DIY: Cum construim un cofraj pentru betonare

Un cofraj pentru betonare este acea constructie ajutatoare, provizorie, in care se toarna betonul proaspat, care trebuie sa raspunda acestor cerinte minime:

  • Exactitate – dimensiunile lui interioare trebuie sa corespunda dimensiunilor structurii finale
  • Capacitate portanta – trebuie sa suporte atat la presiunea betonului proaspat, cat si la solicitarile procesului de lucru
  • Etanseitate – trebuie sa fie bine inchis, pentru a nu se scurge particulele mai mici ale mixturii de beton
  • Usor de intretinut si curatat
  • Usor de montat si demontat, pentru a usura lucrul, dar si pentru a nu deteriora structura de beton la demontare
  • Placa interioara sa fie neteda, pentru a reduce frecarea mixturii si pentru a impiedica lipirea betonului de suprafata cofrajului
  • Economic: materiale usor de procurat, plus montaj cu eforturi minime

Scandura de brad – cel mai sigur material pentru cofrare

Cel mai sigur material folosit la realizarea cofrajului este scandura de brad, a carei grosime recomandata este de 2,4 cm, iar latime maxima de 15 cm – cele mai late de atat tind sa se rasuceasca. Pentru o suprafata perfect neteda a betonului se pot folosi placi laminate.

Daca marimea cofrajului permite, se pot folosi elemente prefabricate din scandura, a caror schema o regasiti mai jos:element_cofraj

  • a)    Element potrivit pentru a fi folosit de mai multe ori
  • b)    Element potrivit pentru a fi folosit o data
  • 1)    Scanduri pentru cofraje
  • 2)    Rigla exterioara de 10 X 2,4 cm
  • 3)    Rigla interioara fixata cu cate 2 cuie de fiecare scandura – pentru elemente de cofraj destinate utilizarilor multiple
  • 4)    Rigla interioara fixata cu cate 1 cui, doar de scandura de jos si cea de sus – pentru elemente de cofraj destinate unei singure utilizari.

Intre scanduri se lasa cate 2-3 mm pentru cazul in care li se modifica dimensiunile din cauza umezelii din beton.

Riglele exterioare, folosite pentru rigidizare, trebuie sa aiba lungime egala cu inaltimea elementului de cofraj, iar cele interioare pot fi lasate mai lungi si pot fi ascutite pentru a bate elemental de cofraj in pamant, ca in figura de mai jos;

element_cofraj1

  • 1)    Rigla exterioara
  • 2)    Rigla interioara, ascutita pentru a putea fi batuta in pamant.

 

Realizarea cofrajului pentru coltul negativ al structurii de beton
cofraj_colt_negativ

  • 1)    placa de cofraj – defineste forma viitoarei sructuri de beton
  • 2)    rigla – pentru fixarea placii de cofraj.

Structurile de sprijin si suport ale elementelor de cofrare

Aceastea trebuie sa reziste atat la solicitarile de la betonul proaspat cat si al cele ale placii de cofraj si cele provenite din procesul de lucru si eventualele miscari ale fundatiei.

Pentru structurile de suport se pot folosi grinzi, bare sau stalpi din lemn sau metal, cu sectiune patrata, cu latura de 10 – 14 cm – foto a), sau rotunda, cu diametrul de 8-12 cm – foto b).stalpi_sustinere

  • Stalp de lemn cu sectiune patrata: 1) rigla transversala; 2) scandura de rigidizare.
  • Stalp de lemn cu sectiune rotunda: 1) stalp; 2) grinda de sustinere; 3) rigla suport; 4) scandura de rigidizare; 5) cofrajul planseului.

Stalpii vor fi montati la o distanta de 0.8 -1.2 metri unul de altul, iar pe ei vom aseza grinzi de sustinere transversale si longitudinale.

 Sustinerea laterala a placilor de cofraj

Sustinerea aceasta este obligatorie in cazul peretilor inalti, mai ales in primele 8-12 ore, cand presiunea betonului proaspat turnat este maxima – pana ce acesta face priza. Pentru a sustine toata aceasta presiune, placile de cofrare trebuie consolidate cu sustineri laterale, cu cabluri de tensionare sau cu eclise.

Sustinerea laterala se realizeaza din scanduri de 10X2.4 cm sau din stalpi de 10X10 cm. Distanta dintre elementele de sustinere realizate din scandura este de 40-60 cm, iar a celor realizate din stalpi este de 70 cm, ca in figura de mai jos:

rigidizare
1) scandura suport; 2) rigla orizontala; 3) scandura de cofraj; 4) rigla verticala; 5) sarma de tensionare; 6) pene; 7) interstitiu pentru sarma de tensionare.

Riglele orizontale situate vis a vis unele de altele le vom strange cu sarma de otel de 3-4 mm. Daca peretii cofrajului sunt formati din placi, acestia se vor gauri pentru a introduce sarma.

Stabilitatea finala a cofrajului se asigura cu ajutorul scandurilor sau parilor sprijiniti oblic de riglele orizontale si de baza solida a cofrajului (pamant sau fundatie) si care preiau sarcina si o transmit catre baza, asa cum se observa la cofrajele peretilor de beton de mai jos.

Cofrajul peretilor din betoncofrajul_peretelui_de_beton

1)    placa de cofraj din scanduri
2)    rigla verticala
3)    rigla orizontala
4)    elemente de sustinere din scandura
5)    rigla orizontala de jos
6)    sarma de tensionare
7)    pene
8)    rasucirea sarmei de tensionare
9)    scandura de sustinere
10)    distantier provizoriu
11)    beton


Cofrajul trotuarelor din betoncofraj_trotuar

1)    fundament nivelat si compactat
2)    pietris
3)    pat de balast
4)    beton
5)    sipca de nivelare
6)    placa de cofraj
7)    popi de lemn pentru sustinerea placii laterale, batuti in amant la 1-1.5 metri, functie de grosimea scanduri de sustinut si grosimea betonului de turnat.

Sursa informatii:

[one_third]

betonarea_cu_mijloace_proprii-500x500

[/one_third] [two_third_last]

Betonarea cu mijloace proprii

Recomandam aceasta carte celor care se pregatesc de lucrari de betonare in regie proprie. Cartea prezinta modul corect de preparare, posibilitatile de transport, turnarea si prelucrarea corespunzatoare a betonului.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.