DIY: Cum se face stratul inaltat

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Plantele cultivate pe straturi inaltate sunt viguroase, puternice, sanatoase, cu productii mari. Daca nu aveti o gradina foarte mare, sau daca solul este sarac si prea dur, in locul platformei de compost obisnuite se poate infiinta un strat inaltat, care sa transforma intr-o prisma provizorie de compostare, dar poate fi cultivat in acelasi timp.

In gradinile mici nu exista de obicei un loc special pentru compostarea regulata a deseurilor. Motivele sunt atat lipsa spatiului, cat si opinia vecinilor, care considera ca o prisma de compostare ar fi un factor deranjant pentru ei. Nu in ultimul rand, nici proprietarul nu doreste sa-si ocupe spatiul din gradina cu altceva decat cu straturi de flori si legume.

Acest strat accepta toate deseurile organice din gospodarie adunate in cursul iernii si le transforma in 4, cel mult 6 ani, in pamant fertil de gradina. In acest timp materialul organic se descompune, iar stratul, impozant la inceput, se lasa. Acesta se poate netezi usor cu grebla, iar pamanul bogat in humus se poate imprastia si in restul gradinii.

Lungimea stratului inaltat depinde de conformatia gradinii, precum si de cantitate deseurilor adunate in cursul toamnei si iernii.

Prin infiintarea stratului inaltat se poate rezolva si problema deseurilor din cursul verii, deoarece resturile de iarba cosita, resturile de legume si multe altele, se pot imprastia direct pe stratul inaltat. In acest mod sporeste cantitatea de materiale organice, imbunatatindu-se umiditatea solului.

Stratul inaltat se realizeaza in felul urmator: pe o suprafata insorita, daca se poate cu expunere nord-sudica, se disloca pamantul la o adancime de 20-25 cm si o latime de 1.40-1.60m. Lungimea depinde de cantitatea de deseuri, de spatiul disponibil, s.a.

Pamantul obtinut se pune deoparte, deoarece va fi utilizat mai tarziu pentru acoperirea stratului. Baza stratului este formata doar din materiale cu descompunere lenta: bucati de lemn, ramuri, coceni, deseuri tari, chiar si hartie si carton.

Pe mjlocul stratului, de-a lungul acestuia, se aseaza lemnul si/sau materialele cu descompunere lenta mentionate mai sus, iar pe lateralele acestui aranjament, terenul ramane liber pe o distanta egala cu inaltimea viitorului strat- circa 70 cm.

Daca terenul pe care se ridica stratul a fost inierbat, peste baza de lemn se aseaza brazdele scoase la sapare, dar cu partea inierbata in jos.

Apoi se pune un strat de frunze, amestecate din timp cu resturi vegetale din gradina, urzici, frunze de varza, etc. Materialele asezate se taseaza si se uda bine.

Urmeaza apoi un strat de ingrasamant organic (gunoi de grajdi si urina) sau cumpost semipreparat.

Stratul superior este format din compost gata preperat, amestecat cu pamant din gradina. Dupa adaugarea tuturor acestor materiale, inaltimea stratului poate atinge si metru, iar latimea acopera deja toata latimea suprafatei sapate la inceput.

Pentru pastrarea caldurii si a umezelii si declansarea proceselor de compostare, care vor ajuta la cresterea si rodirea plantelor de deasupra, dar si pentru anihilarea potentialelor buruieni, stratul va trebui acoperit cu rogojini din paie, sau macar cu cateva straturi de ziare vechi. Daca gerurile sunt extreme, in timpul iernii, stratul se poate proteja suplimentar si cu o folie.

Infiintarea stratului se face, la modul ideal, in lunile de toamna-iarna. In felul aceste se valorifica toate deseurile din gradina, iar pana in primavara stratul va avea doar 30 cm inaltime.

Temperaturile mai ridicate datorate proceselor de descompunere din interiorul stratului sunt favorabile insamantarilor timpurii.

 compostul_in_gospodarie  Acesta este stratul inaltat care valorifica toate resturile din gospodarie, iar mai multe amanunte despre aceste subiect, precum si despre compost in general veti gasi in volumul Compostul in gospodarie, de Krafft von Heynitz.Aceasta carte ofera informatii detaliate despre prepararea si utilizarea compostului in gospodarie, prezentand totodata cele mai noi aplicatii ale acestei lucrari.

O forma simplificata a stratului inaltat este formata doar din lemn/crengi, bucati de pamant inierbate, fixate cu iarba in jos, si ziare. Sau lemn, pamant afanat amectecat cu ceva gunoi si resturi vegetale si paie. Daca se infiinteaza primavara, pe acest strat se pot deja planta rasadurile si semintele pentru rod.

Stratul inaltat: schematicstrat_inaltat_schema1
Stratul inaltat: baza lemnoasa

strat_inaltat_baza_lemnoasa1

strat_inaltat_baza_lemnoasa2

Stratul inaltat: culturi
strat_inaltat_cultura1

strat_inaltat_cultura2

strat_inaltat_cultura3

strat_inaltat_cultura4

 compostul_in_gospodarie  Acesta este stratul inaltat care valorifica toate resturile din gospodarie, iar mai multe amanunte despre aceste subiect, precum si despre compost in general veti gasi in volumul Compostul in gospodarie, de Krafft von Heynitz.Aceasta carte ofera informatii detaliate despre prepararea si utilizarea compostului in gospodarie, prezentand totodata cele mai noi aplicatii ale acestei lucrari.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.