Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum să îngrijeşti salteaua pentru a o menţine în stare bună cât mai mult timp

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Chiar dacă de multe ori zilele ni se par prea obositoare şi parcă nu mai vine seara, realitatea este că petrecem mult timp în pat: între şase şi opt ore în fiecare noapte, plus lenevitul din weekend, plus, uneori, somnul de la prânz.

Dacă ai investit timp şi bani în alegerea unei saltele de calitate, e bine să ştii şi cum să îngrijeşti salteaua pentru a o menţine în stare bună pentru mult timp şi a ne asigură astfel, printr-o bună îngrijire, un somn sănătos.

1. Citiţi cu atenţie etichetele, garanţiile, pliantele de produs

şi însuşiţi-vă ce are de spus vânzătorul sau producătorul. Sau, dacă nu le citiţi, măcar păstraţi-le într-un sertar undeva, pentru cazul în care cafeaua din cană ajunge pe pat. Chiar dacă sunt schematice, este foarte probabil ca etichetele sau pliantele să conţină instrucţiuni specifice de îngrijire şi curăţare pentru salteaua dvs.

De asemenea, ca în cazul oricărui alt produs, trebuie să ştiţi exact în ce condiţii vi se acordă  garanţia sau se acceptă returnarea produsului.

pat_rabatabil1
Patul rabatabil, elegant si generos cu spatiul tau

2. Folosiţi protecţii de saltea, funcţie de felul în care o utilizaţi.

Ar trebui să folosim protecţii oricum, pentru siguranţă, dar dacă avem copii mici şi mai ales dacă îi lăsăm să se joace sau să doarmă în patul nostru, cu atât mai mult.

Rolul primordial al unei protecţii de saltea este acela de a proteja salteaua de rezultatele activităţilor noastre, dar şi de a ne proteja de alergeni, a ne oferi un plus de căldură pe timpul iernii, sau de răcoare şi protecţie la transpiraţie pe timpul verii.

Poate fi din materiale naturale sau produse industrial, ideea este să ştim ce vrem şi care ne sunt obiceiurile de viaţă şi de somn pentru a alege exact ce ni se potriveşte.

3. Curăţaţi rapid orice pată

Aici sunt de ajutor etichetele şi hârtiile de garanţie pe care le-aţi păstrat în sertar: vă pot da o idée despre ce puteţi face şi ce nu atunci când vreţi să curăţaţi o saltea.

Ca idée generală însă, nu udaţi salteaua. Folosiţi o cârpă moale umezită şi frecaţi şi absorbiţi temeinic orice aţi vărsat pe saltea. Apoi, pe cât posibil, ţineţi salteaua la aerisit şi uscat, dar nu direct în razele soarelui.

Amestecurile de concentraţie mică formate din apă şi săpun de vase sau bicarbonat de sodiu sunt cele mai des întâlnite recomandări,  dar ideea de baza este aceeaşi: nu udaţi, doar umeziţi uşor, frecaţi bine şi apoi uscaţi. Da, s-ar putea să rămână o pată pe metarialul saltelei, dar nu agravaţi lucrurile udând-o şi mai tare în încercarea de a o curăţa complet.

pat_retractabil21
Pat retractabil, pentru o camera mica

4. Rotiţi şi întoarceţi periodic salteaua,

astfel încât zona capului să ajungă în zona picioarelor şi invers, pentru a evita uzura într-o singură zonă. Întoarceţi periodic salteaua de pe o parte pe alta, mai ales dacă aveţi un model cu feţe diferit matlasate pentru vară şi pentru iarnă.

Pare complicat? Nu este, mai ales atunci când faceţi curăţenie generală în casă şi puteţi folosi şi aspiratorul pentru a curăţa temeinic cadrul patului şi sub acesta.

intoarcere-saltea

5. Curăţaţi şi aerisiţi salteaua

Pe lângă faptul că după livrare ar trebui să o lăsaţi la aerisit câteva ore bune, pentru a elimina mirosurile din timpul livrării şi depozitării, salteaua trebuie aerisită cât de des este posibil şi după instalare. Un moment bun este când faceţi curăţenie în cameră: eliberaţi-o de lenjerie sau huse şi lăsaţi-o să se aerisească în camera cu ferestrele deschise. Tot acum, odată cu curăţenia din cameră, aspiraţi şi inspectaţi salteaua de pete şi scame. Puneţi protecţiile la spălat, dacă trebuie.

6. Nu o îndoiţi şi nu o expuneţi direct la soare

Nu îndoiţi salteaua, mai ales dacă este cu arcuri şi nu o expuneti direct razelor soarelui, mai ales dacă este din latex sau spumă.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.