Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Două proiecte de casă cu spații pentru familie și spații personale organizate ingenios

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Ideile de la care au plecat proiectele HOME 2.0 sunt aparent extrem de simple și evidente: mai întâi, casa este locul unde poți fi singur, tu însuți, nestigherit, și apoi casa este locul acela cald și primitor unde vrei să îți revezi și să petreci  timp cu familia.

Cele 2 case (182 mp și 172 mp suprafața construită) concepute de biroul olandez de arhitectură și design 70F în Almere, Olanda, reunesc conceptele de casă pentru familie și casă pentru individ într-un mod  foarte reușit: arhitectul împarte casa pe verticală, fiecare dintre cele 3 nivele având alte funcții și satisfăcând alte nevoi.

Parterul este inima casei. Aici se află living-ul și bucătăria, adică acele spații care reunesc în mod natural familiile de pretutindeni. Etajul întâi este al copiilor: fiecare cu dormitorul sau, cu o baie comună și spații de depozitare dedicate lor. La ultimul nivel se află spațiul părinților: dormitor, birouri, baie și o mică zonă de relaxare.

Astfel, datorită separației pe etaje, oricare dintre membrii familiei poate face ușor trecerea între a fi singur și a fi împreună cu ceilalți.

70F_architecture_Home_2.0_1
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_3
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_5
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_11
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_9
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_8
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_7
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_6
Sursa: http://luukkramer.nl

 

Dacă organizarea nu a părut ieșită din comun până acum, ceea ce urmează cu singuranță vi se va părea interesant.  Pe fațada principală se află una dintre cele mai mari ferestre pe care ați văzut-o, probabil, la o casă unifamiliala: ține de la nivelul etajului I, până aproape de tavanul etajului II, iar în spatele sau se află, tot în mod neobișnuit, scara dintre etaje.

Uriașa fereastră oferă o oportunitate unică tinerei familii: pot admira peisajul din jur și perspectiva orașului Amsterdam în timp ce fac tranziția între zonele comune de la parter, veșnic agitate și pline de activități, și etajele de relaxare și lucru de mai sus.  Părinții au parte chiar de mai mult, ei putând urmări și din zona lor de lucru toate aceste lucruri.

70F_architecture_Home_2.0_2
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_12
Sursa: http://luukkramer.nl
70F_architecture_Home_2.0_10
Sursa: http://luukkramer.nl

Arhitectul celor 2 case, Bas ten Brinke , a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări despre aceste 2 proiecte gemene.  Bas ten Brinke va fi speaker la evenimentul Architecture Conference&Expo, unde Sporulcasei.ro este partener media. 

Întrebare:   Ideea centrală pare să fie extrem de simplă și evidentă: casa trebuie construită pentru fiecare individ, dar și pentru întreaga familie. Ce au cerut clienții inițial? Care a fost drumul până la soluția arhitectonică finală? 

Răspuns:  Orice proces de design începe cu o multitudine de întrebări, mai ales de tipul “cum?” și “de ce?”.  Răspunsurile formează apoi contextul arhitectural în care evoluează restul relației cu clientul (doi clienți în acest caz) și care include treptat toate dorințele și obiceiurile lui.Inițial, clienții ne cer “o casă”. Dar drumul de la cerință până la casa propriu-zisă este presărat cu nenumărate întrebări și răspunsuri, iar aproape de finalul se află primul desen, prima schiță a viitoarei case. Dacă intrebările au fost bine puse și răspunsurile au fost în concordanță cu nevoile reale ale familiei, diferențele dintre această primă schiță și planșele finale sunt foarte mici.

Î Potrivit prezentării de la site-ul dvs, observăm că cele 2 case nu sunt indentice. În ce constau diferențele dintre ele?

R: Conceptual, casele sunt la fel, ceea ce diferă sunt locația ( se află amplasate în colțuri diferite ale unui șir de case), numărul de dormitoare și bugetele alocate.

Î:  Din ce sunt construite casele? Există o preocupare tot mai pronunțată pentru materiale și soluții tehnice eficiente energetic. Putem vorbi despre astfel de soluție în cazul caselor Home 2.0?

R: Casele sunt construite din blocuri ușoare de beton (BCA), pardoselile sunt din ciment, iar fațadele din lemn. Întotdeauna ne interesează să includem în proiectele noastre soluții durabile și eficiente energetic. Lemnul pentru fațadă este zadă prelucrată local, încălzirea prin pardoseală folosită este mai eficientă decât cea convențională, apa caldă este preluată din rețeaua comună în loc să folosim un mijloc de încălzire propriu, care ar fi produs poluare suplimentară, s.a.

Schițele celor 2 proiecte de case (sursa: 70 F)
Schita_casa1_1
Schita_casa1_2 Schita_casa2_1 Schita_casa2_2

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.