Eşti pregătit să aduci un câine în casă?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Cochetăm cu ideea de a aduce un câine în casă – copilul vrea 3! – aşa că ne punem tot felul de probleme, privitoare la modul în care ne va afecta asta casa şi viaţa în general. La căsuţa de la grădină avem deja o pisică şi este ca şi cum am avea încă un membru (mai îndepărtat) al familiei. Pisicile, pe de altă parte, au capacitatea de a-şi purta de grijă singure – sunt singurele mamifere domestice care vânează – aşa că nu ne facem foarte multe griji faţă de ea, pe când un câine pare mai puţin echipat pentru a se descurca singur şi are cu totul altă fire şi nevoi.

Aşa că a apărut această listă de probleme pe care vom încerca să le găsim soluţii, sau să ne împăcăm cu ele, pe rând:

1. Ai loc în buget pentru un căţel?

Nevoile de îngrijire diferă în funcţie de rasă, dar cu siguranţă nu te vei opri din cheltuieli odată cu achiziţionarea câinelui. Are nevoie cel puţin de carnet de sănătate, vaccinuri, probabil castrare, zgarda şi lesă – lucruri pe care le găseşti la orice cabinet veterinar, dar pentru probleme mai grave ia în calcul deplasarea până la o clinică cu servicii complexe. Ţine cont că multe rase lasă păr şi vei avea nevoie de o frizerie canină cu regularitate, precum şi de dotări acasă, care să te ajute să strângi tot părul şi să elimini eventuale mirosuri.

Te poţi sfătui cu un veterinar sau un dresor experimentat  înainte de a cumpăra un căţel anume, pentru că ei ştiu care sunt cele mai potrivite rase pentru familie şi care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate ale fiecăreia.

Farmacie veterinară în Bucureşti.

2. Ai timp pentru un căţel?

Mai bine spus, eşti dispus să îţi faci timp? Exact ca şi în cazul unui copil, este nevoie de plimbări zilnice în aer liber, disciplină, reguli şi iubire. Şi până ce învaţă ce are voie şi ce nu, durează ceva timp. Cumperi un căţel de dragul celui mic? De fapt tu vei fi răspunzător pentru amândoi şi cu singuranţă, dacă el nu va ieşi cu căţelul la plimbare, va trebui să o faci tu!

3. Ai un loc pentru el?

Îi va trebui un loc unde să doarmă şi un loc unde să mănânce. Îţi trebuie un loc unde să ţii mâncarea specială, lesele, jucăriile, eventual garderoba.  Plus:  va avea voie peste tot în casă, oricând are chef, sau numai când şi cum îi comanzi tu? În cel de al doilea caz, revenim la  punctul doi, cu disciplina şi răbdarea.

4. Dresajul / disciplina

Nouă ne place la nebunie să ne uităm la “Cezar şi câinii” şi probabil că în curând îi vom cumpăra şi cărţile, ca parte a documentării, dar s-ar putea să nu fie suficient. Dacă va fi nevoie, şi funcţie şi de sfaturile pe care le primeşti de la veterinar/dresor, eşti dispus să înveşteţi în dresaj?

5. Curăţenia

Mă refer aici atât la curăţenia din casă, cu tot ce implică asta (hrană, lăsatul de păr, toaletarea zilnică), dar şi la curăţenia de pe spaţiul public. Vei fi încă o persoană care îşi plimbă căţelul şi nu o interesează ce lasă în urmă, sau te vei purta responsabil şi vei strânge după căţel, de fiecare dată? Şi nu, nu contează că “alţii” nu o fac.

6. Neplăceri pot apărea oricum, când ai un câine în casă

Aici pot intra: mestecatul papucilor / perdelelor / covoarelor, bale, urme de lăbuţe cu noroi sau apă, “săpatul” în duşumea sau in curte, “marcatul” teritoriului, etc.

Toate acestea – şi probabil şi altele la care încă nu ne-am gândit – sunt de luat în calcul înainte de a ne hotărî la ce fel de căţel ne-ar plăcea şi a-l alege efectiv.

Tu ai un câine în casă? Ne poţi da nişte sfaturi utile?

Sursă imagini: pexels.com

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!