Energiile verzi in 2009
0 comentarii

Trend: investitiile in exploatarea energiilor regenerabile depasesc investiitiile in exploatarea resurselor fosile pentru al II-lea an consecutiv.

In 2009, pentru al doilea an la rand, atat pe continentul nord-american cat si in Europa, investitiile in surse regenerabile de energie le-au depasit pe cele in surse conventionale, cum ar fi carbune, gaz, nuclear si petrol, conform unui raport publicat de catre Programul pentru Mediu al ONU si Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21).

Energia regenerabila a cumulat peste 60% din totalul investitiilor noi in capacitatile energetice din Europa si mai mult de 50% in SUA la nivelul anului 2009. Urmand acelasi trend, se asteapta ca anul acesta sau cel tarziu in 2011 investitiile in surse regenerabile sa depaseasca 50% din totalul investitiilor in energie la nivel mondial.
Desi volumul total al investitiilor in energii regenerabile s-a redus cu 7% in 2009 fata de anul anterior, s-a inregistrat o crestere record a investitiilor in energia eoliana.

Statul cu cele mai mari investitii private si de stat in energie regenerabila a fost China, care a inregistrat o crestere de 53% in 2009. China a instalat 37 GW din totalul de 80 GW instalati in 2009 la nivel mondial.
China a surclasat astfel SUA, care detinuse titlul de cel mai mare investitor in energii regenerabile in 2009. Dezvoltarea fermelor eoliene din China este principala componenta a investitiilor totale efectuate in 2009, desi au mai existat investitii notabile in Marea Nordului, dar si in industria auto (automobilul electric) si a stocarii de energie.

Energie eoliana este asadar vedeta anului in termeni de sume investite, desi scaderea ponderii energiei solare in total isi are explicatia si in scaderea masiva a preturilor tehnologiilor specifice fata de 2008. Pe de alta parte, desi proiectele mari avand la baza energia solara au o pondere mai mica in total, au crescut semnificativ investitiile domestice in instalatii fotovoltaice.
La nivel global, s-a constatat deasemenea o tendinta incurajatoare: numarul tarilor care sustin si sprijina financiar producerea de energie din surse regenerabila a crescut de la 55 in 2005, la peste 100 in 2010, ceea ce a contribuit masiv la dezvoltarea industriei in sine.

Rapoartele detaliaza trendurile actuale in domeniul energiei, printre care si acelea dintre surse au atras atentia investitorilor si guvernelor in mod special, in diferite parti ale lumii.

Pe sectoare de activitate, statisticile arata ca intre 2005 si 2009 inclusiv, rata de crestere anuala a capacitatilor de producere a energiei eoliene a fost de 27%, a energiei solare – 21%, a productiei de etanol – 20% si a productiei de biodiesel – 51%. Au crescut semnificativ si rata de utilizare a biomasei si a energiei geotermale.

Vantul

ferma_eoliana   Energia aeoliana a fost marele beneficiar al investitiilor in energii regenerabile in 2009. In 2008, energia vantului a beneficiat de 45% (59 mld USD) din totalul investitiilor in energii sustenabile, iar in 2009 acest procent a urcat la 56% (67 mld USD).
Anul trecut au fost instalati in total 38 GW putere instalata in parcuri eoliene noi, dintre care 13.8 GW in China, 10 GW in SUA si 2.5 GW in Spania.
Daca in anii 1990 energia eoliana era exploatata doar in cateva tari, acum ea este utilizata pe scara larga in 82 de tari.

In imagine: ferma eoliana in Spania

Soarele

ferma_solara_SUAInvestitia globala totala in energie solara a atins 40 mdl USD in 2009.
Cantitatea de energie produsa de instalatii solare conectate la retelele de transport a crescut anual cu circa 60%, incepand de la 0.2 GW in anul 2000, pana la 21 GW in 2009.
In termeni de investitii insa, anul 2009 a suferit o scadere cu 27% fata de anul anterior, scadere datorata unei serii intregi de factori: scaderea preturilor la echipamente, oferta supradimensionata , prudenta investitorilor fata de noii intrati in industrie, prudenta manifestata de banci fata de finantarea companiilor din Europa si America de Nord si inghetarea in 2008 a productiei din Spania (cea mai activa producatoare de energie solara din lume).
In ciuda acestor scaderi, in 2009 s-au dat in folosinta 7 GW putere instalata, dintre care 3.8 GW numai in Germania. Alte piete mari pentru energie solara sunt Italia, Japonia, SUA, Republica Ceha si Belgia. Spania, desi a fost leader de piata in 2008, nu s-a mai regasit in top in 2009, datorita scaderii masive a consumului, datorata la randul ei crizei mondiale.
In 2009, China a produs 40% din instalatiile fotovoltaice, 25% din totalul de turbine eoliene (spre deosebire de 10% in 2007) si 77% din totalul de instalatii solare de produs apa calda.
Pretul energiei solare a scazut cu aproape 50% din 2008, de la 3.5 USD/watt, la aproximativ 2 USD/watt.
Aproximativ 70 de milioane de gospodarii din toata lumea folosesc deja sisteme solare de incalzire a apei menajere.

In imagine: ferma solara SUA.

Biocombustibilii

bio_dieselBiocombustibilii, cotati pe locul al III-lea in 2008 ca nivel al investitiilor dupa energia eoliana si cea solara, au terminat anul 2009 pe locul IV, pe locul III plasandu-se de aceasta data biomasa si energia provenita din arderea gunoiului.
Biocombustibilii produsi in 2009 au generat economii echivalent cu 8% din totalul de benzina utilizata la nivel global.
O mare parte din biocombustibilii utilizati la nivel mondial sunt produsi in America Latina, in Argentina, Brazilia, Columbia, Ecuador si Peru, tari in care de altfel se extind rapid si celelalte tehnologii de producere a energiei regenerabile.
Investitiile in biocombustibili au suferit si ele scaderi al nivelul anului 2009 fata de 2008, datorita faptului ca in SUA o serie intreaga de producatori de etanol din porumb au dat faliment din cauza crizei, in Brazilia producatorii de etanol din zahar s-au conftuntat si ei cu probleme financiare, iar in Europa capacitatile de productie au fost utilizate la doar jumatate din potential.

In imagine: poma cu biocombustibil in Brazilia, unde producerea de biocombustibil a fost politica de stat.

Geotermal

Investitiile in captarea si utilizcentrala_geotermala_Islandaarea energiei geotermale au scazut cu 29% in 2009 fata de 2008.

In imagine: centrala geotermanal in Islanda.

 

 

Eficienta energetica

Tehnologisistem_solar_incalzire_apaile energy-smart, in special cele de stocare a energiei si de crestere a eficientei au atras cu 34% mai multe investitii decat in 2008. Pentru prima data acest sector a depasit in crestere toate celelalte sectoare de producere si stocare a energiei neconventionale.

Pe regiuni, Europa si-a mentinut locul I ca investitor in energii regenerabile, dar nu a mentinut si nivelul investitiilor, acestea scazand de la 48.4 mld USD in 2008, pana la 43.7 mdl USD in 2009.

Asia si Oceania au inregistrat o crestere a nivelului absolut al investitiilor, de la 31.3 mld USD in 2008 pana la 40.8 mld USD in 2009.
India este pe locul 5 in ceea ce priveste puterea instalata a parcurilor eoliene si isi extinde rapid aria de actiune in zonele biocombustibililor si a energiei solare.
America de Nord a scazut si ea de la 33.3 USD investiti in 2008, la 20.7 USD in 2009.
Orientul Mijlociu si Africa au inregistrat o mica crestere, de la 2.1 mld USD in 2008, la 2.5 mld USD in 2009.
America de Sud a inregistrat o scadere de la 14.6 USD investiti in 2008, la 11.6 USD in 2009. Brazilia produce practic tot etanolul din zahar al lumii si continua sa adauge capacitati de productie a energiei cu ajutorul vantului.

Ajutorul oferit de politicile publice

La inceputul anului 2010 s-a trecut un prag psihologic: mai mult de 100 state din toata lumea au inclus producerea energiei regenerabile printre politicile de stat, fata de numai 55 state in 2005.
S-au adoptat proiecte de lege cu target-e indraznete, prognozandu-se ca procente medii de 15-25% din total necesarului de energie al statelor sa fie obtinut din surse regenerabile.

Leaderii de piata in ceea ce priveste producerea de tehnologii si echipamente pentru producerea energiei regenerabile s-au mutat din Europa in Asia, in tari precum China, India si Coreea de Sud.

Analizate ca grup, tarile in curs de dezvoltare detin cam jumatate din capacitatea de productie a energiilor regenerabile a lumii si pastreaza aceeasi proportie intre statele care a o forma sau alte de promovare a politicilor energetice sustenabile.
Cele mai rapide rate de crestere le-au inregistrat state precum Argentina, Costa Rica, Egipt, Indonezia, Kenya, Tanzania, Tailanda, Tunisia si Uruguay. Cel putin 20 de state din Orientul Mijlociu si Africa sub-sahariana au piete active ale energiilor regenerabile. In afara Europei si a SUA, state dezvoltate precum Australia, Canada si Japonia implementeaza masiv noile principii de producere a energiei.

La nivel global, industriile legate direct de energiile regenerabile au angajate direct circa 3.000.000 persoane, iar dintre acestea circa jumatate in industria producatoare de biocombustibili. Pe langa aceste cifre, exista inca de cateva ori pe atatea pesoane angajate in afaceri complementare.

Atat in Europa cat si in afara ei, bancile publice, precum Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Germaniei, si-au asumat un rol activ pe piete emergente, cum ar fi Brazilia.

O alte forta care contribuie la devoltarea rapida a sectorului energiilor regenerabile este valul crescand de asistenta oferita pentru dezvoltare, Banca Mondiala, Banca de Dezvoltare a Germaniei, Banca de Dezvoltare Inter-Americana si Banca pentru Dezvoltare a Asiei, oferind sprijinul lor substantial sub forma de imprumuturi, granturi si suport tehnic.

Suportul public este si el substantial, in ciuda controverselor iscate de analistii climatici in ultimul an si a vremii extrem de reci ce a lovit emisfera nordica in 2009, in ciuda predictiilor de incalzire globala.
Anul 2010 va aduce un nou val de provocari datorate celui de-al doilea val al recesiunii globale si presiunii puse pe guvernele in lupa cu deficitele.

Sursa: United Nations Environment Programme (comunicat de presa).

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.