Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Din ce materiale sunt făcute cele mai bune baterii bucatarie

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă picură, curge, scoate tot felul de zgomote și schimbarea cartușului nu mai ajută, sau reamenajezi și se impun schimbări radicale, atunci este momentul să treci la alegerea unui noi baterii bucatarie.

Acest material este conceput pentru a te ajuta să parcurgi cele mai importante criterii de alegere ale unei baterii sanitare.

Aliajul din care sunt turnate cele mai bune baterii sanitare

Prin bateria sanitara circulă apa pe care o bem și pe care o folosim la igiena personală, așa că aliajele din care sunt turnate piesele sale componente sunt foarte importante.

Acestea nu trebuie să transmită nici un fel de gust, miros sau culoare apei pe care o bem și nici să fie ușor de corodat. Cele mai des întâlnite materiale din sunt turnate piesele bateriei sunt acestea:

1.Alama

Alama este un aliaj foarte cunoscut si des folosit al cuprului – cupru + zinc – si unul dintre cele mai sigure materiale folosite la bateriile sanitare, cu un raport preț-calitate excelent.

Pe lângă baterii și racorduri în instalațiile sanitare, alama se foloseste si pentru decorațiuni care imită aurul și pentru instrumente muzicale.

Alama are o maleabilitate bună, se poate turna în forma variate și este integral reciclabilă. Rezistă bine la substanțe corozive,  temperaturi înalte, clor și ape dure. Cuprul conținut de aliaj are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene.

Bateriile din alamă pot avea finisaje diferite: crom, pentru aspectul argintiu clasic, aspect granit,  antichizat, etc.

Magazin Sporulcasei.ro: Baterii bucatarie din alamă AICI.

2.Bronz

Bronzul este tot un aliaj al cuprului, foarte des intalnit si el,  – cupru + staniu – si se foloseste atat in instalatii, cat si la decoratiuni si instrumente muzicale. 

Pentru baterii sanitare, bronzul se foloseste cromat sau nichelat – pentru aspectul elegant si intretinerea usoara, plus proprietatile anticorozive. 

3.Inox

Oțelul inoxidabil sau inoxul este cel mai durabil dintre materialele utilizate la baterii și are punctul de topire cel mai înalt. Datorită durității sale, în aliajele folosite de obicei la bateriile sanitare se mai adaugă nichel sau crom. În producerea sa nu se folosește plumb.

Poate avea finisaje diferite, dar cromarea și sablarea sunt cele mai folosite.

4.Zinc

Zincul este mai ușor decât alama și are culoare gri. Se cromează, ca și bateriile din alamă, pentru un finisaj cu estetică deosebită și întreținere simplă.

Bateriile turnate din zinc nu sunt nici la fel de durabile ca cele din alamă sau inox, nici la fel de rezistente la elemente corozive.

5. Ceramica și materialele compozite

De obicei construite din granit, quartz și rășină, materialele compozite sunt extrem durabile, rezistând fără probleme atât la zgârieturi, cât și la pete și radiații UV.

Bateriile din ceramică sau material compozit pot fi construite integral din acest material sau doar parțial.

Arată spectaculos, mai ales asortate cu chiuvetă și nu transmit nici un fel de substanțe în apă. 

Tipul de pipă: fixă, rotativă sau flexibilă?

In funcție de locul unde o folosești și frecvența folosirii, acest detaliu poate fi foarte important.

În baie, de pildă, se pot folosi baterii monocomandă cu pipă fixă, dar în bucătărie, unde activitățile sunt atât de complexe și uneori chiuveta are 2 cuve, nu poate fi vorba despre așa ceva și se recomandă o pipă înaltă, rotativă sau chiar una flexibilă, tip duș.

Baterie monocomanda sau dublă comandă?

În țara noastră se folosesc în mod tradițional bateriile amestecătoare, dar diferă modul de amestecare: folosind o singură manetă sau 2.

Obiceiurile voastre și modul preferat de montaj vor stabili viitoarea alegere.

Cu aerator / economizor sau fără?

Aeratorul sau economizorul este un element inclus în orice baterie de calitate din zilele noastre, dar dacă bateria vine fără mica sită cu rol de introducere a aerului în jetul de apa (și implicit reducerea consumului de apă) , poți cumpăra unul aproape din orice magazin cu produse pentru instalații și amenajări. 

Important este și ca partea exterioară a aeratourlui să fie flexibilă, din cauciuc. Astfel poți îndepărta ușor, prin trecere cu unghia pe suprafața sitei, eventualele depuneri de calcar.

Atenție la racorduri !

Racordurile, dacă vin la pachet cu bateria, nu ar trebuie să emane nici un fel de miros, mai ales după un timp de la desfacerea cutiei.

Dacă mirosurile persistă, acestea se vor transfera în apa de băut după montarea bateriei. Ce poți face?

Dacă bateria este dintr-un aliaj de calitate, cumpără alte racorduri. Dacă și bateria emană mirosuri, schimb-o cu una de calitate mai bună.

Montaj : pe perete, pe lavoar/chiuvetă sau pe podea

Aici proiectul de design interior și preferințele tale, precum și tipul de lavoar / chiuvetă/cadă sunt esențiale în luarea unei decizii.

Garanții

O baterie ar trebui să aibă minim 2 ani garanție. Cele de calitate au garanții extinse de până la 5 și chiar 10 ani.

Ai grija insa la conditiile de acordare a garantiei. Modul de montaj si intretinerea defectuoasa a bateriei pot aduce stricaciuni bateriei sanitare care o fac incompatibila cu acordarea garantiei. Respecta intocmai indicatiile de montaj si utilizare si nu va fi nici o problema.

Funcțiile suplimentare aduc creșterea confortului, dar si a pretului bateriei

Funcții suplimentare precum senzorii, temporizatorul, LED-urile colorate ce indica temperatura apei sau termostatul sunt concepute pentru creșterea confortului și pentru reducerea consumului. De obicei bateriile cu astfel de funcții sunt și mai scumpe decât cele simple.

baterii pentru baie

Magazin Sporulcasei.ro: Baterii pentru baie si bucatarie

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!