Curata mucegaiul oriunde il intalnesti, in casa si in afara ei - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Curata mucegaiul oriunde il intalnesti, in casa si in afara ei - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Curata mucegaiul oriunde il intalnesti, in casa si in afara ei

Mucegaiul exista peste tot, sub forma de fungi, dar se instaleaza si se raspandeste doar atunci cand ii permite si mentinem, voit sau nu, conditiile propice pentru dezvoltarea lui (umiditate si caldura).

Curata mucegaiul imediat ce il descoperi si apoi urmareste daca mai apare in acelasi loc. Daca da, inseamna de obicei ca acolo conditiile de mediu favorizeaza in continuare acest lucru.

Cum curatam mucegaiul?

Suprafetele care se preteaza la spalare, precum gresia si faianta le curatati cu solutie de detergent normal, apoi clateset si usuca. Suprafetele varuite sau gips cartonul curatata-le cu o carpa uscata inmuiata in putin bicarbonat sau apa cu detergent. Evita sa uzi suprafata prea tare.

O solutie foarte populara, mai ales pentru zonele cu gresie si faianta, este inalbitorul de rufe, dar utilizeaza-l cu grija: protejeaza-te, astfel incat solutia sa nu atace mainile, vaporii sa nu va atace caile respiratorii, iar persoanele sensibile si copiii sa nu intre in camera dezinfectata macar pentru cateva ore. Asta inseamna: manusi groase de manaj si masca pentru gura+nas, eventual si ochelari de protectie.

O alte solutie la indemana este otetul: din 2 parti apa si 3 parti otet formeaza solutie cu care stropesti / uzi zona afectata, lasa sa actioneze, apoi spala cu apa. Avantajul este ca nu folosesti in casa substante chimice potential periculoase, iar mirosul de otet dispare destul de repede dupa ce s-a uscat suprafata.

Solutii pentru combatarea mucegaiului pe baza de clor.

antimucegai  Spray-uri antimucegai pe baza de clor si/sau  detergenti

Solutii pentru combatarea mucegaiului pe baza de oxigen activ

Sunt mai sigure pentru persoanele cu sensibilitati si pentru copii, ideale pentru dormitoare, bucatarii si camere de zi

solutie_indepartare_mucegai_mellerud solutie_antimucegai_bison
Solutie pentru indepartarea mucegaiului de la Mellerud Solutie antimucegai de la Bison

Curata, aspira si usuca in mod regulat in interiorul casei

(Cum spuneam, mucegaiul se dezvolta doar daca nu este deranjat.)

aspirator_rowenta

Daca mucegaiul este foarte extins sau este foarte persistent

Daca mucegaiul nu dispare dupa primele incercari de a-l indeparta – inseamna ca a atacat si straturile profunde ale peretilor/tamplariei, este nevoie de interventia unor profesionisti in constructii/amenajari.

Daca este adevarat, s-ar putea sa fie necesar sa decopertati tot peretele si chiar sa schimbati elemente afectate de umezeala din structura acestuia, sa termoizolati sau sa refaceti termoizolatia, sau sa revedeti tamplaria termopan.

Cum curatam mucegaiul de pe lemn, ciment, gips-carton

Lemn

Aspirati suprafetele de lemn si apoi curatati cu solutie de detergent si apa. Stergeti cu carpa uscata. Daca mucegaiul nu dispare prin spalare, incercati sa-l indepartati cu smirghelul sau cu masina de slefuit cu banda continua.

Daca procedand astfel constatati ca revine in timp si s-a infiltrat adanc in lemn, luati in considerare inlocuirea piesei de lemn afectate.

 masina de slefuit  Masina de slefuit

Ciment

Aspirati suprafata si curatati-o apoi cu detergent si apa. Daca problema persista repetati curatarea, dar de aceasta data cu un produs de curatat mucegaiul.

Daca problema revine, inseamna ca peretele sau incaperea respectiva sunt afectate in mod constant de infiltratii, igrasie sau alta forma de umiditate si trebuie indepartata mai intai aceasta.

Gips-carton

Pe suprafetele de gips carton apare mucegaiul atunci cand sunt udate in mod repetat sau cand nu se usuca suficient de repede. Nu este recomandat sa curatati aceste suprafete cu apa cu detergent, pentru ca aceasta procedura adauga umezeala zonei si provoaca mai mult rau. Daca mucegaiul este localizat doar la suprafata foii de gips carton, se indeparteaza usor cu ajutorul aspiratorului si al carpei umede/uscate inmuiate in bicarbonat de sodiu.

Daca mucegaiul a patruns mai adanc in placa de gips carton , va trebui sa inlocuiti bucata de placa afectata. Taiati gips cartonul cu un cutter astfel incat suprafata indepartata sa cuprinda toata pata de mucegai si sa ajungeti pana unde dati de structura metalica de care este prins gips-cartonul. Bucata noua de gips-carton se va prinde astfel de structura metalica descoperita. Verificati si dedesubtul placii, pentru a determica sursa de umezeala si a o repara.

4 comentarii

  1. Cum sa curat salteaua de petele de mucegai?

  2. interesant si util

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

O casă cu 2 dormitoare: organizare simplă și perfect adaptată nevoilor celor 4 membri ai familiei

Pentru o familie mică, o casă cu 2 dormitoare este exact ce trebuie, dacă este …