Despre randamentul supraunitar al centralelor in condensatie
0 comentarii

Un randament de peste 100%, conform legilor fizicii, este imposibil: intr-un sistem inchis, doar o parte din energie consumata se transforma in energie utila, iar daca s-ar fi putut trece peste legile fizicii probabil ca am fi creat deja perpetuum mobile. In aceste conditii, la ce se refera producatorii de instalatii pentru incalzire cand vorbesc despre randamente de 105 -110%?

O centrala normala are randamente in jur de 80%. Adica din tot gazul consumat si facturat dvs, cam 20% se pierde. Asa functioneaza lucrurile, acestea sunt legile fizicii, oricat s-ar fi straduit producatorii sa reduca aceasta pierdere.

Tehnologia noua incorporata in centralele in condesatie – schimbatoarele de caldura – preia o parte din caldura care s-ar pierde odata cu gazele eliminate si o reintroduce in sistem, recirculand-o si punand-o la treaba din nou.  Acest proces creste randamentul total al centralei, obtinand rezultate mai bune cu aceeasi cantitate initala de gaz arsa, dar, neputand incalca legile termodinamicii, randamentul total al centralei ramane tot sub 100%, cel mai probabil 90-95%, fata de 70-80% la o centrala normala.

Ceea ce este calculat si raportat ca supraunitar (mai mare de 100%) de catre producatori, este randamentul raportat la puterea calorica inferioara a combustibilului.

  • Puterea calorifica inferioara (PCI) este cantitatea de caldura produsa de 1 unitate de combustibil (kg, litru, mc etc) cand apa continuta in acesta este evacuata in stare de vapori.
  • Puterea calorifica superioara (PCS) este cantitatea de caldura produsa de 1 unitate de combustibil (kg, litru, mc etc) cand apa continuta in acesta este evacuata in stare lichida.

In cazul gazului natural, caldura recuperabila prin condensare este 11% din PCI, cea mai mare dintre toti combustibilii. De aceea principiile condensarii se pot aplica doar centralelor pe gaz.

Randamentul calculat la puterea calorica:

  • La centrale termice cu condensatie: Daca 100 este puterea combustibilului, se adauga puterea din condensare, minus pierderi = randament supraunitar.
  • La centrale termice conventionale: Daca 100 este puterea combustibilului, minus pierderi = randament subunitar. 

Cum se obtin randamentele mult-laudate si implicit economiile?

Aici intervine priceperea celor care configureaza si monteaza instalatia. Pentru ca o centrala in condensatie nu va aduce nici un fel de economie fata de una clasica, daca instalatia nu este configurata corect.

Temperatura de retur este esentiala pentru producerea condensatiei si deci pentru obtinerea randamentelor sporite, respectiv a economiilor. Cu cat temperatura de retur este mai mica (sub 50°C), cu atat condensatia este mai mare, iar randamentul centralei la fel. De aceea o astfel de centrala este ideala pentru casele cu incalzire prin pardoseala – le aceste instalatii regimul tur/retur este 40/30°C.  Daca temperatura pe retur este mai mare de 50°C, nu mai vorbim despre condensatie, ci despre o centrala ce functioneaza ca si una cu tiraj fortat, fara sa ne aduca vreo economie.

Pe de alta parte, majoritate romanilor folosesc incalzirea cu radiatoare, iar cele recomandate pentru zona noastra geografica sunt radiatoarele 90/70/20°C (tur 90°C, retur 70°C, temperatura ambinetala 20°C). Aceste recomandari se fac pe baza Standardului Roman SR 1907-1 – prescriptii de calcul pentru necesarul de caldura – si tine cont de: temperatura exterioara si zona climatica in care va aflati, adaosuri pentru comepsarea suprafetelor reci (pereti exteriori), infiltratiile pe la rosturile usilor si ferestrelor, fluxul termic cedat prin sol, etc.

La regimul 50/30, ideal pentru condensare, pentru a mentine o tempetarura ambientala de 20°C, ar trebui sa folosim calorifere mult mai mari: de 4 ori mai mari. Asta inseamna investitii mai mari si pierderi in termeni de spatiu si estetica.

Se pare ca solutia este alegerea unei configuratii de radiator de 75/60/20°C, care implica radiatoare mai mari cu doar  27-30%. Aceasta configuratie este ideala pentru a obtine economii din condensatie, daca ramaneti la solutia cu radiatoare.

Alte solutii sunt ventiloconvectoarele sau incalzirea in pardoseala.

Accesoriile

Tot in ideea folosirii optime a centralei, se mai recomanda un accesoriu foarte important: sonda de exterior, care regleaza functionarea centralei si functie de temperaturile de afara, ajuta la scaderea temperaturii apei din instalatie, astfel incat centrala, daca nu este extrem de frig afara, va incalzi apa mai putin pentru a atinge temperatura dorita in casa, iar temperatura de pe retur, va fi implicit mai mica de 50°C – ceea ce ajuta la condensatie si deci la economii.

Acest accesoriu este cu atat mai util cu cat o centrala si radiatoarele se dimensioneaza tinand cont de minimele de temperatura din zona dvs geografica, dar acele minime este putin probabil sa se metina toata iarna: mai degraba se vor mentine cateva zile sau saptamani. Sonda exterioara va „spune” acest lucru centralei si ea va „sti” sa reduca temperaturile din instalatie pentru a produce condensatia.

Termostatul de ambient este si el un accesoriu indispensabil pentru a folosi centrala numai atunci cand este nevoie.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.