Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

DIY: Cum se inlocuieste o placa de parchet deteriorata

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Uneori inlocuirea cate unei placi din parchet este de neevitat: fie s-a scorojit de la umiditate prea ridicata, fie s-a patat cu diversi pigmenti care au patruns dincolo de stratul laminat protector, fie s-a ars, fie s-a decolorat de la caldura prea mare, s.a. Operatiunea de inlocuire nu este deloc complicata, in maxim 2 ore si cu uneltele si materialele la indemana, ar trebui sa aveti din nou o pardoseala de revista. Sa vedem mai jos ce pasi trebuie urmati.

1.Alegeti o placa la fel

In primul rand, placa noua trebuie sa fie de acelasi tip si model cu cea deterioarata. (Acesta este de obicei momentul in care v-ati dori sa fi pastrat surplusul de materiale ramase dupa montaj. Sa speram ca asa ati facut.)

2. Verificati marimea placii

Verificati marimea exacta a placii, pentru a se potrivi cu spatiul ramas liber dupa indepartarea celei deteriorate. Operatiunea este necesara pentru ca exista tolerante admise de 0.05 mm la aproape toti producatorii. Pentru a verifica marimea, intoarceti placa noua cu fata in jos si amplasati-o deasupra placii de inlocuit – trebuie sa se suprapuna perfect una cu cealalta.

3. Protejati parchetul

Protejati parchetul sanatos din jur de zgarieturi cu folii groase de plastic sau hartie craft pe care sa le fixati cu banda adeziva.

4. Marcati cu atentie

Luati apoi creionul si rigla si marcati punctele de incepere a taieturii la circa 2-3 cm de fiecare colt al placii pe care trebuie s-o inlocuiti – masurati in raport cu laturile placii. Uniti aceste puncte intre ele si va trebui sa obtineti un desen precum cel marcat cu linii punctate in figura de mai jos.

1_inlocuire_parchet_taietura_siguranta

5.   Indepartarea placii deteriorate

In punctele marcate in colturi, faceti cate o gaura (cat mai mare) cu bormasina, dar aveti grija sa nu patrundeti prea adanc sub placa.

Fixati lama fierastraului electric la o inaltime egala cu grosime placii de parchet, pentru a nu deterioara materialele izolatoare de dedesupt. Incepeti din gaurile date anterior si taiati de-a lungul liniei punctate.

Folosind un levier sau orice fel de parghie, scoateti bucata centrala a placii deteriorate. Ar trebui ca din placa deterioarata sa ramana o forma care seamana foarte bine cu rama unui tablou.

Acum faceti cele 4 taieturi de desprindere, marcate in figura 2, pornind de la gaurile date cu bormasina, si taiati cu mare grija pana in colturile placii. Cu grija, pentru a nu atinge placile din jur.

2_inlocuire_parchet_taietura_desprindere

6. Curatati

Indepartati cele 4 bucati ale ramei ramase si aspirati/maturati zona de lucru dupa aceea. Daca parchetul este pe sistem dublu-click , desprinderea ramei va fi extrem de usoara. Daca sistemul de montaj al parchetului din camera este lamba-uluc pe baza de adezivi, atunci va trebui sa folositi miscari repetate si blande sus-jos pentru ca adezivul sa cedeze si pentru a indeparta rama fara a afecta restul suprafetei de parchet.

7. Pregatirea placii noi

Indiferent care este sistemul de parchet utilizat: lamba-uluc cu adeziv  sau dublu-click, va trebui sa taiati partea de jos a ulucului – in cazul primului si partea de dedesupt a clickului in cazul celui ce-al doilea.
Sistemul dublu-click este in  esenta tot un sistem lamba-uluc, dar unul simplificat si care, datorita clickului pe care il face profilul sau, permite montajul fara adezivi. Care anume dintre extremitatile placii destinate prinderii trebuie indepartate se observa in figurile de mai jos, de la pct.8.

Regula generala de taiere se observa in figura de mai jos. Indepartarea acestor bucati ale sistemului de prindere al placii se face pentru ca numai intr-o parte (in partea lambei) placa noua se poate insera in parchetul gata montat, zona ulucului riscand sa ramana expusa, daca  nu se indeparteaza acesta din urma.

5_schema_taiere

8. Montajul placii noi

Daca este vorba despre sistem lamba-uluc clasic, si montajul implica utillizarea adezivilor, aplicati adeziv pe ulucul expus al parchetului existent si pe lamba placii noi, dar fara sa faceti exces. Introduceti lamba placii noi in ulucul parchetului existent, ca in figura de mai jos si apoi apasati usor si repetat pana ce placa intra complet in zona eliberata. Indepartati surplusul de adeziv.

4_parchet_lamba_uluc

Daca este vorba despre parchet laminat cu sistem dublu-click, procedati ca in figura urmatoare: ungeti cu adeziv ulucul expus din parchetul montat si lamba placii noi, amplasati lamba in ulucul expus din parchetul montat intr-un unghi de 120° si apasati usor pe placa de sus in jos pana ce intra perfect in locul liber.

3_parchet_dublu_click

Dupa pozitionarea corecta, trebuie curatate foarte bine incheieturile de excesul de adeziv.

Dupa montaj (indiferent despre ce fel de sistem de prindere este vorba), fixati placa pentru cel putin 12 ore cu teancuri de carti sau alte obiecte grele.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Un comentariu la „DIY: Cum se inlocuieste o placa de parchet deteriorata”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.