Despre puffer si rolul lui în instalaţia de încălzire: facturi mai mici de gaz, energie sau lemne - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Despre puffer si rolul lui în instalaţia de încălzire: facturi mai mici de gaz, energie sau lemne - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Despre puffer si rolul lui în instalaţia de încălzire: facturi mai mici de gaz, energie sau lemne

Puffer (lb. germană) sau buffer (lb. engleză) este un vas de acumulare, un rezervor cu sau fără serpentine, care înmagazinează agentul termic la o anumită diferenţă de temperatură faţă de cazanul centralei termice.

Pentru a putea menţine agentul termic, adică apa din instalaţie, la temperatura necesară fără prea multe pierderi, puffer-ul trebuie să fie termoizolat. Calitatea şi grosimea termoizolaţiei cu care este dotat pufferul, cât şi numărul şi suprafaţa serpentinelor determină eficienţă energetică a acetuia şi implicit a întregii instalaţii.

 De ce este important pufferul?

Pentru a vedea importanţa pufferului, trebuie mai întâi să vorbim despre arderea cazanului cu combustibil gazos, solid, lichid, etc.

Atunci când focul în centrală arde puternic, (la cazanele în gazeificare, flacăra este albăstruie-violet, iar  pe coş iese puţin fum, de culoare gri/alb sau incolor) înseamnă că au loc arderi curate, la temperaturi înalte (peste 600⁰C-700⁰C). La aceste temperaturi, are loc şi oxidarea completă a monoxidului de carbon (CO), acesta trecând în dioxid de carbon (CO2). Rezultatul acestui mod de funcţionare este un consum minim de combustibil şi implicit economii datorate randamentului ridicat.

Dar necesarul termic nu este mereu constant (diferă funcţie de temperatura interioară şi cea exterioară), iar arderea în centrală nu poate avea mereu temperaturi mari. Atunci randamentul centralei scade şi pe coş se elimină multe gaze nearse cu temperaturi ridicate.

Pufferul are un rol important în păstrarea unei temperaturi relativ constante atât în zona de distribuţie a căldurii (interiorul casei), cât şi al temperaturii tur/retur în cazan. Pufferul asigură şi diferenţa de energie în cazul unui consum de vârf. Cu ajutorul lui toate sursele de energie pot funcţiona la putere medie spre minim şi foarte puţin timp la putere maximă.

Altfel spus, pufferul este important în optimizarea consumului de energie primară (electrică, gaz, lemne, etc).

Puffer-cu-1-2-serpentine
Puffer cu 1 – 2 serpetine

 Cum funcţionează?

Pufferul stochează energie la o temperatură la care sistemul de distribuţie are un randament maxim (75⁰C÷85⁰C). Astfel, arderea poate avea mereu intensitate maximă şi ca urmare randamentul centralei va fi mereu ridicat. Pufferul are posibilitatea de a ceda sistemului de încălzire agentul termic când este nevoie, la o temperatură la care acesta funcţionează cu eficienţă maximă.

 Când se recomandă utilizarea unui puffer

Utilitatea pufferului se cunoaşte în tot timpul anului prin economiile generate, iar primăvara şi toamna economiile sunt cele mai mari, datorită necesarului redus de energie pentru încălzire.

Un alt avantaj al acestuia este faptul că permite conectarea mai multor surse de căldură pe acelaşi circuit de încălzire. Un exemplu ar fi un panou solar conectat prin intermediul pufferului la instalaţia de încălzire, care atât la începutul cât şi sfârşitul sezonului de încălzire (sunt cazuri în care tot sezonul) aduce aport la încălzire. Ori a unei centrale electrice sau pompe de căldură ce funcţionează pe tarif diferenţiat când tariful electric este mai mic sau cu energie produsă de un sistem photovoltaic.

Utilizarea cea mai largă a pufferului este în cazul centralelor cu combustibil solid, a sistemelor solare, pompelor de căldură şi a încălzirii prin pardoseală, ori a instalaţiilor unde temperatura agentului termic din circuit trebuie să se situeze strict între anumite valori.

Centralte termice pe gaz aici.

Câte tipuri de puffer-e există?

În funcţie de tipul de izolaţie:

 • cu 75 mm Izolaţie compozit din spumă rigidă (HVI) Clasa A de eficienţă energetică
 • cu Green Line – Izolaţie (GL) Clasa C  de eficienţă energetică

Cele cu izolaţie mai slabă nu se recomandă a fi utilizate, din punct de vedere al eficienţei energetice: consumul de energie poate fi mai mare, decât dacă nu s-ar utiliza acest tip de puffer.

În funcţie de numărul de serpentine şi de lungimea acestora, se stabileşte în ce tip de aplicaţie poate fi utilizat : cazan (centrală termică), solar, pompă de căldură.

 • Puffere fără serpentină – acestea sunt utilizate pentru descărcarea termică a cazanelor pe combustibil solid, pentru protecţia lor şi pentru stocarea energiei în exces. Se mai utilizează în instalaţiile cu pompă de căldură Apă-Apă (pufferele au o izolaţie specială) , pentru preparare ACM şi răcirea spaţiilor
 • Cu 1(una) serpentină, pentru sistemele cu Cazan(Centrală Termică) şi SOLAR
 • Cu 2(două) serpentine, pentru sistemele cu Cazan combustibil solid,  Centrală Termică pe gaz/motorină/ulei/electric/H2 şi SOLAR
 • Cu 3(trei) serpentine, pentru sistemele cu Cazan combustibil solid,  Centrală Termică pe gaz/motorină/ulei/electric/H2, Pompă de Căldură şi SOLAR
 • Cu 3(trei) serpentine+1 pentru condensare directă, pentru sistemele cu Pompe de Căldură

În funcţie de suprafaţa serpentinelor, pufferele sunt cu o eficienţă de transfer încărcare/descărcare mai bună pentru cele cu suprafaţă mai mare şi mai slabe cu suprafaţă mai mică.

Apoi mai sunt puffere care se utilizează atat pentru a stoca agentul termic pentru  încălzire, cât şi pentru a prepara  ACM(apă caldă menajeră) :

 • tank în tank, cu sau fără serpentine
 • boiler imersat, cu sau fără serpentine
Puffer-cu-1-4-serpetine
Puffer cu 1,2,3 si 4 serpetine

Apelează la profesionişti

Toate echipamentele descrise au eficienţă mai bună sau nu, avantaje şi dezavantaje, în funcţie de tipul de instalaţie în care se instalează. Iar pentru a te bucura de o instalaţie eficientă, care să-ţi returneze banii într-o perioadă de timp rezonabilă, este recomandat să apelezi la profesionişti.

Recomandarea şi instalarea acestor echipamente trebuie făcută doar cu personal specializat, de regulă după întocmirea unui proiect, pentru a nu face investiţii fără eficienţă, care pot distruge sistemele pe care le aveţi deja (cazane), sau pot creea chiar accidente, în cazul în care nu sunt respectate normativele în domeniu.

Soluţiile complete personalizate îţi vor economisi banii, nu un anume tip/marcă de echipament.

Puffere online aici. 

Recuperatoarele de căldură – ajutor suplimentar în creşterea randamentului centralei

Un alt element important în cresterea eficienţei centralei tale: indiferent dacă este vorba despre combustibil solid, lichid, gaz fără condensare, utilizarea unuia sau mai multor recuperatoare de căldură pe coşul de fum te ajută la recuperarea unei părţi din căldura care se pierde pe acolo sub formă de gaze fierbinţi.

Recuperator-caldura-cos-fum

Centrală cu ardere inversă şi puffer?

Multe persoane sunt de părere că atunci când avem o centrală cu ardere inversă (gazeificare), nu mai este nevoie de puffer, căci această are automatizare electronică şi îşi poate modula flacăra.

Da, este adevărat, automatizarea acestor centrale reprezintă un avantaj, însă acest lucru nu ţine loc de puffer. Multe astfel de centrale, conectate la un termostat de ambient, îşi reduc viteză ventilatorului ducând astfel la randament mai mic, ori trece din ardere inversă în ardere clasică, iar sistemul de încălzire, nemaiputând prelua această energie, este aruncată pe coş şi reprezintă pierderi.

Ca urmare, indiferent de tipul centralei, dacă pornirea/oprirea focului (încălzirii) nu este instantă, instalaţia necesită un puffer pentru randament maxim al sursei de căldură.

Puffere online aici. 

Articol realizat cu sprijinul ing. Aurel Miclea, Smart Instal Birou Energie Verde.

3 comentarii

 1. Imi cer scuze… dar la centrale pe gaz nu e nevoie de pufere, mai ales ca sunt in condensatie.
  Centralele pe gaz moduleaza puterea suficient de mult fara sa piarda prea mult din randament.
  La ce folos sa mai tii o pompa in plus la consum cand CT pe gaz are tot ce ii trebuie.

  … doar daca are si alte surse de caldura, atunci se preteaza un pufer.

 2. Buna ziua,am accesat cu placere detalii despre puffer,informatia este buna,dar,as dor isa imi explicati la o centrala gaz condensare 32kw suprafata 150 metripatrati ce tip de puffer sa adaptez?multumesc

  • Buna dimineata dl. Dinu

   La 32kWt puteti atasa unul de maxim 500L.
   Insa este necesar sa luati in calcul si sistemul de didtributie (instalatia interioara), care va poate diminua/creste necesarul volumului pufferului.
   Va recomandam pufferele cu trei serpentine: 1 SOLAR, 1 Cazan, 1 din INOX gofrat pentru preperare ACM(preparare instantanee fara risc de LEGIONELA).
   ATENTIE !!! – Conteaza foarte mult pentru eficienta modul de conectare si automatizarea sistemului.

   Daca ne oferiti mai multe detalii asupra casei (instalatiei existente si a tipului de centrala achizitionata), putem sa va oferim mai multe detalii si o schema de montaj, in baza unui contract de consultanta tehnica, contracost(200 Lei fara TVA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Includerea plantelor în spațiul de locuit – un apartament la parter

Beneficiile prezenței plantelor în apropierea  noastră sunt numeroase – aer curat, umiditate, liniște, echilibru, culoare …