Dupa ce criterii se alege sistemul de incalzire

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Temperatura optima a mediului ambiental este o cerinta de baza pentru a avea o conditie fizica buna si pentru a te mentine performant sau pur si simplu pentru o stare de bine si sanatate, iar sistemul de incalzire este cheia spre  stare de confort pe timpul iernii.

Temperatura mediului ambiental este influentata direct de temperatura incaperii, de modalitatea de incalzire si de tipul de activitate desfasurata. Sentimentul de confort depinde direct de umiditatea relativa, de curatenie, de presiunea atmosferica, de intensitatea curentilor de aer, de nivelul de zgomot, etc.

Din perspectiva alegerii sistemului de incalzire, cele mai importante criterii sunt temperatura incaperii, umiditatea relativa a aerului si proportia optima dintre acestea.

1. Temperatura si umiditatea relativa

Temperatura aerului dintr-o incaperea este stabilita functie de destinatia ei si activitatea ce urmeaza a se desfasura. Corpul unui om sanatos in repaos elibereaza o cantitate de caldura echivalenta cu circa 100 W (80Kcal/h). Un om aflat in repaos se simte mai confortabil intr-o incapere mai calda. Pe parcursul unei activitati continue omul elibereaza o cantitate de caldura echivalenta cu circa 300 W (250 Kcal/h). Un muncitor poate elibera o cantitate de caldura echivalenta cu 600 W (500 kcal/h). Evidenta ca acesta din urma se simte mai confortabil intr-o incapere cu temperatura mai scazuta.

Temperatura aerului din incapere este influentata de temperatura suprafetelor peretilor si de temperatura elementelor de structura ale cladirii. La modul general, este valabila ecuatia:
ta+tp = 38 ° C, unde
ta = temperatura aerului din incapere
tp = temperatura medie a suprafetelor peretilor incaperii.

Daca scade temperatura peretilor, trebuie ridicata temperatura aerului din incapere si invers.

Interdependenta acestor temperaturi este prezentata in diagrama de mai jos:

sistem_incalzire_diagrama_temperatura

Umiditatea relativa influenteaza temperatura optima

Umiditatea relativa a aerului are o influenta deosebita asupra temperaturii optime si confortului termic. In incaperile de locuit umiditatea relativa ar trebui sa fie de 35-70% (ideal 60%).

Saptamnal intr-o locuinta obisnuita se evapora aproape 100 l apa. In situatia in care temperatura incaperii scade sub punctul de roua, va avea lo condensarea apei. Punctul de roua reprezinta temperatura la care incepe condensarea vaporilor dintr-un amestec de gaz si vaporii unui lichid. Pentru a nu se produce condensarea, temperatura aerului dintr-o incapere trebuie sa fie de minim 16 C.

In cazul in care umiditatea relativa a aerului din incapere este de 30%, temperatura aerului trebuie ridicata cu 2° C pentru a atinge acea temperatura optima care ar trebui sa existe la o umiditate de 60%. In acest caz, pentru incazirea incaperii ar fi necesara cu 12 % mai multa energie termica. Odata cu incalzirea aerului din incapere se reduce umiditatea relativa, ceea ce duce la cresterea evaporarii de pe suprafata care este racita datorita aerului umed.

Continutul redus de umiditate al aerului poate provoca insuficienta respiratorie, dureri in gat, sau pur si simplu disconfort la nivelul nasului si gatului, dar aceste poate fi marit simplu, prin asezarea unui vas cu apa pe corpul de incalzire sau folosirea unui umidificator. Pe de alta parte, umiditatea permanent ridicata a aerului dintr-o incapere, provoaca condensarea vaporilor de apa, ceea ce favorizeaza aparitia igrasiei.

In incaperile in care exista ferestre noi, bine izolate, iar corpul de incalzire se afla imediat sub fereastra, poate aparea un mucegai de culoare neagra pe buiandrugii de deasupra ferestrei, la colturile peretilor, in baie si in alte locuri la fel de reci.

Temperatura unei incaperi poate fi reglata individual pentru fiecare persoana si camera, dar nu este recomandata depasirea acelei valori la care pierderea de caldura creste nejustificat.

Temperatura interioara a incaperilor incalzite conform standardului SR EN 12831, presupunand o umiditate de 60% (cu exceptia baii, unde umiditatea este 90%) este:

 • incaperi locuite, sufragerii = 20 °C
 • Bai = 24 °C
 • Holuri, bucatarii, toalete = 16°C
 • Casa scarii = 12°C

Aceste valori nu sunt obligatorii, iar o diagrama personalizata a temperaturilor optime din casa ar putea arata astfel:

 • Camera de zi = 22°C
 • Bucatarie = 20°C
 • Dormitor = 15°C
 • Baie = 24°C
 • WC = 20°C
 • Camera copiilor = 20°C
 • Hol = 18°C

Temperatura apei din sistemul de incalzire

Temperatura apei din sistemul de incalzire difera de temperatura aerului din incapere. Apa transportata prin conducta tur are o temperatura data, iar prin transferul de caldura de la apa la corpul e incalzire, temperatura proprie a apei scade. Diferenta de temperatura dintre ramura tur si ramura retur ale circuitului se numeste trepta de temperatura.

Treapta de temperatura de 90/70 arata ca apa din reteaua de conducte care intra in radiator (tur), are temperatura de 90 C, iar temepratura de evacuare este 70 C. Aceste valori se iau in calcul la alegerea radiatoarelor si le reglarea incalzirii. Cu cat este mai cald afara, cu atat treapta de temperatura trebuie sa fie mai mica. Treapta de temperatura cea mai mare (90/70) este optima pentru temperaturi exterioare de -15C.

sistem_incalzire_tabel_temperaturi

2. Pierderile de caldura

Inainte de alegerea sistemului de incalzire este recomandata calcularea pierderilor de caldura ale cladirii ce urmeaza a fi incalzite. Pentru a avea temperatura dorita, aceste pierderi trebuie compensate in fiecare camera in parte cu ajutorul sistemului de incalzire.

Pierderile procentuale de caldura prin elementele de constructie, in cazul unei case izolate termic, sunt de regula acestea de mai jos. Datele din tabel sunt valori de referinta, iar pentru efectuarea unui calcul exact trebuie avute in vedere datele individuale ale fiecarui imobil.

La calcularea pierderilor de caldura trebuie avute in vedere urmatoarele:

 • Transferul de caldura al peretilor, pardoselii si tavanului
 • Se aduna piererile de caldura pin pereti, pardoseala si tavan, rezultand piererea de caldura a intregii incaperi, datorate transferului termic
 • Prin insumarea pierderilor de caldura a tuturor incaperilor, rezulta pierderile de cladura ale intregii case, prin transfer termic
 • La pierderea datorata transferului termic se aduna pierderea datorata ventilatiei si aerisirii.

sistem_incalzire_tabel_pierderi_caldura

Tabelul de mai jos ne ajuta sa calculam pierderea aproximativa de caldura, daca stim suprafata fiecarei incaperi din casa. De exemplu, in cazul unei bai cu dimensiunile de 3 X 2.6 X 2.6 m si un perete exterior, pierderea de caldura va fi: 3 X 2.6 X 2.6 X 70 = 1420 W.

3. Izolarea termica a cladirilor

Cu ajutorul termoizolatiei cladirea poate fi protejata impotriva pierderilor de caldura. Fiecare material are anumite proprietati termoizolante, dintre care cea mai importanta in determinarea tipului de izolate termica este considerata conductivitatea termica.

Tabelul de mai jos prezinta cele mai utilizate materiale, densitatea si conductivitatea lor termica.

sistem_incalzire_conductivitate_termica

Materialele termoizolante de calitate trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte:

 • Rezistenta la caldura
 • Durabilitate in timp
 • Sa nu afecteze celelalte materiale
 • Rezistenta la umiditate
 • Densitate constanta in conditii de variatii de temperatura
 • Rezistenta la factorii mecanici
 • Coeficient redus de permeabilitate termica

Materiale potrivite pentru termoizolare:

Moloz, zgura, materiale fibroase, vata minerala, vata de sticla, bile cermice, rogojina, beton spongios, caramida, profilata, polistiren, scanduri, carton presat, tesaturi pentru izolare termica, aschii de lemn, spuma poliuretanica.

Trebuie avuta in vedere si imbinarea foarte buna a materialelor: acolo unde nu se imbina corect, apar puntile termice (locuri unde valoare rezistentei termice este redusa). In acel loc, valoarea temperaturii interioare a peretelui este mai mica, deci va absorbi mai multa caldura din camera. In asemenea locuri apare frecvent condensul si deci igrasia. Persoanei aflate langa un astfel de perete ii va fi frig, chiar daca aerul din incapere este cald.

In cadrul unei constructii mai trebuie izolate: reteaua de conducte, cazanele, boilerele, schimbatoarele de caldura, etc, pentru a se preveni: aburirea, pierderea de caldura si propagarea zgomotului.

4. Combustibilii

Cei mai frecvent folositi combustibili la incalzirea locuintei sunt:

 • Combustibilii solizi (carbune, lemn, peleti, etc)
 • Hidrocarburi lichide (motorina, pacura)
 • Gaze (gaz metan, GPL)
 • Energie electrica.

In luarea deciziei privind sursa de energie pentru incalzire se vor avea in vedere atat proximitatea, cat si rentabilitatea fiecarui tip de combustibil.

Energia electrica : trebuie avuta in vedere dimensionarea corecta a retelei, dar si pretul energiei. Datorita mai ales acestuia din urma, pretul incalzirii cu energie electrica este in aceasta perioada cel mai ridicat, dar energia verde devine o solutie tot mai accesibila.

Gazul metan: este accesibil in mare parte din localitati, dar si pretul lui este in continua crestere, din cauza proportiei tot mai mari a importurilor, disparitiei treptate a subventiilor si liberalizarii preturilor.

Acestea doua sunt cele mai „curate” mijloace de incalzire, nu necesita depozitare si nu produc reziduuri.

Urmatoarele doua necesita depozitare, un oarecare efort in utilizare (alimentarea centralelor/sobelor) si produc reziduuri care trebuie administrate in concordanta cu normele de protectie a mediului.  Combustibilii solizi sunt folositi, de obicei, acolo unde reteaua de gaz nu este foarte extinsa, si mai ales in zonele montane.
Hidrocarburile lichide sunt utilizate din ce in ce mai rar.

Mai multe detalii veti gasi in volumul Sisteme de incalzire a locuintelor de Jaroslav Dufka.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.