Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum se întreține aparatul de aer condiționat folosit pentru încălzire pe timp de iarnă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

În mod normal, operațiunile de întreținere a aparatelor de aer condiționat pe timpul iernii sunt identice cu cele de pe perioada verii, cu două mici deosebiri. Atunci când este folosită pentru încălzire, unitatea interioară nu mai elimină vaporii de apă din aerul ambiant sub formă de condens, ci o va face unitatea exterioară (procesul fiind exact invers în timpul verii). Acest lucru înseamnă că nu există condens și nici riscuri de a se produce mirosuri neplăcute sau mucegai, de aceea pentru perioada de iarnă este suficientă curățarea filtrelor unității interioare.

În schimb, trebuie acordată o mai mare atenție unității exterioare, dupa cum veti vedea mai jos.

Cum se întreține aparatul de aer condiționat pe timpul iernii: tratarea condensului.

Trebuie să avem grijă ca scurgerea condensului din partea inferioară a caracasei unității exterioare să se realizeze eficient. În caz contrar, există riscul acumulării de gheață în unitate sau posibilitatea de a deranja vecinii dacă vorbim despre fațada unui bloc.

Unitatea exterioară la înălțimea corespunzătoare

E nevoie ca montajul unității exterioare să fie executat la o înălțime de minim 35-40 cm față de sol pentru a preveni eventualele deformări mecanice ale caracasei din cauza acumulării de gheață sub unitate.  Cum este posibilă această acumulare? Atunci când este setat modul de încălzire, schimbătorul de căldură al unității exterioare, la temperaturi scăzute, îngheață. Când se întămplă acest lucru, unitatea trece într-un mod de dezghețare, inversând ciclul frigorific și topind, astfel, gheața acumulată pe schimbător. Repetând acest proces succesiv, oră de oră, apa rezultată din procesul de dezgheț va îngheța pe sol, putând să se acumuleze sub unitate și astfel, există riscul să o deterioreze.

Fără acumulări de zăpadă în jurul unității exterioare

Atunci când ninge abundent este recomandat să deszăpezim spațiul din jurul unității exterioare (mai ales dacă aceasta este montată pe o terasă, balcon etc.), astfel încât să își poată realiza circuitul de aer în mod eficient și să evităm riscul formării unui bloc de gheață din cauza ciclurilor de dezgheț repetate. Dacă zăpada din jurul unității nu va fi înlăturată, apa va curge pe zăpadă, unde va îngheța rapid în apropierea unitatății exterioare, fapt ce poate cauza imposibilitatea efectuării eficiente a următoarelor cicluri de dezgheț. Acest lucru determină performanța limitată a încălzirii și risc de deteriorare al unității exterioare.

Cum se întreţinere aparatul de aer condiţionat în orice anotimp

Este recomandat să se facă o întreținere și o verificare anuale, pentru a asigura durata lungă de viață a aparatului de aer condiționat, o funcționare fără probleme și pentru a preîntâmpina problemele de sănătate ale celor care folosesc  aerul condiționat.

Pentru o funcționare eficientă a aparatului de climatizare este necesar ca filtrele de praf să fie curățate corespunzător la intervalele recomandate de producător.  Dacă există componente care se recomandă a fi schimbate, cum sunt anumite filtre, schimburile trebuie efectuate prompt, altfel capacitatea de filtrare a aparatului se va reduce drastic.

La orice defecțiune trebuie intervenit prompt și cu personal calificat, pentru a prelungi durata de viață a aparatului și a-l folosi în condiții de siguranță. Dacă ești interesat, un multimetru digital pentru HVAC te poate ajuta să pui și tu un diagnostic corect aparatului tău de aer condiționat, dar lasă intervențiile pe seama profesioniștilor.

Sursă imagini și informații: Daikin România.

Încălzirea spațiilor industriale

Pentru încălzirea spațiilor industriale sau comerciale pe perioade limitate de trimp, cu ajutorul aerului cald: aeroterme industriale sau tunuri de căldură. 

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

2 comentarii la „Cum se întreține aparatul de aer condiționat folosit pentru încălzire pe timp de iarnă”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.