DIY: Cum construim o fantana arteziana

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

O fantana arteziana este compusa din 3 elemente de baza:

 • (1)apa, care circula ascendent prin interioarul unei tevi si la capatul acesteia se revarsa peste elementele decorative,  intr-un ciclu fara sfarsit;
 • (2) o pompa, care propulseaza apa prin teava;
 • si (3)un element decorativ, peste care curge apa.

Elementul decorativ

Poate fi construit din orice material rezistent la apa. In proiectul ilustrat aici s-au folosit pietre plate, dar la fel de bine se pot folosi pavele, forme metalice, adapatoare pentru pasari, sau piese de ceramica/marmura/travertin/etc

Structura de baza

Indiferent ce materiale alegeti, structura de baza a fantanii ramane aceeasi:

 • Un bazin rezistent la apa, care pentru fanatanile de exterior se va ingropa in pamant
 • Peste acesta se pune un capac rigid, pentru a impiedica materiale nedosite sa cada in apa si ulterior sa infunde tevile si pompa
 • Peste acest capac se construieste o structura (din lemn sau metal), care urmeaza sa sustina elementele decorative ale fantanii  si sa le impiedice sa cada in bazin.

Pompa submersibila este inima intregului sistem

Se fixeaza in bazin, sub nivelul apei, si rolul ei este sa recircule apa care curge de pe structura decorativa. Din moment ce aceste pompe sunt electrice, tineti cont ca va trebui sa „aduceti” curentul in preajma fantanii prin intermediul unor prelungitoare.

Nu uitati de gura de vizitare

Pompa va trebui sa fie accesibila pentru curatire sau repozitionare, asa ca decupati o portita de vizitare in capacul rigid ce se pune peste bazin, suficient de mare cat sa va incapa mana, dar si pompa.

Capacul, precum si structura de rezistenta a fantanii pot fi mascate cu pietris, sau alte materiale decorative care se potrivesc peisajului.

Teava care transporta apa spre varful fantanii se ataseaza de pompa cu ajutorul unei reductii.  Exista si modele de pompa care au toate accesoriile incluse, inclusiv teava verticala, astfel incat dvs nu trebuie decat sa-i adaugati ornamentele dorite.

Se poate face si cu ajutorul unei pompe simple, la care puteti atasa diverse reductii, tevi si furtune ramase de la redecorarea casei sau gradinii, dar va trebuie rabdare si ceva mai multa pricepere.

Sa vedem cum se face.

fantana_arteziana_schitaMateriale necesare (daca construiti dvs si pompa):

 • Pompa – o gasiti la orice magazin de bricolaj
 • Teava de cupru sau din PVC
 • Bazin rezistent la apa: vas depozitare, galeata, cadita. Important este ca apa sa cuprinda bine pompa si sa ramana si ceva spatiu in jur.
 • Pietre (in cazul ilustrat) sau alte elemente decorative, care vor forma corpul fantanii.
 • Pietris sau alt fel de material marunt pentru decorarea capacului peste bazin.
 • Un niplu / reductie pentru prinderea tevii de pompa (daca teava este separata de pompa)
 • O valva pentru reglarea debitului (daca nu este incorporata in pompa).
 • Capacul rigid peste vasul de apa – poate fi o placa din fibra de sticla sau aluminiu, suficient de mare cat sa depaseasca marginile bazinului.
 • Strutura de sustinere a elementelor decorative va trebui sa fie cu atat mai rezistenta, cu cat suprastrutura fantanii este mai grea – in acest caz va fi formata din bucati de lemn.
 • Pietris – pentru pus sub bazinul fantanii, pe fundul gropii.
 • Prelungitor / cablu electric
 • Teava de PVC pentru protectia cablului electric
 • Silicon rezistent la apa

Nota: teava, valva pentru debit si reductia trebui sa aiba acelasi diametru si sa se potriveasca toate cu diametrul racordului de iesire apa al pompei. Achizitionati mai intai pompa si apoi, stiindu-i caraceteristicile, mergeti si achititionati toate celelalte fitting-uri de care mai aveti nevoie pentru a o monta.

Unelte necesare:

 • Foarfece sau cutter pentru taierea materialului ce va forma capacul peste bazin
 • Foarfece pentru taiat tevi / panza de bonfaier
 • Cheie ajustabila – pentru fixarea niplului
 • Ciocan
 • Bormasina – pentru dat gaurile in pietre
 • Burghie – cat diametrul tevii de apa
 • Fierastrau – pentru taierea bucatilor de lemn ce vor forma puntea de sustinere a fantanii
 • Pistol pentru silicon

Sau, pentru a simplifica, poti cumpara o pompa cu toate elementele incluse, cu filtru UV pentru alge si filtru pentru ape murdare, de la magazinele de bricolaj. Doar o asezi pe fundul iazului, o conectezi la o sursa de apa si una de curent si gata. Unelte necesare : zero. Nivel de pricepere: mic. Efort: minim.


Fantana arteziana 3 in 1, usor de montat si intretinut

Pasii de lucru pentru constructia fantanii de la zero

1. Sapati gaura pentru bazin

cum construiesti o fantana arteziana

Sapati o gaura suficient de larga sa cuprinda vasul pentru apa si cam cu 5-10 cm mai adanca.  Sapati si un santulet de la groapa, pe directia prizei, in care veti plasa tubul de PVC pentru protectia cablului electric.

2. Amplasati bazinul de apa si tubul de PVC 

cum construiesti o fantana arteziana

Pe fundul gropii sapate anterior presarati un strat de cativa centimetri depietris fin,  pentru asigurarea drenajului apei pluviale. Asezati bazinul peste pietris.

Masurati distanta de la priza pana la marginea gropii si apoi taiati teava de PVC corespunzator acestei distante.  Intindeti cablul electric prin aceasta teava si atasati-i in capat la pompa (conform instructiunilor de alimentare cu energie ale pompei). Daca pompa are atasat cablul, trageti-l pe acesta prin teava de PVC.

Asezati teava de PVC in santul sapat anterior si acoperiti-o cu pamant.

3. Fixati componentele in bazin

cum construiesti o fantana arteziana

Pompa trebuie asezata in pozitie centrala si trebuie sa fie complet acoperita cu apa.  Asezati capacul bazinului peste acesta si marcati spatiile pentru tragerea cablului electric.

4. Croiti deschiderea gurii de vizitare. 

cum construiesti o fantana arteziana

Gura de vizitare trebuie sa fie suficient de mare pentru a incapea pompa si mana dvs.

5. Conectati pompa la teava de cupru (daca pompa nu are deja teava fixata)

Montajul valvei de control a debitului:

Taiati teava de cupru cam al 10-15 cm de capat. Valva de presiune se va instala in aceasta zona, cu ajutorul fitting-urilor potrivite ca diametru. Valva trebuie aleasa de diametrul potrivit pentru teava.

Desfaceti piulitele si garniturile de la capetele valvei si treceti-le pe teava de cupru. Introduceti apoi capetele celor doua bucati de teava in capetele valvei si fixati legaturile astfel creata folosind garniturile si pilitele valvei, desfacute anterior.

Montajul tevii la pompa

Infiletati un capat al reductiei  la outlet-ul pompei. Celalalt capat al reductiei trebuie fixat pe capatul ramas liber al bucatii mai mici de teava. Folosind cheia ajustabila, fixati cat mai strans reductia la pompa si teava.

Daca pompa are teava gata atasata, nu trebuie decat sa o asezati in mijlocul bazinului de apa.

6. Pregatiti materialele pentru structura de sustinere

cum construiesti o fantana arteziana

Cu ajutorul unui fierastrau taiati bucati de lemn ceva mai lungi decat latimea gropii si fixati-le deasupra capacului.

7. Pregatiti pietrele

cum construiesti o fantana arteziana

Mai intai asezati pietrele una peste cealalta, astfel incat sa construiti o structura care sa va placa si in care sa aiba echilibru cat mai bun. Marcati ordinea pietrelor pe partea dedesubt.

Gauriti fiecare piatra cu burghiu potrivit pentru dimensiune dorita a gaurii. Daca este posibil, marcati si locul gaurii cu creionul, atunci cand marcati ordinea pietrelor.

8. Asamblati fantana

cum construiesti o fantana arteziana

Asezati pietrele in ordinea stabilita, pe teava si aranjati-le astfel incat structura de devina stabila si echilibrata. Marcati pe teava locul unde se termina ultima piatra.

Taiati apoi teava cu jumatate de centimetru mai jos decat aceste semn, astfel aceasta nu se va vedea si apa va parea ca iese din piatra. Asezati ultima piatra la loc.

Umpleti bazinul cu apa prin gura de vizitare, astfel incat nivelul apei sa depaseaca cu cel putin 10-15 cm inaltimea pompei. Deschideti valva pentru debit, puneti pompa in priza si fantana functioneza. Ajustati debitul cu ajutorul valvei.

9. Finisaje

cum construiesti o fantana arteziana

Directionati cursul de apa invartind pietrele in jurul tevii. Pentru a pastra structura stabila si echilibrata, fixati pietre mai mici intre cele mari, pentru a le echilibra pe acestea din urma.

Daca vreti sa faceti structura permanenta, opriti apa, lasati pietrele sa se usuce si apoi aplicati silicon transparent intre pietre pentru a le lipi una de alta. Lasati adezivul de se usuce inainte de a da din nou drumul la apa.

Odata fantana finalizata, inchideti fanta de vizitare si camuflati structura de sustinere si capacul peste bazin cu pietris.

Verificati nivelul apei in mod constant, in special in perioadele foarte calduroase si inlocuiti apa evaporata.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin: Sisteme de irigatii

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!