Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum se face termoizolația acoperișului cu polistiren expandat

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Mansardele sau podurile caselor reprezintă spațiile cu cel mai ridicat potențial de îmbunătățire în ceea ce privește eficiența energetică, deoarece pot genera pierderile de căldură de peste 35%.

Cel mai des pentru izolațiile mansardelor locuibile se folosește vata minerală, pentru că este maleabilă și are capacitatea de a umple toate golurile și denivelările. Folosită corect și montată bine, cu toate accesoriile anticondens necesare, ea își face  treaba ani la rând.

Polistirenul este materialul favorit al românilor pentru izolații termice, datorită prețului mic de de achiziție și a manoperei relativ simple. Însă tocmai folosirea lui extensivă l-a făcut să fie tratat că și un material cu care se poate lucra oricum și oriunde, uitându-se de recomandări elementare. Ca și în cazul altor materiale de construcții foarte des și peste tot utilizate, imaginația a ținut uneori loc de normă, iar rezultatele nesatisfăcătoare nu au întârziat să apăra, mai ales la termoizolațiile de fațade.

Se poate folosi polistiren expandat și la termoizolarea mansardei?

Da, se poate, dar ar trebui să țineți cont de unele recomandări. În cazul mansardei, izolația termică a acoperișului (sub învelitoare) se poate executa peste, între, și / sau sub căpriori în funcție de soluția aleasă de proiectant.

Cea mai des întâlnită situație este aceea în care termoizolația se aplică la interiorul casei, sub astereală.

În funcție de tipul de acoperiș, trebuie ținut cont și de zona de ventilare obligatorie, pentru protecția acoperișului la umiditate. Ventilarea corespunzătoare presupune existența unui spațiu între învelitoarea acoperișului (țigle ceramice, tablă, șindrilă, etc) și următorul strat. Acest spațiu este obligatoriu în cazul oricărui tip de acoperiș, indiferent de varianta de termoizolare pentru care optăm (polistiren expandat, vată minerală, etc).

Folosirea tipului corect de polistiren este și ea esențială. La acest gen de lucrare, recomandarea ROMEPS este utilizarea polistirenului care are inscripționarea pe etichetă “INTERIOR”, adică EPS 50 sau EPS 60. (Pentru termoizolarea fațadelor, trebuie folosit EPS 80).

Cum prevenim problema condensului

Condensul poate apărea în mansardă în orice sezon, datorită umidității firești a aerului din orice spațiu de locuit. Aerisirea corespunzătoare a spațiului, cu ajutorul ferestrelor sau a sistemelor de ventilare clasice sau cu functie de recuperare a căldurii, rezolvă problemă aerului viciat, dar nu au puterea de a împiedica 100% umiditatea să ajungă la structura acoperișului.

Structura de lemn a acoperișului se poate proteja de condesul din interior cu ajutorul foliei anticondens și a foliei barieră de vapori.

izolatie_mansarda_cu_polistiren

De la exterior spre interior, straturile unei termoizolatii corecte cu polistiren sunt:

1. Folie anticondens permeabila la vapori a€“ montată imediat sub astereală. Este necesară pentru că în interiorul oricărui sistem de termoizolații corect executat și suficient de gros, datorită diferențelor mari de temperatură și umiditate dintre exteriorul și interiorul locuinței, se atinge punctul de rouă, adică se formează condens.

Acest condens trebuie eliminat în mod controlat pentru a nu afecta structura acoperișului și atunci se folosește folia anticondens permeabilă la vapori, care permite trecerea vaporilor de apă spre exterior, fără să permită circulația apei si in sens invers.

Dacă s-a lăsat și spațiul de ventilare, umiditatea este eliminată foarte eficient.

2. Termoizolația din polistiren în strat simplu sau dublu. Plăcile de polistiren se taie, dacă este nevoie, pentru a încăpea perfect între căpriori. Grosimea plăcii ar fi ideal să coincindă cu grosimea căpriorului.

Se montează apoi un alt rând de șipci, perpendicular pe căpriori.  Distanța dintre șipci să fie egală cu lățimea plăcii de polistiren  (simplificați astfel manoperă). Se montează cel de al doilea rând de polistiren, pentru a se evita formarea punților termice.

3. Folia barieră de vapori se montează la partea interioară a termoizolației de acoperiș și are rolul de a împiedica trecerea umezelii dinspre interior spre straturile de termoizolație, deoarece umezeala pătrunsă în materialul termoizolant conduce la deterioararea acestuia.

Pentru eficientă maximă, foliile trebuie să se suprapună câțiva centimetri și nu se găuresc, ci se lipesc între ele cu bandă adeziva specială.

4. Se instalează apoi profilele pentru montajul gips cartonului

5. Se fixează plăcile de gips carton și se finisează încăperea rezultată după gusturile fiecăruia.

Se poate combina polistirenul cu alte produse termoizolante?

Da, mai ales dacă mansarda prezintă denivelări sau particularități de structură care fac imposibilă placarea lisă cu polistiren. În acest caz puteți folosi un strat de vată minerală, în locul celui de al doilea strat de polistiren, pentru a evita punțile termice și prin aceasta condensul suplimentar și mucegaiul.

Cât de groasă să fie termoizolația cu polistiren?

Cât mai groasă, am zice le o prima vedere, dar țineți cont că sunt implicați mai mulți indicatori, printre care indicele de transfer termic, destinația încăperii, termperatura exterioară, etc, pentru  a atinge optimul este bine ca acest calcul să fie făcut de un proiectant sau un auditor energetic.

Sursă informații: ROMEPS (Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România)

Sursă imagine: Austrotherm.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!