Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum să organizezi o masă mare într-o casă mică

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Chiar dacă nu ești prea entuziast din cauza spațiului mic, măcar de Crăciun, Paște, de ziua ta de naștere, sau când te vizitează persoane dragi care locuiesc departe, trebuie să organizezi o masă mare pentru toată lumea. Dacă tu crezi ca spațiul este problema, fii pe pace: cu puțină planificare și creativitate poți să organizezi o masă mare într-o casă mică. Vezi mai jos cum.

Fă ordine

Iar prin ordine în acest caz nu se înțelege doar împachetatul hainelor și depozitatul în dulap! Privește cu ochi critic în jur și vezi ce anume te-ar ajuta să primește mai mulți oameni și care dintre comoditățile tale dragi nu ar face decât să încurce în perioada asta. De exemplu, la ce folos să te lauzi cu marele și opulentul tău fotoliu de masaj, dacă oaspeții tăi stau majoritatea în picioare cu farfuriile în mână? Sau ce folos cuvertura tradițională aruncată artistic pe canapea, dacă va trebuie să urmărești constant să nu se păteze cu ceva?

Determină care va fi spațiul dedicat mesei și acolo organizează totul în acest scop. Pune deoparte ce nu este necesar petrecerii, pune la adăpost obiectele la care ții în mod special, fă curățenie de sus până jos, înlătură ce este stricat, schimbă becurile, și amintește-ți că minimalismul este cel mai bun în aceste cazuri.

Știai că becurile cu halogen se vor scoate treptat din uz? Dacă ai corpuri de iluminat speciale, care merg doar cu așa ceva, echipează-le cu ce trebuie din timp. Sau treci pe LED-uri.

Și nu te teme, casa nu va părea goală, pentru că vei plasa strategic ornamentele și luminițele de Crăciun, astfel încât totul va fi foarte practic și mirific în același timp.

Masa de Craciun

Este nevoie de mai mult de o încăpere!

O petrecere sau o masă festivă de câteva ore are nevoie și de niște spații asociate: măcar toaletă, un spațiu pentru depozitarea hainelor și circulațiile aferente. Așa că păstrează aceleași reguli și în aceste camere: fă loc pentru oameni, pentru stat și pentru circulat, nu pentru ornamente. Pune deoparte vazele, suvenirurile, cosmeticele și alte mărunțișuri. Vei elibera astfel mult spațiu pentru cele necesare petrecerii, cadouri și hainele oaspetiilor și vei fi foarte mulțumit la final, când vei curăța cu ușurință totul și lucrurile tale dragi își vor găsi rapid locul.

Casa ingusta la oras
Daca dispui de o astfel de organizare, masa si zona de discutii sunt farte simplu de planificat

Pregătește și bucătăria. Atât pentru oaspeți cât și pentru gătit!

living casa de vacanta Craciun

Fii sigur că cel puțin jumătate dintre oaspeți vor ajunge și în bucătărie, deci și aici trebuie să fie ordine și curățenie! În plus, bucătăria, atunci când hrănești mai  mulți oameni trebuie organizată militărește și pe cât posibil partenerul ar trebui să știe ce vei servi, cum și dacă e nevoie de ajutorul lui. Toate trebuie să se afle în bună ordine pentru servire și în plus trebuie să poți spăla și usca rapid o mulțime de vase!

În timpul unei cine festive ești chef, gazdă și entertainer, și pentru a-ți reuși toate acestea trebuie să organizezi totul foarte atent.

Zona de luat masa: improvizează!

Dacă stai într-o casă mică, ca majoritatea oamenilor și nu ai zonă formală pentru servit o masă mare, atunci o masa extensibilă este mană cerească. Treci rapid de la 4 la 6-12 locuri și singură problemă sunt, eventual, scaunele. Chiar dacă nu ai câte trebuie, poți improviza punând o bancă pe o parte, de pildă, sau poți folosi mai multe tipuri de scaune, pe care să le uniformizezi prin ornamentele de sezon.

Dacă nu ai loc pentru o masă atât de mare, pune 2 mese mai mici în aceeași încăpere, unite sau nu, sau organizează un bufet suedez. Dar în acest ultim caz trebuie să ții cont și de un meniu adecvat.

Începe să gătești din timp

Garniturile și gustările se pot face cu o zi înainte, și majoritatea deserturilor la fel. Fripturile se pot pune la cuptor încă de dimineață, astfel încât înainte de sosirea oaspeților mai trebuie doar să la încălzești si să le pui în vasele de servit.

Pregătește mici atenții pentru oaspeți

Sigur majoritatea oaspeților vor veni cu câte o mică atenție pentru tine și membrii familiei tale, așa că e frumos să te gândești și tu la niște mici amintiri pentru fiecare: mici lucrări hand made făcute de voi, obiecte de artă sau decorațiuni de sezon sau lucruri mici și utile cum sunt o lampă de veche pentru cel mic. Puse lângă farfuria sau pe scaunul fiecăruia, vor încălzi atmosfera cu siguranță!

marturii cina festiva
Marturii homemade, de Rubyellen Bratcher.

Fă reguli și cumunică-le politicos și ferm

Se va fuma în casă? Vei permite să se pună muzică? Cât de tare? Ai vorbit cu vecinii în acest sens? Lași tehnologie în camera unde veți lua cina sau nu? Accepți ca oaspeții să vină cu un preparat? (În acest caz ar trebui să îi rogi să îl aducă gătit complet!).

E totuși casa ta și va trebui să locuiești în ea a doua zi. Iar relațiile cu vecinii de contruiesc treptat și se pot strica repede, așa că previne-i dacă petrecerea ta ar putea să devină zgomotoasă.

Dacă ai și copii printre invitați, atunci ar trebui să știi deja că fără un program prestabilit va fi haos, așa că planifică și asta: un colț pentru copii și activități pentru ei. Și spune-le asta și părinților, care vor trebui să se implice cu rândul.

Relaxează-te și bucură-te

Scopul principal al oricărei mese împreună trebuie să fie  bucuria și plăcerea, hygge, cum spun nordicii. Dacă deschizi ușa cu acest scop în minte, toată lumea va simți asta, se va comporta că atare și te vei putea bucura și tu de o petrecere plăcută.

Enjoy! 🙂

Masa extensibila living

Magazin.sporulcasei.ro: masa extensibila 6 – 12 locuri, 4 nuante de lemn diferite

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.