilor de berbec nu sunt instalate si puse in functiune corect conform instructiunilor, pot sa nu functioneze corect si sa puna clientul in pericol.

Asigurati-va ca toate racordurile de legatura sunt etansate hidraulic.

La realizarea conexiunilor hidraulice, fiti atenti sa nu suprasolicitati din punct de vedere mecanic filetele. In timp se poate produce ruperea acestora, provocandu-se astfel spargerea cu pierderi hidraulice si daune materiale si/sau accidente.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *