Detaliul care poate distruge faianța

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Atât de comună în zilele nostre, faianța are o istorie fascinantă. S-a născut din arta lutului ars, în orașul italian Faenza, acum câteva sute de ani. Pentru că a fost inventată de ceramiștii acestui oraș, a luat și numele regiunii în care s-a născut. La rândul lui, numele orașului a fost dat de romani, cei care au dezvoltat acest centru bogat în argilă sub numele de Faventia, care a devenit sinonim cu ceramica. Ceramiștii de aici au cunoscut succesul pe plan mondial, reușind să facă din ceramică, artă. Tradiția locală a fost consolidată în sute de ani de muncă și creație, permițând astfel dezvoltarea acestui centru.

În zilele nostre faianța, alături de gresie, este unul dintre cele mai întrebuințate materiale pentru finisarea locuințelor la interior, dar și la exterior. Mulțumită diversității sale, a mărimilor, texturilor și culorilor, oricine poate crea un design deosebit care durează în timp.

Amenajari cu placaj

Faianța albă, piesă nemuritoare

Un loc special în galeria materialelor pentru placări îl ocupă faianța albă. În primul rând albul face ca spațiul să pară mai mare. Apoi, este liniștitor și elegant. Unde este folosit, albul lasă senzația de curățenie: nu degeaba se folosește în spitale. Și nu se va demoda niciodată. O baie albă este trendy, elegantă și arată foarte bine. Cu o faianță albă se poate combina orice culoare. La fel de bine, poate fi folosită în bucătărie. Alături de piese din lemn, dă spațiului respectiv o eleganță desăvârșită.

Faianța decorativă, piesa de rezistență

Faianța decorativă se pune din loc în loc – este vorba despre acele plăci dreptughiulare, cu desene intens colorate, menite să puncteze în designul general al placării. Faianța decorativă este mai scumpă decât cea obișnuită. Avantajul ei este că poate aplicată pe orice suprafață, indiferent de formă. Plăcile decorative sunt mici și ușor de manevrat.

Cum alegem faianța

Tentația multor cumpărători este să aleagă produse ieftine. Însă această alegere poate aduce după sine nenumărate probleme. În primul rând, faianța de proastă calitate se deteriorează mult mai repede și va necesita înlocuirea plăcilor ceramice. Mai ales dacă vorbim de faianța de baie. În acest fel, investiția inițială va fi de fapt o pierdere financiară pentru proprietar. Se mai adaugă la aceasta și disconfortul și costurile cu manopera generate de înlocuirea faianței. În plus, un produs de o calitate îndoielnică poate avea abateri dimensionale, plăcile sunt foarte subțiri și se sparg cu ușurință sau prezintă defecte de suprafață care se pot agrava în timp.

Renovarea unei bai mici

De ce trebuie să ținem cont

O alte greșeală pe care o fac românii atunci când cumpără plăci ceramice și care poate, de asemenea, avea impact în durabilitatea produselor este omiterea verificării informațiilor de pe ambalaj. Astfel, fiecare cumpărător ar trebui să fie atent că pe cutia plăcilor să fie indicate numele și adresa producătorului, marca produsului, dimensiunea și codul acestuia, calitatea dar și nuanța și data fabricației.

Un sfat util

Specialiștii recomandă ca achiziționarea acestor produse să se facă din magazinele specializate, unde sunt disponibile materialele și unde cumpărătorii pot vizualiza plăcile ceramice și pot afla informații suplimentare de la specialiștii în domeniu și vânzători. Tot aici întâlnesc adesea sugestii de combinare a plăcilor de faianță și gresie, extrem de utile în lipsa unui proiect de design interior.

Montajul plăcilor de faianță și gresie

Am ales cu grijă culoarea, modelul, dimensiunile, urmează ultimul pas: montajul. Acesta este detaliul care poate distruge și cea mai frumoasă faianță din lume. De aceea, găsirea unui meșter care să știe să o monteze este una din cele mai importante etape ale procesului de decorare a locuinței. Un montaj defectuos nu numai că strică aspectul plăcilor, dar poate duce și la altfel de probleme, precum dezlipirea plăcilor, crăparea acestora sau infiltrarea de umezeală.

Pregătirea suprafeței și hidroizolarea sunt primii pași spre un montaj corect al plăcilor de faianță așa că asigurați-vă că meșterii cu care lucrați cunosc toate etapele și știu să le execute corect.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!