Energia eoliana
0 comentarii
    Energia eoliana face parte, alaturi de energia solara, a apelor curgatoare, cea rezultata in urma proceselor biologice si a caldurii geotermale, dintre energiile regenerabile, posibil de captat si utilizat in scopuri casnice si industriale. Caracterul regenerabil al acestor surse de energie provine din faptul ca sursele acestor energii sunt regenerabile, spre deosebire de carbuni, spre exemplu, limitati ca zacaminte.Vanturile se formeaza datorita incazirii neuniforme a suprafetei pamantului de catre energia radiata de soare.
Aceasta incalzire variabila a straturilor de aer, produce zone de aer de densitati diferite, fapt care creeaza miscari ale acestuia – vanturile. Energia cinetica a vantului este folosita la antrenarea elicelor turbinelor eoliene, capabile de a genera electricitate.Energia eoliana s-a dovedit deja a fi o solutie foarte buna la problema energetica globala. Utilizarea resurselor regenerabile se adreseaza nu numai producerii de energie, dar, prin modul particular de generare, reformuleaza si modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor. Energia eoliana in special este printre formele de energie regenerabila care se preteaza aplicatiilor la scara redusa.Piata mondiala energiei eoliene continua sa creasca anual cu o rata de 32% in ciuda constrangerilor legate de oferta limitata de turbine eoliene. Aceasta dezvoltare arata ca industria globala a energiei bazata pe forta vantului raspunde rapid provocarii de a produce nivelul solicitat si reuseste sa-si sustina cresterea.
„Cresterea accentuata din 2006 arata ca cei care iau deciziile incep sa ia in serios beneficiile pe care dezvoltarea energiei vantului le poate aduce. Pe de alta parte, nu putem uita ca energia eoliana este o tehnologie noua care necesita un cadru robust de reglementari si implicare pentru a-si atinge potentialul”, a declarat presedintele Consiliului Mondial pentru Energia Eoliana,  Arthouros Zervos.

Avantajele sistemelor eoliene :
– emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili;
– nu se produc deseuri;
– costuri reduse pe unitate de energie produsa. In 2004, pretul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime fata de cel din anii 80, iar previziunile sunt de continuare a scaderii acestora;
– costurile de scoatere din functiune la capatul perioadei normale de functionare sunt minime, instalatiile eoliene putand fi integral reciclate.

Dezavantaje:
– cel mai important dezavantaj este variatia vitezei vantului si din acest motiv nu orice locatie se preteaza la acest gen de aplicatie;
– un alt dezavantaj semnalat este „poluarea vizuala si sonora” (exista persoane care sustin ca nu se ncadreaza vizual in mediul inconjurator si fac zgomot in timpul functionarii) si faptul ca afecteaza ecosistemele (necesita terenuri virane mari pentru instalare si pot omori pasarile).

Argumente impotriva acestora sunt ca turbinele moderne de vant au o aparitie atractiva stilizata, ca masinile omoara mai multe pasari pe an decat turbinele si ca alte surse de energie, precum generarea de electricitate folosind carbunele, sunt cu mult mai daunatoare pentru mediu, deoarece creeaza poluare si duc la efectul de sera.

Si oficialitatile romane incep sa se preocupe de acest subiect, dovada si faptul ca incep sa se puna la punct strategiile in domeniul promovarii surselor regenerabile de energie. Se estimeaza ca pana in 2010, 32% din productia de energie electrica trebuie sa fie obtinuta din surse regenerabile. Unele dintre primele zone vizate pentru instalarea de turbine eoliene sunt: zona Brasov-Ghimbav, zona Bran si masivul Postavarul.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.