Cum umpli și cum folosești ghivecele decorative înalte

Ghivecele decorative, în special cele înalte, de mari dimensiuni, au un impact vizual major asupra spațiului în care sunt amplasate, aducând un plus de dramatism și frumusețe ele însele, dar cu atât mai mult împreună cu niște plante bine alese.

Dar indiferent de stilul și culoarea lor, vasele mari înghit o mulțime de pământ, ceea ce le face în primul rând extrem de grele și complicat de mutat, și în alt doilea rând le face greu (și scump) de îngrijit.

Unul dintre trucurile pe care le folosesc profesioniștii este să le umple doar într-o mică proporție cu material plantator, în timp ce partea de jos a vasului este umplută cu alte tipuri de materiale, ușoare și impermeabile.

Sursa imagine:

Ghivecele decorative înalte nu sunt potrivite pentru orice tip de plante

Un alt motiv pentru care un vas înalt nu se umple cu pământ până jos este adaptarea la nevoile plantelor. O plantă cu un sistem radicular bogat, rămuros, va suferi încercând să ajungă în partea de jos a vasului, unde este de obicei pământul mai umed. Va investi mai multă energie în creșterea unei rădăcini suficient de alungite, în loc să dezvolte și sistemul foliar corespunzător. În plus, în partea de jos a vasului, care de obicei este și cea mai îngustă, pământul este tot timpul umed, ceea ce va face rău rădăcinilor, forțate să stea tot timpul în apă.

Pe de altă parte, folosirea unui strat consistent de umplutură ușoară în partea de jos a ghiveciului, ajută la drenarea corectă a solului de deasupra, ceea ce menține un mediu sănătos pentru florile tale.

Dacă însă ghiveciul nu are găuri de drenaj, o soluție este un strat de pietriș pe fund, ceea ce însă îl va îngreuna corespunzător.

Sursa imagine:

Cum umpli un ghiveci decorativ înalt

  1. Drenarea. Dacă intenționezi să plantezi direct în el, alege un ghiveci cu cel puțin o gaură de drenaj pe fund și un vas de colectare a apei. 
  2. Grosimea solului. Află cât de gros trebuie să fie stratul de sol pentru tipurile de plante pe care le plantezi/sădești.
  3. Materialele de umplutură. Pentru că ghiveciul în care plantezi trebuie și mutat, măcar ocazional, nu îl vei umple complet cu  pământ. Este bine ca în jumătatea de jos a vasului să pui materiale ușoare, care permit atât scugerea apei, cât și mutarea ușoară a vasului după nevoie. Astfel de materiale pot fi : sticle goale de plastic de diferite mărimi cu dopul pus, saci de plastic umpluți cu materiale ușoare, cum este polistirenul, sau bucăți de polistiren expandat folosite la ambalare. Nici unul dintre aceste materiale să nu atingă găurile de drenaj!
  4. Separația. Peste materialele de umplutură pune un separator cu găuri mici și rezistent la apă, pentru ca pământul să nu se scurgă printre ele. Separatorul poate fi orice tip de plasă care suportă umiditatea, chiar resturi de materiale cum sunt plasele de insecte, plasa de armare pentru termoizolații, etc.  
  5. Solul. Pune amestecul de pământ de flori potrivit pentru plantele tale.
  6. Plantarea. Plantează sau seamănă plantele dorite. Dacă alegi plante bogate în frunze și flori, atunci orice altă margine de ghiveci sau imperfecțiune la plantare va fi ascunsă în cel mai frumos mod posibil.
Sursa imagine:

Nu este obligatoriu să plantezi direct în ghiveciul decorativ

Uneori ghivecele decorative nu au găuri de drenaj și nici vase de colectare, dar dacă ți le doresti în casă sau în curte, poți apela la 2 soluții:

  • Poți folosi un strat de pietriș pus pe fundul vasului pentru a separa apa de pământ, dar asta va îngreuna semnificativ și vasul. 
  • Poți lăsa plantele în vasele lor funcționale și cu tot cu acestea să le pui în ghiveciul decorativ, eventual peste stratul de umplutură ușoară descris mai sus (sticla goale, polistiren, etc).
Sursa imagine:

Ghivecele decorative pot fi cumpărate de-a gata sau construite pe comandă

Cea mai simplă metodă de a decora cu ghivece înalte este să le cumperi gata confecționate. Există ghivece decorative din diverse materiale, de la ceramică până la materiale compozite complexe, cu diverse grade de rezistență și diferite stiluri.

Cealaltă variantă este construirea unui „ghiveci” multifuncțional din lemn, ciment, cărămidă, care poate fi folosit pentru a găzdui plantele în partea de sus, și pentru a depozita, sprijini sau masca diverse utilități, în partea de jos.

Iată câteva exemple mai jos: 

Produse pentru grădină

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.