Cum scapi de umiditatea din subsol

Umiditatea din subsol dă bătăi de cap multora dintre noi, după cum vedem din multitudinea de întrebări pe care le primim pe această temă, și pe bună dreptate: în subsolurile care nu au fost corect hidroizolate și termoizolate se infiltrează ușor cu apă din precipitații sau condensează apa de la interior din cauza diferențelor de temperatură.

Acumularea și persistența umidității din subsol se poate detecta fie organoleptic (mirosuri specifice de umiditate, mucegaiuri și materiale deterioarate), fie prin testare.

Un test simplu pentru a detecta de unde provine umiditatea din subsol

Lipește etanș pe peretele pivniței o folie de aluminiu. După câteva zile mergi și inspecteaz-o. Dacă s-a format condens pe perete și pe partea de folie care a fost lipită de el, înseamnă că sursa de umiditate se află în exteriorul clădirii.

Dacă s-a format condens pe suprafața exterioară a foliei, înspre cameră, sursa de umiditate se află în interirul casei/pivniței.

Detectarea umiditatii cu folia de aluminiu. Sursa imagine: https://www.familyhandyman.com

Soluții pentru izolarea subsolului față de umiditatea de la interior

Umiditatea produsă de activitățile casnice și instalații, plus aparatura casei, poate produce destulă umiditate încât să pună probleme unui subsol neaerisit.

Iată ce măsuri poți lua:

  1. Nu mai usca rufe / covoare, în sobsolul respectiv și nici nu ține acolo materiale ude sau umede
  2. Izolează toate țevile de apă care trec prin subsol cu izolație pentru țevi, pentru a nu se mai forma condens
  3. Repară sau înlocuiește toate țevile care picură.
  4. Dacă folosești un uscător de rufe electric în zonă, probabil deja știi că acesta distribuie în casă toată umiditatea extrasă din rufe, așa că fie aerisești constant, fie folosești și un dezumidificator de interior, când trebuie.
  5. Usucă și curăță cu regularitate pardoseala subsolului
  6. Chiar dacă subsolul este și spațiu de depozitare, fă ordine, nu lăsa lucrurile claie peste gramadă, pentru că umiditatea și praful au tendința să se strângă în locurile neumblate, ceea ce atrage microorganismele și duce la apariția mucegaiurilor
  7. Aerisește temeinic, mai les când este cald și uscat afară
  8. Folosește un dezumidificator apartament ori ca câte ori este nevoie
  9. Igienizează pereții mai des decât în restul casei, și folosește vopsele și amorse speciale pentru zone umede – protejează pereții și previn formarea de mucegaiuri și ingrasiei.

Pentru aparate profesionale de dezumidificare, accesați: https://dezumidificam.ro/  .

 

Hidroizolarea exterioară a subsolului

Pentru hidroizolarea față de umiditatea din exterior am prezentat diferite soluții de-a lungul timpului și le reluăm aici, invitându-vă să accesați link-urile din titlurile de mai jos:

jgheaburi si burlane

Dacă infiltrațiile în subsol sau fundație provin din precipitații, soluția este construirea unui sistem exterior corect de captare a apelor pluviale

hidroizolare fundatie

Când construitesti subsoluri, beciuri, fundații, nu uită să hidroizolezi și termoizolezi corect pe la exterior.

Dacă ai finalizat construcția și ai sesizat probleme cu infiltrațiile de apă în beci / subsol, nu mai poți interveni decât cu hidroizolare pe la interior.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.