Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Răspuns pentruBuna ziua! Se poate construi o casa pe o fundatie turnata acum 10 ani? Mentionez ca fundatia nu a fost acoperita. Multumesc!

Da, puteţi construi pe o fundaţie veche, dar trebuie să ştiţi sau să verificaţi, de preferinţă împreună cu un inginer structurist, pe teren şi pe hârtie (proiectul iniţial) următoarele:

  1. Adâncimea de fundare. Ar trebui să săpaţi câteva găuri la baza fundaţie ca să verificaţi, dar este pentru siguranţa construcţiei dvs. Despre adâncimea de fundare recomandată  găsiţi date aici.
  2. Tipul de fundaţie şi grosimea zidului trebuie şi ele să fie corespunzătoare tipului de clădire şi implicit sarcinii la care vof fi supuse.
  3. Dacă tot săpaţi, verificaţi şi dacă există un sistem de drenaj al apei pe lângă fundaţie. De obicei asta înseamă o ţeavă găurită de PVC îngropată într-un strat de pietriş lipit de zidul fundaţiei şi are rolul de a canaliza apa pluvială de lângă clădire.
  4. Verificaţi şi hidroizolarea fundaţiei, mai ales dacă există şi un beci încorporat.
  5. Extrem de important este fierul. Acesta trebuie să existe în cantitate suficientă pentru a conferi rezistenţă şi durabilitate fundaţiei, dar pentru a conferi aceste calităţi trebuie să fie încastrat complet în ciment.

Dacă contructorii care au lucrat la fundaţie au lăsat „mustăţi” aşa cum se lasă se obicei pentru a lega stâlpii de rezistenţa, fierul acesta nu mai este bun pentru construcţii.
Însă există o soluţie: se găureşte betonul fundaţiei existente şi se introduce fier nou, care împreună cu cel vechi (sau nu) completează structura de rezistenţă şi de el se leagă structura viitorilor stâlpi.
Studiul geotehnic oferă şi el date importante despre adâncimea de fundare şi tipul de fundaţie recomandat în regiunea dvs.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi

  • ultimele articole publicate
  • ebook-ul cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email:

  • 5% reducere la prima comandă din magazin.