Cum se face termoizolația acoperișului cu vată minerală

Termoizolația acoperișului este utilă chiar dacă nu îl folosim ca spațiu de locuit: evităm degradarea materialelor, apariția mucegaiului, dar și pierderile de căldură, care ne ridică valoarea facturilor în fiecare iarnă.

Am rugat specialiatii Hornbach să ne împărtășească din experiența lor, etapele de lucru si materialele necesare pentru izolația corectă a unui acoperiș bun pentru locuit.  Nu este o lucrare extraordinar de complicată, se poate executa și în regim DIY, dar dacă nu agreați ideea de a meșteri, atunci trebuie să știți măcar ce ar trebui să includă proiectul și execuția corectă a unei astfel de lucrări, foarte importantă pentru sănătatea clădirii și bugetele de întreținere a casei.

Pornim de la scheletul acoperișului -€“ căpriorii – și parcugem toți pașii până la interiorul placat cu gisp carton.

Etapa I

În această fază, acoperișul are montați căpriorii (coastele acelea verticale, care dau pantele acoperișului și împreună cu coama și popii de sprijin, formează structura de rezistență a acestuia), iar peste ei astereala (scândurile orizontale) și, cel mai probabil, învelitoare exterioară, care poate fi din țiglă ceramică, tablă tip țiglă, tablă fălțuita, etc.

Termoizolarea se va executa din pod, aplicând fâșiile de vată minerală între căpriori, tăiate corespunzător distanței dintre aceștia. Bucata de vată este bine să fie tăiata cu 2-3 cm mai lungă decât distanță dintre căpriori, pentru a-și menține poziția fără prinderi suplimentare.

mansarda_izolatie_intre_capriori

Pentru a realiza o termoizolare cat mai bună, trebuie să alegeți un produs termoizolant elastic și compresibil care să umple complet spațiile neregulate din interiorul șarpantei. Pentru o termoizolare eficientă a spațiului mansardat se recomandă produsele din vată minerală de sticlă semirigide, care prezintă o conductivitate termică mică. În momentul în care spațiile sunt perfect acoperite, termoizolarea va reduce semnificativ consumul de energie termică pe timpul iernii și va preveni apariția umidității.

Etapa II

După ce s-au umplut toate spațiile dintre căpriori, se aplicムmembrana de climatizare care asigură proprietățile ermetice ale spațiului. Rolul acestor membrane, denumite și bariere împotriva vaporilor, este de a nu permite umidității din interiorul casei să pătrundă în structura peretelui/acoperișului și să îl deterioreze prin formarea de condens sau mucegaiuri.

Bariera împotriva vaporilor se fixează de căpriori cu ajutorul bandei dublu-adezive, pentru a nu o găuri.

Etapa III

Peste bariera împotriva vaporilor se montează contrașipci și între acestea, un nou strat de material izolator, perpendicular pe primul. Contrașipcile pot fi din lemn sau profile metalice și se aplică perpendicular pe căpriori, peste membrana barieră împotriva vaporilor.

Vata este tăiată din nou în bucăți de lungimea corepunzatoare pentru a umple spațiile dintre contrașipci, plus 2-3 centimetri pentru o bună fixare (prin împingere) în spațiul disponibil.

mansarda_izolatie_peste membrana

Etapa IV

Acum se poate începe placarea interioară cu gips carton. Pentru siguranță sporită, gips cartonul ales trebuie să fie ignifug și capabil să reziste la fluctuații de umiditate.

mansarda_izolatie_aplicare_gips_carton

Etapa V:

Îmbinările dintre plăci sunt apoi mascate cu bandă de gips și masă de șpaclu, se dă un strat de amorsă și apoi vopseaua lavabila în culoarea dvs favorită și mansardă este gata de locuit.

Pentru o amenajare specială și în tendințe, dacă aveți și ferestre de mansardă, încercați jaluzelele romane sau jaluzele Disney special create pentru astfel de ferestre.

Vezi Produsele recomandate

5 Comentarii

  1. Andreianu Andrei 23/07/2015 Răspunde

    Sa desfaceti dupa 10 ani rigipsu sa vedeti ce macinata gasiti vata…

    • Vi s-a intamplat dvs? Ati incercat alta solutie ulterior?

      • Andreianu Andrei 23/07/2015 Răspunde

        Da. La ANL’uri…aveau mansarda…la cele din 2012, am luat folie la metru si am imbracat vata.
        Iar azi, intr’o „mansarda”, vata bazaltica, bagata in saci menajeri.

        Cred ca totusi un expandat de 10, eps80 sudat cu CT84 si un strat de extrudat de 5 rezolva mai bine problema…pe bucatarie asa o sa fac
        Profilele de tavan la 52 cm

        • Ne-am intrebat si noi colaboratorii de pe piata de polistiren si se pare ca o mansarda izolata cu acest material este o solutie viabila. Vom reveni cu amanunte cat de curand.

  2. Andreianu Andrei 23/07/2015 Răspunde

    Ca sa va faceti o idee…am 2 bai…una ceausista sa ii zic asa(tigla, lanteti, tencuiala nisip cu var) si una cu pereti de BCA, pol de 10 la ext, tabla, intre capriori izolatia facuta cum am descris mai sus
    In prima au inghetat tevile, in a 2-a intrai sa faci baie si fara o sursa de caldura

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.