Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

De Moş Nicolae, în loc de nuieluşe dăruieşte pomişori!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Moş Nicolae sau Sin-Nicoară în Transilvania, este un moş foarte ocupat şi important: deşi nu se arată niciodată, vine pe furiş şi se uită pe ferestrele copiilor să vadă dacă sunt cuminţi şi apoi împarte daruri sau pedepse, după cum e cazul. Ziua de Sfântul Nicolae marchează şi începutul perioadei celei mai reci din iarnă, de aceea Nicolae este întruchipat întotdeauna pe un cal alb, simbol al zăpezii.

Moş Nicolae are o istorie lungă, atât pe meleagurile noastre cât şi în restul Europei, şi pe alocuri are şi un aghiotant – cel care împarte nuieluşele. În Franţa, de exemplu, el vine în acelaşi timp cu un personaj grotesc – o caricatură a fostului rege asediator Carol al V-lea – care umblă prin oraş şi plesneşte cu o nuieluşa pe cei obraznici. Zeul viking Odin avea dublă funcţie, de personaj care răsplăteşte, dar şi de personaj care pedepseşte – funcţii preluate mai târziu de sfinţii şi moşii creştini.

La noi, toţi copiii primesc nuieluşe – unii un bucheţel frumos legat, alături de jucării şi dulciuri, alţii doar nuieluşele de pedeapsă, dar toate sunt aduse de Moş Neculai.

De Moş Nicolae, nu o nuieluşă, ci un pom întreg

Considerate de unii indispensabile, pedepsele nu au cel mai sănătos rol în evoluţia pe termen lung a unui copil. O fi bătăia „ruptă din rai”, dar amintirea respectivă nu îi va oferi soluţii, experienţe şi exemple pentru viitor copilului, atunci când va avea nevoie de ele.

O abordare proaspătă a nuieluşei de Moş Neculai ne-au oferit cei de la Jardina.eu. Ei ne spun să-i oferim mai mult decât o nuieluşa: să-i oferim un copăcel întreg, numai bun pentru plantare.

În loc să-i încreţiţi copilului fruntea şi să-i daţi motive de îngrijorare, daţi-i un scop şi nişte informaţii care îi pot folosi şi mai târziu. Plus o amintire plăcută: primul copăcel plantat împreună cu mama/tata. Plus rezultate palpabile ale muncii sale, sub forma fructelor din anii ce vor veni.

Cum se plantează pomii fructiferi AICI.

plantarea-pomilor-fructiferi-toamna-protejare-copacel
Pom fructifer pregatit pentru zapada si frig, si protejat contra rozatoarelor.

Unde găseşti material de plantare

Jardina.eu ne oferă puieţi de pomişori pitici care se vor potrivi perfect în ghetele copiilor pentru Moş Nicolae din acest an, cum sunt mărul pitic Baya Marisa sau cireşul pitic Regina. Copilul va avea şansa să-i îngrijească şi să trăiască momentul culesului ca pe o răsplată a muncii sale, pentru mulţi ani de acum încolo.

La fel de bine poţi cumpăra pomişorii de la pepinierele din zona ta, unde poţi primi şi informaţii despre plantare şi îngrijire, din marile reţele DIY sau de la centrele de grădinărit locale.

Sau, o altă idee bună am găsit aici: răsaduri de zmeur la ghiveci, pentru fructe gustoase toată vara. Despre îngrijirea zmeurului AICI.

Copacii şi arbuştii la ghiveci se pot planta tot timpul anului, cu excepţia perioadelor cu condiţii meteo extreme,dar în perioada de repaos (noiembrie – februarie) este cel mai bine pentru pomişor, care astfel va avea un start bun în noul an de rod.

Nuieluşa poate fi dintre cele care înfloresc!

Să sădim când este de sădit, să plantăm când este de plantat şi să punem baze sănătoase educaţiei copiilor noştri!

Şi dacă rămâneţi la ideea de nuieluşă sau nu aveţi un teren pe care să începeţi o mică livadă alături de copil, atunci încercaţi ca nuieluşa să fie dintr-un pom fructifer, pe care s-o puneţi în apă şi să-i povestiţi astfel copilului despre o altă tradiţie străveche. Dacă crenguţa (lui) va înflori până la sfârşitul anului, veţi avea un an nou bogat şi plin de satisfacţii.

Moş Nicolae înţelept şi plin de daruri!

crenguta-inflorita
Crenguta inflorita de Craciun. Sursa imagine: http://blogul-lui-ana.blogspot.ro/

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

2 comentarii la „De Moş Nicolae, în loc de nuieluşe dăruieşte pomişori!”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!