Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Eticheta energetică: de la 29 septembrie trebuie să existe pe toate sistemele pentru încălzire și apă caldă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pe lângă centrala în condensare, 26 septembrie 2015 vine cu încă o noutate în privința eficienței energetice: eticheta energetică, similară celei pe care o vedeți acum pe frigidere și mașini de spălat, se va aplica tuturor produselor pentru încălzire și preparare a apei calde menajere.

„Trebuie” din text este pentru producători, distribuitori și vânzători, în timp ce pentru noi, consumatorii, înseamnă că vom ști în orice moment cât de eficientă este o centrală sau un boiler la care se face reclamă sau ne este recomandat. Adică vom ști exact pe ce dăm banii.

Clasa energetică va fi menționată în toate documentele tehnice, materialele promoționale și publicitare care însoțesc aparatele și echipamentele pentru producerea căldurii și apei calde, astfel încât noi, ca și consumatori, să fim informați despre performanțele energetice ale produsului care ne interesează.

Etichetarea este obligatorie de la această dată și prevăzută în Directiva Erp (Energy related Products), care prevede nivelul minim de eficiență energetică de care trebuie să dispună produsele pentru încălzirea și prepararea apei calde pentru a fi comercializate în Europa.

Noile standarde vor exclude treptat de pe piață tehnologiile neperformante, printre care și centralele de apartament convenționale, așa cum am scris aici. Ceea ce merită subliniat încă o dată este că aceste produse vor dispărea de pe piață treptat, pe măsură ce se vor epuiza stocurile din magazine, iar până la epuizarea acelor stocuri se vor putea monta fără restricții. În plus, deținătorii de centrale nu sunt obligați să înlocuiască centrala deținută în prezent, cu una mai eficientă energetic.

[display-posts id=”2503, 7086″ image_size=”large” wrapper=”div” title=” În legatura cu acest subiect ” wrapper_class=”articole-asemanatoare”]

Revenind la eticheta energetică: etichetele sunt diferite, funcție de tipul produsului și funcțiile garantate. Ca și la alte aparate, A++ și culoarea verde semnifica cea mai mare eficiență energetică, (adică din întreagă energie primară consumată (gaz, electrică) se va pierde o parte foarte mică în procesul de obținere a apei calde sau căldurii), iar   D,E,F și culoarea roșie semnifică eficiență foarte mică.

Centralele în condensare vor fi clasificate automat în clasa A de eficiență -€“ nivelul minim de eficiență impus de la 29 septembrie 2015. Pentru a atinge clase superioare (A+, A++), adică pentru a fi și mai eficiente, trebuie că centralele să fie echipate și cu elemente gen cronotermostat, care vă ajută să programați centrala și să mențineți active doar acele funcții ale centralei de care aveți nevoie, când aveți nevoie de ele.

 Etichetele sunt diferite pentru funcțiile de producere a apei calde și a încălzirii, iar centralele de apartament, care fac ambele lucruri, trebuie să aibă vizibile clasificarea energetică pentru amândouă, iar eticheta va arată astfel:

eticheta-energetica_centrala

Dacă veți folosi în casa dvs un sistem format, de exemplu, din centrală + cronotermostat + colectoare solare +…, etichetarea va trebui să reflecte eficiența întregului sistem. Adică, pe lângă eticheta fiecărui produs în parte, cel care vă vinde sistemul format din mai multe produse, trebuie să pună la dispoziție această etichetă compusă, care informează despre eficiența întregului sistem. Eticheta de sistem poate arată astfel:

eticheta_energetica_sistem1

Despre Directiva ErP

Directiva ErP (Energy related Products – Directiva privind produsele cu impact energetic) stabilește nivelul minim de eficienţă energetică de care produsele pentru incălzire și preparare a apei calde trebuie să dispună pentru a obţine marcajul CE pe produse și pentru a putea fi comercializate in Europa.

Noile standarde vor exclude de pe piaţă cele mai neperformante tehnologii, crescand astfel performanţele energetice ale ofertei de bază.

Reglementările se vor aplica doar la produsele disponibile pe piaţă incepand cu 26.09.2015; cele achiziţionate inainte de această dată și care sunt deja in punctele de vanzare sau in depozitele distribuitorilor vor continua să fie vandute și montate, chiar dacă nu respectă noile standarde.

[display-posts id=”5074, 8010″ image_size=”large” wrapper=”div” title=” În legatura cu acest subiect ” wrapper_class=”articole-asemanatoare”]

Autor: Mihaela Bulichi, Sporulcasei.ro

Sursă informații și foto: Ariston România

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.