Cum scapi de șoareci. Tipuri de capcane și repelenți

Șoarecii sunt o problemă tot timpul anului, dar perioada lor de maximă activitate este vara – toamna. Atunci se înmulțesc extrem de rapid (după doar 3 săptămâni de gestație, în loc de 1 șoarece, te poți trezi cu 8-14) și, evident, mănâncă mult și își extind locurile de hrănire, galeriile și cuiburile.

Prin natura lui, șoarecele este un mamifer extrem de bine adaptat, unul dintre cele mai de succes specii de pe Terra. Șoarecele de casă, pentru că acesta trăiește în apropierea noastră, poate trăi foarte bine într-o clădire, într-un hambar sau magazie, dar și pe câmp. Pe noi ne afectează prin problemele pe care le aduce clădirilor, instalațiilor (pot roade izolația firelor electrice, de exemplu) sau rezervelor noastre de hrană, dar și prin potențialele boli pe care le poate transmite prin intermediul paraziților care trăiesc pe el și a fecalelor.

Puterea lui de adaptare se vede și în felul în care își selectează hrana: dacă trăiește în natură este erbivor prin excelență, dar dacă trăiește pe lângă așezări omenești sau în clădiri, mănâncă orice fel de resturi și aproape că nu are nevoie de apă.

Cum știi că ai șoareci?

  • Găsești fecale – mici, lunguiețe și negre, așa arată și le vei găsi în grămăjoare mici în colțuri ale casei sau dulapurilor, în general în locuri în care nu umbli tu prea des.
  • Mirosul – poate fi detectat de către tine, dacă ai mai avut de a face cu șoareci, sau de pisica ta, care poate deveni excesiv de activă într-o anumită parte a casei sau curții.
  • Rozături pe materiale, ambalaje, textile, etc
  • Căi de acces – dacă au apărut noi găuri cu margini ușor neregulate pa lângă țevi, în colțuri, în materialele cu structură mai moale, șoriceii și-au construit o mică autostradă
  • Cuiburi – șoarecii își pot face cuiburi în orice zonă liniștită a proprietății, dar în care există și materiale moi precum hârtie, carton, polistiren, paie, etc. Vezi AICI ce poți face în cazul infestării termoizolației de polistiren.
  • Grămezile de materiale organice (paie, rugi de fasole sau tomate, etc) sunt o adevărată atracție pentru șoareci, atât pentru cuiburi, cat și pentru hrană, deci nu le lăsa prea mult într-un loc, ci găsește-le o destinație: foc, compost, îngropare în sol, etc.

Cum scapi de șoareci

Pisica

Pisica este unul dintre cei mai buni prieteni ai tăi în acest caz, și chiar dacă nu îți place acest animal în mod deosebit, îngăduie-i să trăiască pe lângă casă. Este singurul animal domesticit care vânează și din acest motiv este unul dintre cei mai valoroși aliați ai tăi în lupta cu șoarecii. Dacă ai o problemă cu înmulțirea pisicilor, sterilizeaz-o și veți conviețui cât se poate de pașnic. Dacă o vei hrăni abundent s-ar putea să nu mai aibă chef de vânătoare sau va vâna și va depozita șoarecii morți undeva pentru mai târziu (după un timp vei simți mirosul), dar asta se rezolvă cu o mătură și un făraș.

Dar în general, avantajul deținerii unei pisici constă în aceea că te scapă și de cadavrele șoarecilor, ceea ce nu se poate spune despre capcanele care urmează.

Capcana mecanică cu arc

capcana mecanica pentru soareci

Acesta capcană a fost inventată în 1894 și încă este una dintre cele mai eficiente metode a prinde șoareci din lume. Are nevoie și de un pic de momeală, sub forma de brânză, semințe, ciocolată, vanilie, etc, iar curiosul șoricel va fi prins cu siguranță.

Aceste capcane șoareci există în mai multe variante: cu placă de lemn, integral de metal, sau din material plastic. Este ideală pentru zonele în care nu se pot amplasa biocide (substanțe chimice care ucid dăunătorii).

Capcanele chimice cu adeziv

capcana chimica pentru soareci

Adezivul respectiv trebuie plasat pe o bucată de material pe care îl vei arunca la final, împreună cu o momeală oarecare. Șoricelul se va prinde în adeziv și îl vei găsi a doua zi acolo, mort sau viu, după caz.

Capcane pentru prinderea șoarecilor vii

capcana pentru soareci

Sunt practic niște mici cuști în care șoarecele este atras cu ajutorul momelii, dar nu mai poate ieși datorită ușițelor unidirecționale.

Șoarecii se prind vii doar dacă ai ce animal hrăni cu ei (o reptilă de pildă), sau îi eliberezi undeva la mare distanță de casă.

Otrava

otrava soareci sobolani

Dacă pisica și capcanele fizice nu sunt pe placul tău, ar trebui să încerci otrava. Însă în acest caz trebuie să fii sigur că nu există alte animale care o pot mânca (câine, pisică) și care nu dorești să moară și nici nu o vei pune la îndemână copiilor vreodată.

Ceea ce vei cumpăra tu nu este otrava în stare pură, ci un fel de mâncare pentru șoareci, cel mai adesea sub formă de peleți sau granule impregnate cu otravă. Substanța activă care va ucide șoarecii poate fi un anticoagulant, fosfatul de zinc sau vitamina D, fiecare cu alte efecte asupra organismului șoarecelui.

Când cumperi raticide e bine să discuți cu vânzătorul și despre celelalte animale din gospodăria ta, pentru care este bine să ai un antidot la îndemână. De asemenea, trebuie să ții cont că șoarecele nu va muri acolo unde pui tu otrava, ci în alte zone ale proprietății, după ore sau zile de la ingerare.

Ține-i la distanță! Repelenții

aparate anti soareci

Un alt mijloc de a nu mai avea șoareci pe proprietate sunt repelenții: substanțe sau dispozitive care cu ajutorul mirosului degajat sau al ultrasunetelor țin șoarecii la distanță. Se folosesc la marginile proprietății sau în proximitatea obiectivelor pe care le vrei protejate și împreună cu capcanele puse la interior ar trebuie să te scape de șoareci pentru totdeauna.

Ai grijă însă că aparatele cu ultrasunete pot afecta și anumite animăluțe de companie, cum sunt hamsterii, porcușorii de guineea sau cincila!

Produse recomandate pentru grădină

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.