Fatada noua pentru Primaria Veche din Sibiu
0 comentarii

Materialele Tassullo sunt  folosite pentru lucrarile de restaurare ale cladirii Primariei vechi din Sibiu, situata in zona centrala a orasului.

La aproape un an de la inceperea restaurarii constructiei ce a servit drept sediu central al municipalitatii din anul 1947 pana in 2006, lucrarile sunt pe cale sa se finalizeze. Una dintre cele mai reprezentative cladiri ale Sibiului va redobandi astfel stralucirea de altadata.

In ciuda faptului ca Primaria veche reprezinta o cladire emblematica pentru municipiul de pe Cibin, istoricii nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta originii sale. Unii cercetatori sustin ca aceasta cladire, care functiona la inceputul secolului XX ca Palat al Adiministratiei financiare a orasului Sibiu, a fost construit in 1908. Totusi, analizand hartile si fotografiile de epoca, putem observa ca aceasta cladire a fost construita mai devreme, in jurul lui 1880.
O alta teorie, si mai plauzibila, este ca actualul corp al Primariei vechi a fost construit in 1908, inlocuind parte din cladirea precedenta, resturile acesteia rezistand pana in perioada comunista.

Cladirea la momentul construirii se afla pe muchia sudica a proiectatei citadele. Inainte pe aceeasi parcela a existat un depozit de lemne si o fabrica de bere. Veduta lui August Spörner, ne remarca prezenta unui edificiu format din patru corpuri ce se organizeaza in jurul unei curti interioare care la o observatie amatoare coroborata cu imaginea neuniforma a cladirii, ar putea induce in eroare crezandu-se ca reprezinta imaginea originala a acesteia. Dosarul despre aspectul original al acestei cladiri este inca deschis.

Intre 1947/ 48 si 2005, acesta cladire a functionat ca sediu al Primariei Sibiu. Astazi, cladirea ramane in proprietatea Primariei (mai corect, a Consiliului Local), nefiind insa cladirea emblema a administratiei locale.
“Valoarea estimata a interventiei se ridica la la nivelul sumei de 1.167.880 lei. Procesul de restaurare  a cuprins refaceri masive ale fatadei si invelitorii, principala cauza a degradarilor fiind lipsa intretinerii curente, in special in ceea ce priveste tencuielile, zugravelile, invelitorile si ferestrele. O alta cauza a degradarii a fost aplicarea de tencuieli de ciment la socluri”, a  declarat Mihai Tuca, architect in cadrul firmei Arhimus.

In ceea ce priveste materialele pentru restaurarea cladirii, compania Tassullo a furnizat: ciclul deumidificator T-Last (tencuiala T-Last intonaco si amorsa minerala T-Last rinzaffo) si masa de spaclu TA 01, produse pe baza de var hidraulic natural, un inlocuitor al cimentului, folosit in restaurarea cladirilor si al monumentelor istorice.

T-Last 100 Rinzaffo si TLast 100 Intonaco sunt produse din gama de restaurare Tassullo, component ale sistemului T-LAST 100, un ciclu dezumidificator macroporos, conceput pentru reabilitarea ziariilor afectate de efectul combinat de igrasie si puternica prezenta salina. Structura macroporoasa a produselor din acest sistem asigura o inalta permeabilitate la vapori si capacitate de eliminare si evaporare a apei absorbite din material, caracteristici care se mentin nealterate prin efectul de bariera exercitat de tratamentul antisare si de aplicarea anterioara a tencuielii macroporoase.

TA01 este o tencuiala fina si masa de spaclu ce se foloseste pentru finisarea tencuielilor, in restaurarile cladirilor istorice. Acest produs ofera zidariei o permeabilitate optima la vaporii de apa, o respirabilitate sporita a peretelui, o flexibilitate mare si rezistenta crescuta in timp, prin intermediul varului hidraulic natural pe care il contine.

Primaria _Veche Sibiu_1

Primaria_Veche_2

____________

Despre Tassullo
Tassullo este o companie multinaționala care produce de peste 100 de ani materiale pentru toate sectoarele constructiilor moderne. Produsele companiei sunt apreciate de constructori si restauratori din toata lumea, calitatea acestora fiind certificata de folosirea in restaurarea unor obiective aflate in patrimoniul umanitatii: Arena din Verona, Piata Sfantul Petru din Vatican, Colosseum-ul roman sau cladirea Universitații Oxford din Marea Britanie. Printre referintele nationale se numara Monumentul Aviatorilor din Bucuresti, Ansamblul curtilor fortificate „Mares Bajescu” din judetul Arges sau Biserica Reformat-Calvina din Reteag, judetul Bistrita-Nasaud.
In cele doua centre proprii de cercetare, din Italia si Romania, specialistii companiei lucreaza impreuna cu profesori de arhitectura si inginerie de calibru international la  proiectarea si realizarea de solutii specifice pentru orice exigenta in domeniul constructiilor.
Mai multe informații gasiti pe www.tassullo.ro

 

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.